You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal Project in Jamaica door Marianne Van Rijn

In september 2012 stap ik in het vliegtuig naar Jamaica om daar twee maanden te leven. Een droom komt uit; vrijwilligerswerk doen en meteen ver weg op vakantie. Samen met Projects Abroad bereid ik deze reis voor en vol vertrouwen ga ik op stap, alles is prima geregeld.

Marianne Van Rijn

De chauffeur staat, als afgesproken, op mij te wachten in Kingston en brengt mij helemaal naar mijn gastgezin dat even buiten Mandeville woont. De eerste dagen gaan voorbij als een droom, een rustig gezin met twee kinderen van 13 en 7 jaar waarmee ik samen eet, heerlijk mee teken, knutsel, spelletjes doe en die mij wegwijs maken in de gewoontes van het land. De kennismaking met de mensen van het kantoor, de stad en de dagopvang ‘Hill Crest Daycare and Primary school’ waar ik vijf dagen ongeveer 5 uur per dag naar toe ga: het voelt meteen vertrouwd.

Het is wel wennen om te zien hoe de ‘nurse’ omgaat met de kinderen, de minimale voorzieningen en de hygiëne. Gelukkig kan ik altijd met mijn verhalen terecht bij Patrina, een medewerkster van het kantoor die mij de hele periode geweldig helpt, zelfs bij het schilderen van de schommel! Wat is het heerlijk om alle aandacht te kunnen geven aan deze tweejarige peuters en te ontdekken dat knuffelen en complimentjes uitdelen bij alle kinderen op de wereld helpt. Ze zingen graag liedjes en hebben genoeg fantasie om ook met kapot speelgoed te spelen. Veel lol hebben ze met het ‘hoedje van papier’. Ook help ik met omkleden, eten en de afwas. Met een spelletje en een grapje lukt het vanzelf om contact te maken.

Marianne Van Rijn

De tweede periode ben ik bij de vierjarigen geweest. Naar Amerikaans voorbeeld leren de kinderen lezen en schrijven. Wel lastig om te werken op een tafeltje waar je met te veel kinderen aanzit, zodat je eigen boek er niet op past! Gelukkig is er ook ruimte voor spelletjes, zingen en zelfs leuke Spaanse les! In een hoekje van de klas probeer ik met mijn duim omhoog de kinderen te steunen als de juf eens ‘boos ‘is. Zelf leer ik de kinderen te vouwen en omdat mijn stem niet zo luid is, steek ik mijn hand omhoog om aandacht te krijgen. Ja, vijfenvijftig kinderen in een te klein lokaal met alle geluiden van de andere klassen erbij: dat valt niet mee, maar het lukt! En vooral het plezier waarmee ze proberen mijn goedkeuring te krijgen is zo ontroerend. Alle ochtenden vliegen zo voorbij… Samen met Patrina kan ik de buitenspeelplaats wat opknappen dankzij de giften van mijn geweldige familie en vrienden.

De andere vrijwilligers zie ik in het weekend. E is altijd wel een groepje dat een uitstapje bedenkt en ik heb me graag aangesloten. Schitterend om te horen hoe voornamelijk jonge mensen zich graag inzetten voor anderen en zo open staan voor andere culturen. Het land is fantastisch met bergen, watervallen, eindeloze bossen en heerlijke stranden. Het eten is smakelijk en het fruit smaakt echt naar fruit.

Marianne Van Rijn

Kopen op straat is erg leuk om te doen, vooral als je een beetje gaat onderhandelen. Jong en oud wilt je graag wat verkopen. En dan niet te vergeten die geweldige, behulpzame en vriendelijke Jamaicaanse mensen. Geen moment heb ik mij onveilig gevoeld. Na een weekje was er altijd wel een taxichauffeur die zorgde dat ik goed thuis kwam op de dagen dat ik niet naar huis wandelde omdat het regende of te donker werd. Op straat een praatje maken, vooral veel lachen en in de busjes gezellig naast of op elkaar, het gaat zo vanzelfsprekend!

Na twee maanden weer weggaan, dat valt niet mee. De laatste week kijk ik nog eens extra om mij heen en geniet dubbel. Wat een voorrecht om in goede gezondheid zo’n geweldige ervaring op te kunnen doen en te kunnen kennismaken met deze mensen en dit eiland: ze zijn voor mij onvergetelijk en zitten voor altijd in mijn hart. Jamaica: ONE LOVE.

Groetjes,

Marianne

Marianne Van Rijn

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲