You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Thailand door Laurien Plomp

Ik speelde al heel lang met het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Toen ik afgestudeerd was, leek het mij dan ook het perfecte moment om voor een langere periode het land uit te gaan. Ik besloot om voor drie maanden een sociaal project te doen in Thailand.

Ik vond het allemaal heel spannend en het idee om zo lang alleen te vliegen best eng. Ik moest overstappen in Londen en in Bangkok om naar Phuket te vliegen, en ik had dit nog nooit alleen gedaan. Gelukkig ontmoette ik erg veel leuke mensen tijdens de vluchten, wat het uiteindelijk toch allemaal gezellig maakte.

Linda Hauer - Sociaal project in India

In Phuket werd ik direct opgehaald door een Projects Abroad medewerker, genaamd Nou. Zij bracht mij naar het hotel waar ik de eerste nacht zou verblijven. De volgende ochtend werd ik naar mijn gastgezin gebracht, dat bestond uit drie personen: vader, moeder en dochter Mona (16). Hun oudere zoon woonde op de campus van zijn universiteit. Het gezin was ontzettend leuk en ik voelde mij gelijk op mijn gemak. Het huis was erg luxe, met wifi, een eigen slaapkamer voor mij en een mooie badkamer met goede sanitaire voorzieningen. Daar had ik echt geluk mee!

In totaal woonden we met vijf vrijwilligers in het huis en ik werd op mijn eerste dag meteen door hen verwelkomd. Ze nodigden me uit om allerlei leuke dingen met ze te gaan doen en dus was ik de volgende dag al op stap met de meiden om te gaan raften. Omdat er in Phuket maar weinig vrijwilligers waren werden we meteen een hecht groepje.

De route naar het werk deed ik altijd met mijn host dad, terug nam ik een taxi scooter of de lokale bus. Die was erg oncomfortabel, dus gelukkig duurde de rit nooit lang. Ik vond het altijd fijn om thuis te komen na mijn werk, want mijn gastmoeder kookte altijd lekkere maaltijden en ik deed veel leuke dingen met mijn zus. Badmintonnen bijvoorbeeld!

Het werk zelf was absoluut geweldig! Ik werkte in een opvangcentrum dat deel was van het Prison Program, wat betekent dat de kinderen in het opvangcentrum de zonen en dochters waren van gevangenen. Ofwel woonden de kinderen tot hun twee jaar bij hun moeder in de gevangenis, ofwel werden ze opgevoed door hun oma of een ander familielid.

Ik schrok erg van de levensomstandigheden van de kinderen: ze leefden in armoede en hadden vaak gezondheidsproblemen. Omdat de familieleden vaak de hele dag werken in gevaarlijke omstandigheden (op de vuilnisbelt, in de bouw, etc.) worden de kinderen naar het opvangcentrum gebracht, waar ze leuke activiteiten kunnen doen in een veilige omgeving.

Daar werkte ik dus met ongeveer veertig kinderen tussen de 1,5 en de 6 jaar. Ik was wel even overdonderd door het grote aantal kinderen, en in de maanden april/mei werden dat er zelfs zo’n 50 á 60, omdat het schoolvakantie was... De kids zijn ontzettend druk en ze springen de hele dag op je. Ik kwam vaak helemaal kapot thuis met spierpijn en allemaal blauwe plekken. Maar ze zijn zo lief en schattig dat ik binnen een week al helemaal gek op ze was.

Elke ochtend ging ik met ze zingen en dansen. Eerst wat Thaise liedjes en vervolgens probeerden we hen Engelse liedjes aan te leren, zoals Old MacDonald Had a Farm, Twinkle Twinkle Little Star, Head Shoulders Knees and Toes, etc. De kinderen vonden dit altijd erg leuk. Ook leerden we ze o.a. het alfabet, nummers, dieren, lichaamsdelen en emoties. De kinderen waren erg jong, dus we moesten ze simpele dingen leren.

Na deze lessen verzonnen we wat activiteiten. Ik heb bijvoorbeeld armbanden met ze gemaakt, ze geholpen met tekenen en ik heb ze leren vingerverven. Daarna gingen de kinderen lunchen en hielp ik de heel jonge kinderen met eten. Na het eten mochten de kinderen even buitenspelen (we hadden een kleine speelplaats) en gingen de leraren en vrijwilligers lunchen. Als wij klaar waren met eten, maakten we vervolgens de vloeren schoon (het was altijd een zooitje na het eten) en zetten wij alles klaar voor de douche, want dat moesten de kinderen elke dag doen. Wanneer ze daarna een dutje gingen doen, waren wij klaar met werken, wat meestal tussen half 1 en 1 uur was. Dus hadden we een heerlijk lange namiddag vrij om naar het strand of het winkelcentrum te gaan.

Mijn verjaardag vierde ik in Thailand en ik vroeg als cadeau vooral geld voor de kinderen. Dat heb ik uitgegeven aan dingen als tandartsbezoekjes en medicijnen. De kinderen hadden immers erg slechte tanden en sommigen hadden heel veel pijn. Zij konden met mijn verjaardagsgeld naar de tandarts en ik ben erg blij dat ik nog wat voor de kinderen heb kunnen doen voordat ik wegging.

Ik vond het trouwens echt rot dat ik na drie maanden weer naar huis moest. De eerste weken in Thailand waren even wennen, maar uiteindelijk wilde ik niet meer weg. Het was een geweldige ervaring om de kinderen te helpen en ik ga zeker weer terug om hen opnieuw te bezoeken.

Groetjes,
Laurien

Linda Hauer - Sociaal project in India

Laurien Plomp

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲