You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Manuel Vander Borght – Rugby Project, Samoa

Talofa!

Ik ben voor een maand naar Samoa gereisd, en wat een tijd heb ik daar beleefd… Een maand vol ontdekkingen, aanpassing, verbazing en amusement.

Manuel Vander Borght

Waarom Samoa? Het ligt aan de andere kant van de wereld, het is er warm, het is een paradijs. En dan is er nog niets gezegd over de bevolking. Samoanen zijn vriendelijke, warme mensen die je met open armen ontvangen of een babbeltje met je willen slaan. Het klimaat en de cultuur zorgt ervoor dat de bevolking op zijn gemak is. Alles gaat er dus veel trager aan toe, wat wel aanpassen is als je soms één uur of meer moet wachten op iemand. Maar dit hoort erbij en na een tijd kun je dit zelfs gaan appreciëren. Zowel het gastgezin als de mensen waarmee ik werkte, waren Samoanen waar ik moeilijk afscheid van kon nemen.

Manuel Vander Borght

In het begin was het ten eerste vrij onduidelijk waar ik terecht zou komen en ten tweede hoelang ik waar zou staan. Uiteindelijk heb ik met hulp van de begeleiders voor drie opties gekozen zodat de week goed gevuld kon worden. Bij de Samoa Rugby Union reden we (normaal gezien) twee keer per week naar een basisschool om basis rugbytraining te geven. Vervolgens heb ik gewoon deelgenomen aan de trainingen bij de Rugby Academy Samoa. Dit was ook twee keer per week. Ten slotte was mijn hoofdbezigheid basis rugbytrainingen geven bij Ah’Mu basisschool, dit was (kon) elke dag van de week. Bij deze drie projecten heb ik een leuke tijd gehad. De mensen en vooral de kinderen vinden het ongelooflijk plezant om rugby te spelen en de uitwisseling van ervaring is enorm leerrijk.

Manuel Vander Borght

Als je naar Samoa reist is het doodnormaal dat je een aantal dagen, weken, … Je gaat ze zelfs nooit volledig begrijpen, nodig zal hebben om aan te passen. Sta gewoon open voor een andere cultuur en laat je er zo goed als mogelijk door opslorpen. Door zelf initiatief te nemen, vooroordelen opzij te zetten en te luisteren naar de bevolking kom je al heel wat verder. Dit zijn de sleutelelementen om een prachtige tijd te beleven. Veel succes en plezier.

Fa!

Manuel Vander Borght

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲