You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Marieke Colruyt in Ghana op een lesgeef en sociaal project

Toen ik aankwam op de luchthaven in Accra dacht ik ‘waar ben ik nu weer aan begonnen?’. Ik zag dit avontuur helemaal zitten, maar was toch een beetje bang.

Marieke Colruyt in Ghana

Bij aankomst in mijn gastgezin voelde ik mij nog wat onwennig, maar dit ging heel snel over wanneer ik de andere vrijwilligers ontmoette. In mijn huis woonden nog zes andere vrijwilligers. Twee Nederlandse jongens, twee Engelse meisjes en nog twee Belgische meisjes. Zij leerden mij het gebruik van de tro tro (minibus) en hoe ik op mijn project moest geraken of wat er van mij verwacht werd. Ook werd ik goed begeleid door de mensen van Projects Abroad in Ghana zelf. Hierdoor voelde ik mij al snel op mijn gemak.

Gedurende mijn verblijf van vijf weken had ik twee projecten; lesgeven in de voormiddag in een klein schooltje en in de namiddag ging ik naar een weeshuis (allebei in Tinkong).

Mijn dag zag er als volgt uit. Om 7u stond ik op, maar meestal was ik al vroeger wakker omdat de dag in Ghana erg vroeg begint! Dan nam ik een bucket-shower (een emmer water met een kopje om je te wassen) en ging ik rond 7u30 ontbijten met de andere vrijwilligers van mijn huis. Om 8u vertrokken we dan samen met de tro tro naar ons project wat voor mij dus lesgeven was. Om 8u30 stond ik vooraan in mijn klasje om les te geven en dit deed ik tot 12-13u. Daarna was het tijd om terug te keren naar mijn gastgezin voor de lunch. Na mijn lunch vetrok ik samen met nog andere vrijwilligers naar het weeshuis om de rest van de namiddag door te brengen.

Marieke Colruyt in Ghana

In mijn klasje zaten negen fantastische kindjes tussen de 7 en 9 jaar. Vooral in het begin was het lesgeven een beetje zoeken. Het onderwijs in Ghana valt helemaal niet te vergelijken met het onderwijs in België! Het was dus erg zoeken welk niveau de kindjes hadden. Al snel merkte ik dat ze een heel erg verschillend niveau hadden. Zo had ik enkele erg intelligente kindjes in mijn klasje, maar ook enkele die minder goed meekonden. Dit zorgde soms voor moeilijkheden aangezien sommige kinderen heel snel klaar waren met hun oefeningen en andere veel meer tijd nodig hadden! Degene die altijd snel klaar waren zette de boel dan een beetje op stelten, omdat ze soms heel erg lang moesten wachten tot iedereen klaar was. Ook worden de antwoorden heel de tijd doorgefluisterd tegen elkaar. Het is ook heel moeilijk om gezag te hebben in zo’n klasje. Gelukkig bleef de Ghanese leerkracht steeds in de klas, want naar haar werd wel heel goed geluisterd.

De kinderen doen wel heel erg hun best om mee te werken ook al begrijpen ze er soms helemaal niets van! Het geeft dan ook een fantastisch gevoel wanneer je merkt dat ze iets geleerd hebben!

De namiddag bracht ik door in het weeshuis. In dit weeshuis zaten ook sommige kinderen uit mijn klasje. Hier probeerde ik samen met de andere vrijwilligers de kindjes van het weeshuis een leuke dag te bezorgen. Dit deden we door spelletjes met hun te spelen, te voetballen of gewoon leuk op zijn Ghanees djembe te spelen en te dansen! Zowel met de kindjes van het weeshuis als de kindjes uit de klas bouw je snel een hechte band op. Ik denk nog iedere dag aan hun!

Marieke Colruyt in Ghana

Tijdens de weekends werd er onder de vrijwilligers afgesproken wat er zou gedaan worden. Elke weekend trokken we er op uit om een andere plaats te bezoeken. Dit waren soms heel erg lange ritten met de tro tro, maar het was telkens de moeite waard!
Ook tijdens de week werd het vaak gezellig gemaakt met de andere vrijwilligers. Zo bleven wij vaak thuis bij onze gastfamilie en speelden we spelletjes onder de boom met de plaatselijke kindjes. Soms gingen we ‘s avonds iets drinken in een plaatselijke bar. Er was altijd een heel goed contact tussen alle vrijwilligers en je word direct in de groep opgenomen wanneer je nieuw bent. Geen reden tot paniek dus.

Ik heb heel erg leuke weken gehad in Ghana! Leuke mensen ontmoet en fantastische kinderen leren kennen!

Groetjes Marieke

Marieke Colruyt

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲