You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lex Tervelde – Natuurbehoud & Milieu in Ecuador

Lex Tervelde

Als hartstochtelijk natuurliefhebber vind ik het prachtig om dieren te observeren in hun leefomgeving maar ook om hun habitat te beschermen. Een eerdere ervaring met Projects Abroad in Kenia waar ik werkte met giraffen was mij uitstekend bevallen. De keuze was dan snel gemaakt want waar kun je als natuurliefhebber beter vertoeven dan op de Galapagos-eilanden. Wat een unieke omgeving.

Ik had mijn oog laten vallen op het zeeleeuwenproject en de bescherming van de dieren op het eiland San Cristobal. Het werd een wereldhit.

"Vogels komen op je buik zitten terwijl je ligt te zonnen"

Vanuit Nederland was het twee dagen reizen met een overnachting in Ecuador. Eenmaal op het eiland aangekomen is het net alsof je een natuurfilm binnenstapt. Geen wilde dieren die in de verte al vluchtgedrag vertonen. Integendeel. Vogels komen op je buik zitten terwijl je ligt te zonnen. Zeeleeuwen wijken geen centimeter als je ze voorbij loopt. Leguanen en schildpadden kijken je schuin aan wat je aan het uitspoken bent. Voor mij als natuurmens een eldorado met allemaal nieuwe soorten dieren die alleen op de Galapagos voorkomen.

Lex Tervelde

"Werken in het landschildpaddencentrum was echt te gek"

Ik kwam volop aan mijn trekken bij Projects Abroad. Niet alleen het werken met zeeleeuwen viel mij ten deel, maar ook de bescherming van de Galapagos-stormvogel in de bergen. Nestelende stormvogels worden belaagd door geïntroduceerde ratten die hun eieren opvreten. Door de ratten te bestrijden bescherm je de stormvogels. Werken in het landschildpaddencentrum was echt te gek. In een groot stuk beschermd natuurlijk leefgebied deden we verschillende werkzaamheden. Voeren van de schildpadden, schoonmaken van hun leefgebied en hun welzijn volgen. Alles gericht op het behoud van deze unieke reuzen. .

In de kas zaaiden en verplantten we de van oorsprong voorkomende bomen en struiken. Op het eiland woekeren bramen die er niet thuis horen. Om de bramen weg te halen en er struiken en bomen voor terug te planten probeert men om het natuurlijke habitat weer terug te krijgen. Vrijdags werden alle vrijwilligers ingeschakeld om de stranden te ontdoen van vuil. Een prachtige activiteit die de saamhorigheid van de vrijwilligers sterk bevordert. Met ons allen zorgen voor de natuur.

Lex Tervelde

"Er is heel veel prachtigs te beleven op de Galapagos"

Naast alle werkzaamheden was er voldoende vrije tijd om het eiland te verkennen of te genieten van het warme oceaanwater. Zwemmen, snorkelen en duiken tussen de vissen, zeeschildpadden en vriendelijke zeeleeuwen is een ervaring die je nooit meer vergeet. Na de gedane arbeid kwamen we dan ook vaak samen op het strand of op een van de terrasjes direct aan het water. In de weekenden waren er legio mogelijkheden om de andere eilanden te verkennen. Veel vrijwilligers boekten dan ook reisjes naar de omliggende eilanden. Met gidsen, te voet of met de fiets verkende je dan je nieuwe omgeving. Er is heel veel prachtigs te beleven op de Galapagos.

Lex Tervelde

"Ik heb het enorm getroffen met mijn gastgezin"

Wat ik ontzettend fijn vind is dat alles voor je geregeld is en wordt. Je hoeft nergens bij na te denken. Mijn gastgezin stond al klaar toen ik aankwam en met een aller hartelijks ontvangst werd mijn lunch al geserveerd. In de vrije weekenden ging ik met mijn gastgezin naar het strand. Samen met een visspeer probeerden we vissen te vangen die later dan als maaltijd op je bord lagen. Heerlijk klaargemaakt door de gastvrouw. Ze lieten me wandelend over het eiland de allermooiste plekjes zien of lieten ons met de taxi vervoeren naar een ander deel. Ik heb het enorm getroffen met mijn gastgezin en kijk terug op een fantastisch verblijf bij hun. Alleen jammer dat ik nauwelijks Spaans sprak en zij nauwelijks Engels. Hierdoor was het vaak met handen en voeten praten.

"Je krijgt een band met ze"

Ik heb vijf weken met zeeleeuwen mogen werken. Ik observeerde hun gedrag, telde het aantal jongen, onderscheidde de vrouwtjes van de mannetjes en maakte aantekeningen. Ik begon ze zelfs in de vijf weken dat ik er was te leren kennen. Sommige waren herkenbaar aan oude verwondingen of lagen altijd op hetzelfde plekje. Je krijgt een band met ze. Ik vond het geweldig werk. Heerlijk om uren naar ze te kijken en te noteren wat ze doen. Mannetjes die hun territorium verdedigen. Halfwas jongen die spelen, duiken of haasje over doen. De aller jongsten die constant hun moeder proberen te verleiden om te mogen drinken. Puur genieten.

Lex Tervelde

"Een tip voor volgende vrijwilligers zou zijn om voldoende het Spaans te beheersen"

Helaas was de taalbarrière te groot. Ik sprak te weinig Spaans terwijl mijn gastgezin niet met Engels uit de voeten kon. Hierdoor miste ik de conversatie en heb ik te weinig geleerd over de cultuur van het eiland. Een tip voor volgende vrijwilligers zou zijn om voldoende het Spaans te beheersen. De plaatselijke medewerkers van Projects Abroad zijn geweldig en heb met een van hen vaak in de weekenden uitstapjes gemaakt. We zochten dan mooie plekjes op om vogels te observeren.

Galapagos…een prachtige gemoedelijke plek waar mensen echt kunnen ontspannen.

Lex Tervelde

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲