You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeef project en sociaal project in Zuid-Afrika door Marieke Lange

De drie mooiste maanden van mijn leven

Marieke Lange

Dat is de enige manier om mijn ervaringen in Kaapstad, Zuid-Afrika, te beschrijven. Na anderhalf jaar studeren moest ik voor school naar het buitenland. De vereisten? Een Engelstalig land, minimaal 18 uur per week werken en dat voor minimaal tien weken. Genoeg opties dus en terwijl al mijn klasgenoten naar Engeland en Amerika gingen, koos ik voor Zuid-Afrika.

Zonder er ooit eerder te zijn geweest en om heel eerlijk te zijn ook zonder me ooit echt te hebben verdiept in Zuid-Afrika wilde ik altijd al naar dit land. Maar niet voor een “gewoon” baantje, als ik dan eindelijk zou gaan, wilde ik vrijwilligerswerk doen. Via Internet kwam ik terecht op de website van Projects Abroad en binnen vijf minuten had ik mijn formulier ingevuld en stond het vast. Vanaf dat moment ging alles heel snel en heel goed. Het eerste mailtje zat de volgende dag in mijn inbox en mijn tickets waren binnen no-time geboekt. Alleen al door de begeleiding vooraf kreeg ik onwijs veel zin in mijn grote avontuur.

Zondag 1 mei, de dag dat ik vertrok. De zenuwen gierden door mijn lijf en de tranen vloeiden alsof het water was. Na een vlekkeloze reis kwam ik maandag 2 mei dan eindelijk aan in Kaapstad. Eenmaal aangekomen mocht ik meteen kennismaken met de verhoortechnieken van customs en vijf minuten daarna kwam ik in de twee-weken-durende-achtbaan van emoties, indrukken en ontmoetingen terecht. Na deze twee weken voelde ik me al wat meer thuis en begon ik meer te ondernemen na werktijd, maar ook tijdens het werk op mijn projecten.

Marieke Lange

De eerste maand deed ik één van de sociale projecten; lesgeven op Fairview Primary School in Grassy Park. Naast het helpen van de docent met het maken van huiswerkopdrachten, nakijken van huiswerk en spelen met de kinderen in de pauzes, begon ik na een tijdje ook met leesgroepjes te werken. De leerlingen waren ingedeeld in groepjes op basis van hun leesniveau, vooral de leerlingen die moeite hadden met lezen kwamen bij mij en door veel met ze te oefenen, probeerde ik de leesvaardigheid te verbeteren.

De twee maanden daarna werkte ik bij twee projecten, bouwen en in de sociale zorg. Dit was heftiger dan ik had verwacht en af en toe ook heftiger dan ik aankon. Daarnaast was het ook ontzettend dankbaar werk en tijdens deze twee maanden heb ik me nuttiger gevoeld dan de 21 jaren dat ik leef bij elkaar.

Vooral mijn tijd bij de kinderopvang zal ik nooit vergeten. Een kinderopvang in zeer slechte staat, gevestigd in het huis van een geweldige vrouw, Mirjam, die alles voor deze kinderen over heeft. Mirjam is een ontzettend slimme vrouw die met behulp van goede contacten vanalles heeft geregeld, waaronder ontbijt voor de kinderen. Iedere ochtend wordt er een grote pan pap afgeleverd, dit wordt uitgedeeld aan de kinderen. Maar het beste komt nog, alles wat er over blijft wordt gebruikt, de pan wordt namelijk na het ontbijt van de kinderen buiten gezet en iedereen uit de buurt mag langskomen om hun eigen pan of bak te vullen om daarmee hun gezin te voeden. Ook geeft Mirjam iedere maand het kleine beetje geld dat ze overhoudt, als ze iets overhoudt, uit aan een verbouwing, om een extra ruimte te bouwen voor de kinderen. Helaas ging dit veel te langzaam en kwam Social Services langs voor een inspectie. Dat was de eerste keer dat ik Mirjam zag huilen. Social Services kwam met de mededeling dat de opvang gesloten zou worden als er niets zou veranderen. Het was er te klein, te koud, te klam, te vies, kortom, het was niet leefbaar voor de kinderen.

Marieke Lange

Hoera voor Projects Abroad, want daar is het Dirty Weekend voor! Van het geld dat je als vrijwilliger betaalt voor je project, wordt een deel aan de kant gezet voor Dirty Weekends. Iedere maand kun je als vrijwilliger een aanvraag doen voor een Dirty Weekend, dit wil zeggen dat je, met een goed plan, geld kunt krijgen uit het potje en je eigen kleine projectje kan starten. Nu wist ik natuurlijk wel dat een Dirty Weekend niet alle problemen voor Mirjam kon oplossen, maar in ieder geval zou ik met een goed plan tijdelijk de sluiting kunnen voorkomen.

Een week later stond ik om vrijdagochtend 9 uur bij de dagopvang, met een heleboel vrijwilligers die hun hulp hadden aangeboden en met voor een behoorlijk bedrag aan materiaal. Twee volle dagen hebben we opgeruimd, schoongemaakt, tegels gelegd, geverfd en nog veel meer. Mirjam was er niet tijdens het weekend, maar toen ze op zondag terug kwam en het resultaat zag, mocht ik voor de tweede keer getuige zijn van haar tranen. Deze keer van geluk, want ze kon niet geloven dat we dit hadden gedaan. Zelf heb ik ook wel een traantje weggepikt, ongelofelijk hoeveel je voor een ander kan betekenen en hoeveel verschil je kunt maken in een mensenleven.

Voorlopig is de dagopvang dus veilig, maar er moet nog veel gebeuren om een sluiting definitief te voorkomen! En daarvoor zijn vrijwilligers nodig, dus schrijf je in bij Projects Abroad en begin ook aan de mooiste maanden van jouw leven!

Marieke Lange

Marieke Lange

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲