You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Ghana – Fysiotherapie en een bouwproject – Margot de Regt

Wat was het ontzettend spannend om in mijn eentje op dat vliegtuig naar Ghana te stappen! In het vliegtuig was ik meteen het middelpunt van belangstelling met mijn blanke huid, dus mijn eerste contacten had ik zo gelegd en met al vier telefoonnummers op zak stapte ik het vliegtuig uit, zo de hitte in! Op het vliegveld werd ik opgevangen door een staffmember van Projects Abroad die mij naar mijn slaapplek in Accra bracht om de volgende ochtend vroeg (5 uur) door te reizen naar mijn gastgezin in de Akuapem Hills. Tijdens deze rit heb ik mijn ogen uitgekeken en dat is zo gebleven totdat ik bijna vijf maanden later terugreed naar Accra om terug naar huis te vliegen. Geweldig om zo’n ander land en cultuur te leren kennen!

Margot de Regt

Ik kreeg een goede uitleg van een staffmember van Projects Abroad over het gebruik van taxi’s en trotro’s, de weg naar de bank etc. Ze kwamen me ook bijna elke week op zoeken op mijn werk en anders thuis, heel fijn om te weten dat zij er voor je zijn als er iets gebeurt!

Iedere ochtend stond om 7 uur het ontbijt klaar en om half 8 vetrok ik met de taxi (30 cent) naar het ziekenhuis om op de afdeling fysiotherapie te helpen. Al snel kreeg ik mijn eigen patiënten toegewezen, wat erg leuk is om een band mee op te kunnen bouwen. Natuurlijk gaat het er heel anders aan toe dan in Nederland, patiënten komen niet op een bepaalde tijd maar hebben wel vaste dagen, er bestaat niet echt een protocol dus erg wennen in het begin!

Eén keer in de week gingen we op “medical outreach” om voorlichting te geven op lagere scholen over malaria, tuberculose, cholera en andere veel voorkomende ziektes, en om de wondjes te verschonen en te verbinden. Erg leuk om te merken dat de kinderen er echt wat van opsteken! De laatste twee maanden besloot ik fysiotherapie te gaan combineren met het meehelpen bouwen van een klaslokaal om de kerstperiode door te brengen waarbij er erg weinig patiënten kwamen opdagen op de fysiotherapie afdeling. Een zeer leuke afwisseling, vermoeiend maar heerlijk om zo bezig te zijn. Met basis ingrediënten, stenen, aarde, water en cement is een prachtig klaslokaal van de grond gekomen!
Ergens tussen half 1 en half 2 kon ik altijd weer naar huis, er werd alleen ’s ochtends gewerkt. Na het middageten was er ’s middags altijd wel wat te doen: naar het internetcafé om de achterblijvers op de hoogte te stellen, aandoeningen op te zoeken die ik die dag had gezien, naar Koforidua om geld te halen, de beadmarket te bezoeken, drumles te krijgen, of gewoon uit te rusten en gezellig met de andere vrijwilligers wat doen. Ook ’s avonds gingen we vaak een aantal keer per week gezellig wat drinken in het lokale barretje.

Margot de Regt

In de weekenden heb ik ook niet stil gezeten, er was altijd wel iets te doen. Omdat ik er voor vijf maanden zat ben ik ook veel weekenden lekker ‘thuis’ gebleven om mijn was in mijn emmertje te doen, mijn dagboek bij te werken, wat met de kinderen van het gastgezin te spelen, te helpen met koken, mee te gaan naar de kerk etc. Verder heb ik prachtige uitstapjes gemaakt naar het strand, watervallen, National Park, een voetbalwedstrijd, een schildpaddenreservoir waar ik een schildpad eitjes heb zien leggen en eitjes heb zien uitkomen, gezien hoe de Ghanese kralen worden gemaakt, echt te veel om op te noemen! Elk reisje, al was die maar 30 minuten verder was een hele ervaring! Zelfs de vieze ritjes in trotro’s waarbij we soms wel twee uur moesten wachten voor eentje vol was (en dan ook echt propvol), waren leuk; praatjes met mede inzittenden en altijd om je heen iets om te zien wat mijn aandacht trok!

Met kerstmis heeft ons gastgezin ons meegenomen naar een hele mooie plek en hadden ze speciaal een geit voor ons geslacht!

Margot de Regt

Met een Canadese vriendin die ik daar ontmoet heb, ben ik zelfs nog een weekje naar het noorden gereisd om daar de sfeer te proeven. Heel leuk om de verschillen te zien tussen noord en zuid, een krokodil en olifant te spotten, mijn haar te laten invlechten, rond te snuffelen op de lokale markt en arts en crafts te bekijken.

Natuurlijk waren er af en toe ook moeilijke momenten om zo lang van huis te zijn in een totaal andere omgeving, maar dat weegt absoluut niet op tegen de mooie dingen die ik daar gezien en beleefd heb, de lieve mensen die ik heb ontmoet en natuurlijk de andere cultuur die ik heb leren kennen, kortom een heel mooie ervaring!

Groetjes Margot

Margot de Regt

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲