You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Door te werken met ondervoede kinderen in Nepal wint vrijwilligster Marieke aan zelfvertrouwen

“Als ik me kan redden in een ver en vreemd land en mezelf zo hard kan amuseren door mensen te helpen, dan kan ik zeker en vast bijna alles aan”, dacht Marieke toen ze na een maand Nepal terugkeerde naar Nederland. “Het was een verrijkende ervaring die me sterker heeft gemaakt.”

Marieke van der Heijden

De 18-jarige Marieke uit Vlaanderen, net van school af, deed een maand lang vrijwilligerswerk met Projects Abroad bij het Nutritional Rehabilitation Home (NRH) in Kathmandu. Daar wordt ervoor gezorgd dat ondervoede kinderen een voedzaam dieet, fysiotherapie en medicatie krijgen. De ouders van de kinderen wordt aangeleerd hoe ze gezonde maaltijden met lokale en goedkope ingrediënten kunnen bereiden.

Als vrijwilligster in het centrum had Marieke genoeg te doen: “Meestal hield ik de kinderen bezig met leuke spelletjes. Sommige ouders hebben meerdere kinderen in het centrum en dan vonden ze het fijn als ik ze wat kon bezighouden.” Zo organiseerde Marieke balspelletjes en kleuruurtjes. “De kinderen waren nog zo jong, maar heel erg extravert”, legt ze uit. “Toen we hen voor het eerst potloden gaven, kleurden ze over alles en iedereen heen. Na een tijdje ging dat al heel wat beter. Ik houd van Nepal; het was er zo anders als thuis.”

Eén van de mooiste ervaringen die Marieke had in Nepal was het contact met de 2-jarige Roshan. De jongen was zo ondervoed dat hij hersenbeschadiging had opgelopen, waardoor hij niet kon praten of stappen. “Ik deed stretch oefeningen met hem voor zijn handjes en beentjes, zodat hij beter kon bewegen”, vertelt Marieke. “Na een tijdje werd er verbetering zichtbaar en dat was fantastisch. Toen ik Roshan voor het eerst ontmoette kon hij nog niet eens zelfstandig rechtop zitten. Nu wel! Dat ik zoiets kleins heb kunnen doen voor een kind dat me later niet eens zal herinneren is een geweldig gevoel.”

Naast haar werk bij het NRH besloot Marieke om zich ook in te zetten in een tehuis voor kwetsbare kinderen. Vrijwilligers zoals Marieke geven er vooral Engelse les. “Door middel van spelletjes als Chinese Whispers, door samen te lezen en te zingen, leerden we de kinderen een beetje Engels aan. Ook dit was een heel waardevol project voor mij.”

Gedurende dit alles woonde Marieke bij een lokaal gastgezin. Dat heeft ervoor gezorgd dat Marieke helemaal werd ondergedompeld in de Nepalese levenswijze. “Mijn gastmoeder, Ms Jyoti, was erg aardig. Soms deden we samen kaartspelletjes met de kinderen op de kostschool waar ze werkt en deze momenten deden me inzien hoe de Nepalezen leven. Ik had voor geen geld van de wereld in een hotel willen zitten!”, lacht ze.

Niet alleen leerde Marieke veel over Nepal, ze leerde ook zichzelf veel beter kennen. “Mijn vrienden thuis waren verbaasd toen ik hen vertelde over mijn beslissing om naar Nepal te komen, omdat ik nogal een verlegen persoon ben”, legt ze uit. “Maar in Nepal heb ik zo veel zelfvertrouwen gekregen en ik ben er zeker van dat ik ook thuis actiever en socialer zal zijn. Ik ben zo blij dat ik als vrijwilliger naar Nepal ben gekomen!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Marieke van der Heijden

Marieke van der Heijden

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲