You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Luka Brouwer-Bouwen, Wederopbouw-project in Nepal

Namaste!

Luka Brouwer

Met Projects Abroad ben ik 4 weken als vrijwilliger aan de slag geweest bij het Disaster Relief Project in Nepal. Dit was niet de originele planning, maar mijn project in een revalidatiecentrum in Bakthapur, kon niet meer doorgaan door alle gevolgen van de grote aardbevingen. Omdat ik al mijn halve leven graag naar Nepal wil, en ik ontzettend geschokt was over de aardbeving heb ik toen besloten alsnog te gaan, maar te gaan helpen met de wederopbouw. Toen ik aankwam was het project net gestart en verbleven we in een hotel in Kathmandu, omdat er nog geen andere veilige accommodatie was gevonden. Veilig moest het ook wel zijn, want er waren nog altijd naschokken. Ik heb er zelf ook twee gevoeld, dat was vooral een vreemde ervaring. De schreeuw die van buiten het hotel kwam en de schuddende ramen maakten wel extra duidelijk hoe de situatie in Nepal is/was.

Luka Brouwer

Na 1,5 week zijn we verhuisd naar een guesthouse. Dit was een soort hostel bij een familie in huis. De vrouwen die het huishouden deden konden helaas geen woord Engels, dus het was moeilijk om met hen te overleggen. Gelukkig kon de eigenaar van het huis wel Engels, en zijn neefje die in het huis woonde ook. Ondanks de taalbarrière voelde ik me heel erg welkom in het huis.

Het werk op het project bestond uit het herbouwen van de Sunrise School. Deze school was tijdens de aardbevingen zo verwoest dat ze nieuwe grond hebben moeten kopen om een hele nieuwe school te bouwen. Het bouwen van een nieuwe school was eenvoudiger dan het restaureren van de oude. De school die we bouwden was niet ‘aardbevingproof’ maar wel aardbeving veilig. Dit betekent dat het gebouw wel kan instorten bij nieuwe schokken, maar omdat het van veilige materialen is gebouwd, de kans klein is dat mensen ernstig gewond raken of zelfs te overlijden komen.

Luka Brouwer

Het bouwen van de school was een hele voldoening. Elke ochtend als we kwamen werden we begroet door de directeur van de school en door heel veel kinderen. In het begin hadden al deze kinderen nog les onder plastic zeilen, maar naarmate ons werk vorderde konden ze de half afgemaakte lokalen al in. De dankbare gezichten bij het eerste klaslokaal dat in gebruik werd genomen, zal ik nooit meer vergeten.

Luka Brouwer

Buiten het werk om werden er ook twee weekendtrips georganiseerd door Projects Abroad. Deze trips waren volledig georganiseerd en ook veilig om te maken met alle gevolgen van de aardbevingen. Het eerste weekend ging ik naar Chitwan, waar we het national park in zijn geweest en allerlei rondleidingen hebben gehad. Het hotel waarin we verbleven was erg mooi! Het tweede weekend ben ik naar Pokhara geweest. Deze trip had veel meer vrije tijd, waarin we voor souvenirs hebben rondgekeken en zijn gaan paragliden. Wauw, paragliden met de arenden die rondvliegen en een uitzicht op de Himalaya is wel echt geweldig mooi!

Nepal is een ontzettend vriendelijk land, en ook heel erg mooi. Dit werd voor mij al bevestigd toen ik nog niet eens in Nepal was. Door vertraging op het vliegveld ontmoette ik namelijk een Nepalese vrouw met haar familie. Ze heeft me geholpen met mijn visum toen ik aankwam op het vliegveld en we hebben ook tijdens mijn verblijf nog een aantal keer afgesproken. Door haar heb ik de échte cultuur en het echte leven van Nepal leren kennen, van rijst planten tot boeddhistische kloosters en hindoestaanse gebeden.

Kortom: een geweldige en indrukwekkende ervaring. Een ervaring die mijn kijk op het leven heeft veranderd en die hopelijk voor de kinderen in Nepal weer een veilige school betekent!

Groetjes, Luka

Luka Brouwer

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲