You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

4 Week Special gezondheidszorg in Ghana geschreven door Maaike Speelman

4 Week Special gezondheidszorg in Ghana geschreven door Maaike Speelman

Arme kindjes helpen in Ghana staat vaak op de bucketlist. Dit jaar had ik het grote geluk dat ik deze droom werkelijkheid kon maken. Na verschillende organisaties te hebben bekeken, besloot ik via Projects Abroad een project gezondheidszorg in Ghana te gaan doen. Dankzij donaties van vele lieve mensen kon ik de reis bekostigen. Vrijdagmiddag 11 juli was het zo ver, tijd om afscheid te nemen van mijn familie en in mijn eentje de weg naar het vliegtuig te zoeken.

Hoewel ik een slecht richtingsgevoel heb, lukte alles me toch aardig, ook de overstap in Casablanca en stond ik de volgende ochtend om vijf uur in Ghana. Het eerste dat me gelijk opviel was de gastvrijheid van de Ghanezen: iedereen was zo ontzettend aardig en geen moeite was hen teveel. Na de warme lucht en vreemde geuren opgesnoven te hebben, liep ik naar de man met het Projects Abroad bordje. Mijn Ghanese avontuur ging beginnen.

Vervolgens werd ik naar het gastgezin in Cape Coast gebracht, waar ik de rest van de maand zou verblijven. Ik werd hartelijk verwelkomd met een warme knuffel. ‘s Middags in het zwembad werd ik vrienden met mijn kamergenoot en een aantal Ghanese jongens. De rest van het weekend verliep rustig, ik leerde de andere vrijwilligers in het gastgezin kennen en maakte een Ghanese kerkdienst mee.

4 Week Special gezondheidszorg in Ghana geschreven door Maaike SpeelmanMaandag begon het echte werk. Bij de introductie leerden we van alles over de ziektes en problemen die we in het land konden tegenkomen. Op onze werkdagen deden we veel verschillende dingen. We bezochten het leprakamp, waar we de wonden van de patiënten verzorgden. Hier hoorden we ook veel verhalen van de mensen; het raakt me dat sommige inwoners van het leprakamp niemand hebben die zich over hen bekommert. Ook gingen we naar weeshuizen, waar we alle kinderen checkten en hun wonden verzorgden. Natuurlijk moest er daarna nog met alle kindjes gespeeld worden. Ik leerde sommigen van hen foto’s maken, zodat ik na afloop van zo’n bezoek honderd ‘selfies’ terug kon vinden, die de kinderen met mijn camera hadden gemaakt. Bij de Community Outreach controleerden we de bloeddruk van de mensen, onderzochten we de bloedgroep, deden we malariatesten en verzorgden we de wonden van de mensen, vooral de kinderen. Soms hadden we hier een beetje moeite met communiceren, omdat de mensen alleen Twi, de Ghanese taal, spraken en geen Engels. De speciale school voor gehandicapte mensen was ook heel bijzonder om te zien.

4 Week Special gezondheidszorg in Ghana geschreven door Maaike Speelman

De bezoeken aan het ziekenhuis vielen wat tegen. Vaak hebben de verpleegsters zelf ook weinig werk, wat betekent dat we ons een aantal keer een beetje verveelden. Toch zag ik hier wel schokkende dingen, zoals een man met een vleesetende bacterie en iemand die bijna helemaal verbrand was. De tijd vloog ontzettend snel voorbij en onze groep vrijwilligers werd ook steeds hechter. In de weekenden bezochten we meestal het strand. Dit was helaas wel steeds een uitnodiging voor regen. Ik ging ook twee keer naar de kerk. De katholieke kerk is een stuk rustiger dan de protestantse, waar we met z’n allen stonden te klappen en te zingen. Van het weer hadden we soms hinder in het regenseizoen. Als het erg regent, dan rijdt de bus niet! Een aantal dagen zijn zeer warm, maar het is bijna altijd bewolkt. Het eten is anders, we eten vooral veel pasta en rijst met bonensaus en springrolls. De specialiteit plantain, gebakken banaan, smaakt ontzettend goed. Helaas kon ik er niet altijd veel van eten doordat ik heel snel misselijk werd. Later bleek dit een bijwerking van de malariapillen. Ik ben ook een aantal keer ziek geweest, maar dit ging gelukkig steeds snel over. Het douchen met emmers koud water wende al snel. Ik leerde steeds meer kennen van de Ghanese cultuur en het werd normaal om iedereen elke ochtend enthousiast te begroeten, ze te vragen hoe het met ze is en nog een fijne dag te wensen.

4 Week Special gezondheidszorg in Ghana geschreven door Maaike Speelman

In de auto naar onze werkgebieden verveelde ik me nooit, er is zoveel te zien op straat. Overal lopen vrouwen met handelswaren op hun hoofd en ook in de kraampjes naast de weg kan je van alles kopen. De nachten waren heel luidruchtig en de mensen staan heel vroeg op. Om vijf uur ’s ochtends werd er al druk gehandeld. Het bed bezorgde me blauwe plekken, maar dit raakte ik na een tijdje ook gewend.

Toen na vier weken de tijd van afscheid nemen kwam, had ik pijn in mijn hart. Ik heb ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen, vrienden en vriendinnen gemaakt en ook veel contacten gelegd om over een aantal jaar terug te kunnen komen. Ik ben iedereen die heeft geholpen deze reis mogelijk te maken dan ook ontzettend dankbaar. Deze ervaring zal ik nooit vergeten.

Maaike Speelman

Maaike Speelman

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina: