You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Amsterdamse studente Lisa Jongerius zorgt voor weesjes in Ghana

Lisa Jongerius

Lisa Jongerius

Lisa Jongerius

Lisa gelooft dat alle kleine beetjes helpen en dus was vrijwilligerswerk in het buitenland altijd al een droom voor deze 19-jarige studente Media & Communicatie. Met enorm veel zin in een echte buitenlandervaring sloot ze zich als vrijwilligster aan bij Projects Abroad, om drie maanden lang naar Ghana te vertrekken.

Op haar project in Cape Coast geeft Lisa elke ochtend kunstlessen in het weeshuis, helpt ze de leerlingen met hun huiswerk en doet ze leuke activiteiten en spelletjes met hen. “Het is belangrijk dat de kinderen altijd begeleidt en ondersteund worden door iemand”, benadrukt Lisa.

Samen met het lokale kantoor in Ghana schaft Lisa bovendien boeken, lesmateriaal en kunstbenodigdheden aan, zodat haar werk makkelijker wordt én leuker voor de kinderen. Lisa gelooft dan ook in het belang van vrijwilligers voor de ontwikkeling van deze kleine gemeenschappen in Ghana: “Door samen te werken met de andere vrijwilligers in het weeshuis heb ik een grote impact kunnen maken.”

Lisa geeft toe dat ze een beetje overweldigd was toen ze net in Ghana aankwam, omdat er zo veel culturele verschillen zijn met Nederland. “Op mijn project had ik het vooral moeilijk met het gebrek aan structuur. Niets was gepland of liep volgens planning”, lacht ze. “Maar na een tijdje wende ik eraan; dat is nu eenmaal hoe het eraan toe gaat in Ghana.”

Nu is ze zelfs dankbaar voor al deze verschillen tussen de twee landen. De positieve instelling van de Ghanezen bijvoorbeeld zal volgens Lisa nog waardevol blijken te zijn in haar toekomst: “Het optimisme van de Ghanese bevolking is zo inspirerend. Het heeft me geleerd om gelukkig te zijn met wat ik heb, in plaats van triest te zijn om wat er ontbreekt.” Wat Lisa nooit zal vergeten zijn de kinderen: “Telkens als ik het weeshuis binnenstap, lichten de gezichtjes van de kinderen helemaal op. Ze zijn zo blij dat je er bent! Niet omdat je een obruni (blanke) bent, maar gewoon omdat je er bent als mens.”

Na drie maanden in Ghana heeft Lisa best wat advies verzameld: “Doe alles gewoon rustig aan. Je wilt je thuis, gelukkig en goed voelen. Dat kan je niet allemaal in één week bereiken. Maar uiteindelijk zal je zien dat alles op z’n plaats valt.”

“Ghana is een positief en open land, je zult je meteen verbonden voelen met de mensen. Het is gewoon onbeschrijflijk en geweldig. In Ghana sta je elke dag op met een ongelooflijk “wauw”-gevoel!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Lisa Jongerius

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲