You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Rotterdamse leraar doet waardevolle ervaring op in een Keniaanse school

De 29-jarige Luuk Bijl is leraar op een basisschool in Rotterdam, maar besloot om naar Kenia te reizen om er zijn kennis en vaardigheden in te zetten op een Lesgeefproject. En drie jaar ervaring kwam wel van pas op de Keniaanse school!

Luuk Bijl

Werken in een Keniaans klaslokaal is een hele uitdaging, maar dat motiveerde Luuk net om ervoor te zorgen dat zijn leerlingen konden proeven van kwaliteitsonderwijs. Samen met zijn Rotterdamse leerlingen had hij donaties ingezameld, waardoor hij extra boeken en ladekastjes kon kopen voor de school. “Ze hadden maar één boek per klas, terwijl één boek per twee leerlingen ervoor zorgt dat ze veel sneller en makkelijker leren”, legt Luuk uit.

Elke dag gaf hij les aan twee klassen van 15 leerlingen, die hij Engels, wiskunde, praktische vaardigheden en zelfs een beetje Swahili aanleerde. “Heel deze ervaring was geweldig voor me. Hierdoor kan ik ook mijn leerlingen thuis doen beseffen hoe veel geluk ze hebben. En in Kenia kon ik de kinderen dan weer helpen om in groepen te werken, wat niet zo vanzelfsprekend was.”

Ook zijn collega’s op school kon Luuk helpen. Hij vertelde hen dat kinderen veel sneller leren wanneer je als leraar op hun sterke punten wijst, en hen inspireert om hard te werken. “Een veel efficiëntere leermethode”, knikt Luuk enthousiast.

Naast het werk op zijn project heeft Luuk veel genoten van het land zelf, en hij is zijn gastgezin daar heel erg dankbaar voor: “Mijn gastmoeder hielp me door m’n cultuurshock heen door me te vertellen over het dagelijkse leven in Kenia en door erg lekker te koken”, lacht hij. “De Keniaanse bevolking is zo vriendelijk, waardoor het onmogelijk is om niet te houden van hun levensstijl. Werken met de kinderen, de hoopvolle blik in hun ogen zien, en hun enthousiasme over mijn aanwezigheid voelen was erg waardevol voor me.”

Na anderhalve maand in Kenia kan Luuk dan ook dit advies meegeven aan toekomstige vrijwilligers: “Als je wil zien en voelen hoe het eraan toe gaat in een ander land, reis er dan heen als vrijwilliger in plaats van als toerist. Je zult veel meer leren over de lokale gewoonten en levenswijze, wat een fantastische ervaring is.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Luuk Bijl

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲