You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lukas Stock, Sociale zorg, Sociaal project Ethiopië

Lukas Stock

Ik speelde al lang met het idee om een tijdje naar het buitenland te gaan en daar vrijwilligerswerk te doen, maar het was er gewoon nog nooit van gekomen. Nu ik mijn laatste jaar van de middelbare school zat leek deze zomer mij het ideale moment : ik had 3 maanden vakantie & de volgende jaren zou ik eventueel met herexamens kunnen zitten, dus ik moest het gewoon nu doen.

De volgende stap was een land en een project zoeken. Over het continent was geen twijfel mogelijk : ik wilde naar Afrika. De keuze viel uiteindelijk op Ethiopië, mede doordat mijn broer daar al was geweest en hij al zoveel verhalen verteld had, dat ik toch wel eens benieuwd was om dat land ook eens te zien. Voor het project heb ik even getwijfeld tussen sociale zorg en lesgeven, maar aangezien de meeste scholen sluiten in de zomervakantie viel lesgeven al snel weg.

Aan zo’n reis gaat toch veel voorbereiding vooraf, die ik misschien eerst toch wel wat onderschat had. Je moet vaccinaties krijgen (en dat kan niet altijd bij je huisarts of het dichtstbijzijnde ziekenhuis), vragenlijsten invullen, iemand zoeken die je referentie wil zijn, een visum aanvragen bij de Ethiopische ambassade, verschillende documenten lezen… Ik had ook nog geen internationaal paspoort dus ik moest dat ook nog aanvragen...

Lukas Stock

Maar de voorbereiding loont, want voor je het weet is het zover en vertrek je naar je land van bestemming! Voor mij was dit op 28 juni. Ik moet zeggen dat ik toch een beetje nerveus was voor dit grote avontuur. Ik ging voor een maand weg naar een land dat mij totaal vreemd was en dat leek best wel een lange periode. Met knikkende knieën stapte ik het vliegtuig op. Vliegen is ook sowieso al mijn ding niet, dus dat maakte het niet veel beter. Op 29 juni landde ik dan vroeg in de ochtend op de luchthaven van Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Ik werd opgevangen door iemand van de plaatselijke Projects Abroad medewerkers en naar mijn gastgezin gebracht om hen te ontmoeten. Ik heb echt ongelooflijk veel geluk gehad met mijn gastgezin. Het waren fantastisch lieve mensen die voor mij gezorgd hebben alsof ik één van hun eigen kinderen was. Ik kon hen alles vragen en we hebben veel gelachen in de maand dat ik er was.

Op de eerste dag kreeg ik ook een introductie. Dit bestond uit een soort van ‘rondleiding’ doorheen de stad, maar vooral het overlopen van allerlei afspraken en tips wat je beter (niet) deed in een land als Ethiopië. Opnieuw moet ik zeggen dat de medewerkers van Projects Abroad ook een grote hulp zijn geweest. Je kon altijd op hen rekenen als er iets was en ze deden ook altijd hun best om eventuele problemen zo snel mogelijk op te lossen. Ik heb, voordat ik vertrok, voor Projects Abroad gekozen omdat het er voor mij uitzag als een organisatie die je erg goed ondersteunde in het plannen van je reis. Ze hebben die verwachtingen zowel tijdens mijn voorbereidingen, als tijdens mijn reis zelf dan ook volledig ingelost.

Lukas Stock

Tijdens mijn verblijf in Ethiopië werkte ik in Selam Children’s Village, een weeshuis. Ik heb daar echt de tijd van mijn leven beleefd. De kinderen waren ongelooflijk lief en het is ook gewoon aangrijpend om te zien hoe zij van elke dag het beste maken en de hele dag door lachen, terwijl ze eigenlijk echt niets hebben. Het zal erg cliché klinken (en ik vond dit zelf ook een cliché voor ik in Ethiopië was geweest), maar wij hebben het hier in België (en Europa) toch echt heel erg goed en we mogen blij zijn met ons leven. De problemen waarover wij hier klagen, zijn geen problemen. Ons leven is zorgeloos in vergelijking met dat van vele Afrikanen, maar dat besef je pas als je daar geweest bent. Het afscheid met de kindjes in het weeshuis was dan ook enorm zwaar en er zijn vele tranen gevloeid, zowel bij mij als bij de kinderen.

In de weekends gingen we vaak weg met andere vrijwilligers. De andere vrijwilligers hebben toch een grote meerwaarde gegeven aan mijn reis omdat ik, denk ik, toch wel mag zeggen dat er echte vriendschappen ontstaan zijn. Ook bij het afscheid nemen van andere vrijwilligers hielden we het niet altijd droog.

Lukas Stock

Ik zou een vrijwilligersproject met Projects Abroad iedereen aanraden. Ik ben in korte tijd verliefd geworden op Ethiopië en het moment dat ik thuis was heb ik dan ook al beslist om volgend jaar terug te gaan. Ik kan Ethiopië iedereen aanraden, maar voor zij die een ander land kiezen, ben ik ook zeker dat zij ook de tijd van hun leven zullen beleven. Ik zeg het nogmaals : Projects Abroad is een zeer goeie organisatie waar je veel aan hebt, zowel voor als tijdens je reis.

Voor wie vertrekt wil ik toch nog een kleine tip meegeven : bereid je voor op de cultuurshock. Ikzelf had dat heel erg onderschat, waardoor mijn eerste 2 dagen toch een beetje gepaard gingen met heimwee, mij niet goed voelen enzovoort. Achteraf bleek dat veel vrijwilligers hier last van gehad hebben, dus het is normaal als je dit meemaakt. Het is belangrijk dat je dat weet op voorhand, zodat je weet dat je een dag of twee moet doorbijten. Want zodra je over de cultuurshock heen bent is het puur genieten en vliegt de tijd voorbij. Voor je het weet zit je thuis in je stoel een verhaal te schrijven over je geweldige reis!

Lukas Stock

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲