You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania door Laura Umbgrove

Uitgeloot voor geneeskunde, wat was dat een grote teleurstelling! Al gauw leek me het leuk om al dan niet in een tussenjaar veel ervaring op te doen op medisch gebied. Omdat ik graag uitdagingen aanga en nieuwe dingen ontdek, leek Afrika mij het perfecte continent en zo kwam ik vanzelf terecht op de site van Projects Abroad. Het jongeren Geneeskunde project in de stad Arusha in Tanzania zag er goed uit. Arusha is nog minder ontwikkeld dan Dar Es Salaam (als ik dan naar Afrika ga, liever niet naar hele Westerse gebieden).

Eerst was ik van plan om gelijk, hup, drie maanden naar Tanzania te gaan, maar dat leek me na een tijd nadenken toch een beetje te snel van start. Daarom koos ik voor de twee weken het jongeren Geneeskunde project, want stel dat ik er niks aan zou vinden; het land verschrikkelijk zou vinden of weet ik niet wat, dan was twee weken toch niet lang. (Achteraf had ik er makkelijk maanden kunnen blijven, maar dat wist ik natuurlijk van te voren niet).

"Het gasthuis was een leuke plek en ik voelde me er erg op mijn gemak."

Laura Umbgrove - Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Ongeveer een week voor vertrek kregen we de volle planning te zien en ook informatie over het gasthuis. Aangezien onze groep zo groot was werden we in een gasthuis geplaatst en hadden we zelfs een privé-bus met een chauffeur die me elke ochtend vriendelijk met "good morning" begroette.

Het gasthuis was een leuke plek en ik voelde me er erg op mijn gemak. Elke ochtend, middag en avond verzorgde de familie, waarvan we de moeder "Mama" noemde, het eten. Met de twee kleine kinderen speelden we wel eens kaartspellen. Ik deelde de kamer met een Nederlands meisje, dat was fijn, omdat ik de rest van de dag alleen Engels en een beetje Swahilli sprak. De kamer had een eigen badkamer met douche. Dan wel met een klein straaltje water waar af en toe heel heet òf ijskoud water uit kwam was het allemaal waard. Ook de wc spoelde lang niet altijd door, maar wij hadden tenminste een echte wc en geen gat in de grond! In het gekookte drinkwater dreven af en toe wat stukjes en zelfs een keer een mier en de Wifi deed het eens in de drie dagen. Maar wat maakt dat uit als je in Afrika zit, je hebt genoeg afleiding en te weinig tijd om je daar druk om te maken!

"Ik, zonder medische ervaring, vond deze kleine taakjes en natuurlijk het patiënten contact al leuk genoeg."

Laura Umbgrove - Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Maar nu over het project zelf natuurlijk. De outreaches waren het meeste praktisch.

Eens in de week hadden we een outreach. De ene keer naar een afgelegen plaats en de andere keer in een weeshuis. Tijdens de outreaches mochten we gegevens van de inwoners registreren, met doktersgesprekken meekijken, medicijnen uitdelen, temperatuur opmeten en meer van deze kleine taken. Ik, zonder medische ervaring, vond deze kleine taakjes en natuurlijk het patiënten contact al leuk genoeg.

Terwijl ik wachtte tot de thermometer de temperatuur aangaf, leerden de kinderen mij Swahili.

Verder leerden we hechten op een kip en injecteerden we sinaasappels tijdens de chirurgische workshop. De rest van de workshops waren ook erg interessant, maar praktische werkzaamheden blijven je toch altijd meer bij. Het was niet zoals het "echte" Geneeskunde Project met veel praktijk en echt zieke mensen helpen, maar zeker een goed begin. Meer leren, observeren en assisteren.

"Het toppunt was natuurlijk de een bezoek aan het Maasai-dorp"

Laura Umbgrove - Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

De niet-medische activiteiten waren ook echt geweldig. Het toppunt was natuurlijk de een bezoek aan het Maasai-dorp, maar de watervallen van de Mount Meru en mijn eerste safari waren ook prachtig. Alles in Tanzania was geweldig, puur omdat je het in Nederland niet hebt.

Dagindeling

Laura Umbgrove - Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Over het geheel genomen bestond de dag uit: ’s ochtends een workshop, ’s middags keken we hoe het er in de praktijk aan toe ging en ’s avonds kwamen we terug met de bus en speelden we met een groepje mensen kaart of schreef ik aan mijn blog. Maar de planning was erg variërend en in de weekenden hadden we uitjes in plaats van workshops. (Goeie tip: geen zin om iedereen apart te whatsappen hoe alles gaat en wat je meemaakt? Schrijf een blog, dat is hartstikke leuk!)

"Afrika gaf me een soort kick dat ik alles deed wat ik normaal niet zo gauw gedaan zou hebben."

Laura Umbgrove - Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Mijn beste ervaring? Ik heb niet één beste ervaring. Het geheel is gewoon een geweldige ervaring geweest. Dat kwam natuurlijk door de begeleiding, maar zeker ook door het land en onze groep. Zelfs van de kleine dingen heb ik genoten, ook de minder leuke dingen als koud douchewater en gaten in de grond als wc. Afrika gaf me een soort kick dat ik alles deed wat ik normaal niet zo gauw gedaan zou hebben. Ik heb geitenbloed gedronken in een authentiek Maasai dorp; een slang in mijn nek gelegd en nog zoveel meer.

Zolang je openstaat voor avontuur en graag nieuwe dingen leert, is dit een geweldige ervaring.

"Ik heb veel over geneeskunde en Afrika geleerd, maar ook zoveel over mezelf."

Ik denk dat dat ook een heel belangrijk deel is, aangezien je er later zoveel aan hebt als je jezelf beter kent.

Mede door deze ervaring en door toch nog eens goed alles te herzien, heb ik besloten om geen Biomedische Wetenschappen te studeren aanstaand schooljaar, een tussenjaar te nemen en deze keer 2 à 3 maanden terug naar Afrika te gaan voor medisch vrijwilligerswerk. Om natuurlijk vervolgens mezelf opnieuw in te schrijven voor Geneeskunde.

Wil je meer lezen over Laura’s ervaringen, lees dan ook haar blog of kijk de video die zij heeft samengesteld.

Laura Umbgrove

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲