You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Marc Uitterhoeve - Archeologie, Inca & Wari archeologie project, Peru

Marc Uitterhoeve in Peru

Al toen ik een klein jongetje was wilde ik archeoloog worden. Toen het zo ver was om een studie te kiezen heb ik destijds voor iets anders gekozen, maar de fascinatie voor oude culturen is er altijd gebleven. Daarom ging ik op zoek naar een project waarbij je als amateur mee kon helpen aan archeologisch onderzoek. Zo kwam ik bij Projects Abroad terecht en na een open dag bezocht te hebben, had ik er vertrouwen in dat ik deze uitdaging in Peru maar aan moest gaan.

Voor het eerst in je eentje op reis gaan naar een ver land, met een taal die je niet spreekt en een gastgezin en medevrijwilligers die je nog nooit gezien hebt. Ik vond het best spannend. Gelukkig had ik veel informatie gekregen van Projects Abroad, waardoor ik goed voorbereid aan mijn reis kon beginnen. Dat scheelt al de helft!

Na een vlucht van ongeveer 25 uur (ik had nog een aansluiting gemist), landde ik op Cuzco Airport. Daar stond meteen al Claire klaar met een bordje. Samen met een andere vrijwilliger die een uur later dan mij arriveerde, ben ik naar het gastgezin gebracht. Daar werd ik heel vriendelijk ontvangen en gelijk op mijn gemak gesteld. Hoewel ik in Nederland een paar lessen Spaans had gevolgd, was ik toch blij dat de moeder van het gastgezin Engels sprak. Doordat je elkaar kan begrijpen, voel je je veel sneller op je gemak. De supervisor van het project, Dan, kwam vlak daarna langs om kennis te maken. Hij zou mij en mijn huisgenoot de volgende dag, op een maandag, rondleiden door Cuzco.

Elke week had ongeveer dezelfde structuur. Op maandag gingen wij naar kantoor om keramiek te tekenen en daarna gingen we naar een museum. Dinsdags werkten wij op de archeologische site Pikillaqta. Woensdags gingen wij ’s ochtends hiken om structuren, petroglyphs, Inca-trails etc. te zoeken, waarna we ’s middags een social hadden met alle vrijwilligers. Dat hield in dat je iets leuks ging doen. Donderdags trokken we de hele dag in de bergen. Dit waren wel de mooiste dagen omdat je met een kleine groep, zonder toeristen, door de bergen aan het hiken was en dingen probeerde te ontdekken. Je lunchte dan ’s middags in de schaduw met een onvergetelijk uitzicht. Vrijdags zaten we ’s ochtends op kantoor om alle foto’s en documentatie in te leveren, om vervolgens een (interessante!) presentatie of documentaire te kijken. De vrijdagmiddag en het weekend had je vrij en kon je de toerist uithangen.

Marc Uitterhoeve in Peru

De eerste 2-3 dagen van mijn reis voelde ik mij een beetje onstabiel door de hoogte, maar dit was minimaal. Ik voelde me eigenlijk verrassend goed. Alleen traplopen en steile hellingen oplopen was wel vermoeiend, maar daar ontkom je niet aan en je went er snel aan. Het was wel fijn om de eerste dag rustig te beginnen. Een beetje rondlopen in Cuzco en een museumbezoek, om daarna weer naar je huis te gaan zorgt ervoor dat je nog een beetje bij kan komen van de reis en de hoogte. De tweede dag was voor mij meteen de grote dag: naar Pikillaqta! De archeologische site waar de opgravingen plaats gingen vinden. Eerst maakte ik kennis met de andere vrijwilligers en daarna vertelde Dan en Delsi, één van de archeologen, wat Pikillaqta precies is en wat de verschillende structuren voorstellen. Ontzettend interessant! In mijn periode waren de opgravingen nog niet begonnen en waren wij voornamelijk bezig met het onderhouden van de omgeving (onkruid wieden) en het documenteren van de structuren. Hoewel het onderhouden van de site herhalend werk is, blijft het bijzonder dat je aan het werk bent in zo’n omgeving.

Al snel kon ik goed opschieten met de andere vrijwilligers en werden wij een hechte groep. Het project was ontzettend gaaf en afwisselend, het gastgezin was ook super aardig en relaxed, maar wat mijn reis het meest verrijkte was de groep. Niet alleen de andere vrijwilligers, maar ook met Dan, Delsi en Jhon (de tweede archeoloog) waren altijd heel relaxt en in voor een geintje. Doordat de sfeer goed is en je veel grappen kan maken, worden zelfs de mindere klusjes leuk. Want ik zal eerlijk zijn; keramiek tekenen en je field diary invullen (beschrijven wat je hebt ontdekt en wat je aan het documenteren ben) gaat soms wel vervelen. Maar het valt in het niet bij de omgeving, de musea die je bezoekt, de structuren die je ontdekt, de vrienden die je maakt en de kennis die je opdoet.

Marc Uitterhoeve in Peru

De dagen beginnen meestal om 7.30 uur (kantoordagen 8.30 uur) en eindigen rond 16.00 uur. Daarna ga je nog wat eten of drinken met een paar vrijwilligers, of ga je vermoeid terug naar je gastgezin. Naast de indrukken ik opdeed tijdens het werken, had ik ook een mooie tijd bij mijn gastgezin. Deze bestond uit een vader, moeder, dochter (10) en zoon (4). Doordat je in een gastgezin zit krijg je veel mee van de cultuur: de gewoontes en ideeën die ze hebben en ook de historie van het land. Je ziet ook dat zij gelukkig zijn met veel minder luxe dan dat wij gewend zijn. Mij ontbrak niets tijdens mijn verblijf hoor; het eten was goed, mijn kamer was netjes en het gezin was gezellig. Maar het wordt des te meer duidelijk dat zelfs de ‘armere’ Nederlanders meer bezitten dan de modale Peruanen (en dus eigenlijk gewoon ook rijke Nederlanders zijn). Het is wel goed om dat te zien.

Al met al was het een reis om nooit te vergeten. En ja, natuurlijk ben ik in het weekend ook naar Machu Picchu geweest. Dat was zeer indrukwekkend, maar zeker niet het hoogtepunt van de reis. Dat waren de mensen die ik heb ontmoet, de dingen die ik heb geleerd en de vele grappen die we maakten.

Marc Uitterhoeve in Peru

De volgende tips zou ik iedereen nog mee willen geven:

  • - Leer Spaans! Je kan je wel redden zonder de taal te beheersen, maar ik merkte met mijn beperkte kennis al hoe waardevol het was. Je krijgt veel meer mee van alles om je heen. Daarnaast spreken de meeste gastgezinnen en andere inwoners geen Engels.
  • - Projects Abroad levert je een lijst met benodigdheden. Deze heb je ook echt nodig! Wandelschoenen (!), pet, zonnebrand factor 50, noem maar op!
  • - Probeer met je gastgezin te communiceren. Dit levert je echt mooie momenten op!
  • - Praat en vraag veel aan de supervisor en de archeologen. Dat vinden ze leuk en zo leer je veel.
  • - Een goede conditie is aan te raden, wees niet lui en maak vooral veel lol!

Marc Uitterhoeve

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲