You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Costa Rica is PURA VIDA!

Marieke Vandenhende – Journalistiek Project

Accra

Hoe vat je twee heerlijke maanden in Liberia, Costa Rica samen? Je kan urenlang praten over de prachtige natuur die je omringt: vulkanen, regenwoud, watervallen...om tot slot uit te komen op de conclusie van twee Nederlandse vrienden hier: “Als je niet van de kleur groen houdt, dan heb je pech!”. Of je kan het hebben over de cultuur, die vooral hier in Guanacaste een centrale rol speelt in het leven van elke tico en elke tica. De cultuur van de sabaneros, de bombas en de plaatselijke keuken. Of zijn het de Costa Ricanen zelf die deze rijke kust maken tot wat het is?

Eigenlijk is het simpel, Costa Rica is PURA VIDA! De uitdrukking wordt zo vaak gebruikt in dit kleine Centraal-Amerikaanse land dat je haast zou vergeten waar ze voor staat: puur leven, de kern van het leven... En dat is het zeker geweest voor mij. Ik wist niet meteen wat te verwachten toen ik hierheen kwam. Het enige wat me was verteld, was dat Costa Rica het veiligste en meest toeristische land van Centraal-Amerika is. Een geruststellende gedachte zou je denken, maar mij schrikte het wat af. Zou ik die echte ‘rijke kust’ wel leren kennen, zou ik het hart van Costa Rica ontdekken?

Ze zeggen dat de wereld een boek is, en zij die niet reizen, lezen slechts één bladzijde. Maar dit wereldse boek varieert sterk van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Voor sommigen is het een strip, snel genieten van de plaatjes en nooit echt dieper gaan. Voor anderen is het een roman, een mooi verhaal vol fantasie waar je volop van kan genieten. En voor nog anderen is het zware lectuur, waar het bloed, zweet en tranen kost om je echt te verdiepen in de cultuur van een land. Ik heb mij in mijn reizen meestal beperkt tot het tweede, rondtrekken met de rugzak, genieten van alles om me heen, maar in te weinig tijd om de cultuur en het land beter te begrijpen.

Met Costa Rica ben ik een stap verder gegaan, want een land leer je pas echt kennen, als je er enkele maanden deel van kan uitmaken. Je laat je er volledig in onderdompelen en je wordt een tica, voor een deeltje dan toch. Ik had het voordeel dat ik door mijn stage heel wat locals leerde kennen. Mijn vrijwilligerswerk week een beetje af van de norm hier. Ik liep stage als journalist bij de plaatselijke televisie. Dagelijks ging ik op pad om mensen te interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen: van huisdieren en tandhygiene tot armoede en daklozen. Het was een verrijkende, maar tegelijk ontnuchterende ervaring. Het televisienieuws wordt hier immers met zo weinig middelen gemaakt, maar met zoveel zorg dat je niet anders kan dan er respect voor hebben. Mijn collega’s gaven me de kans om zelf dingen bij te dragen, ik werd echt een deel van het team en voelde me er thuis.

Maar ook de andere vrijwilligers bouwden mee aan dat thuisgevoel. Elk weekend gingen we samen op stap, op verkenning in Costa Rica. En in de week viel er ook altijd wel wat te beleven. Een filmpje meepikken in de cinema, al was het in het Spaans, samenkomen en plezier maken in Cafe Liberia ’s namiddags of Palermo at night. En zo werd Liberia my home away from home. Als ik op deze twee maanden terugkijk, verschijnt er automatisch een lach op mijn gezicht. Een beschonken strandweekend in Playa Hermosa, een oneindige wandeling in het groen van het Monteverde cloud forest, een tapijt van lava op de Arenal-vulkaan, knappe surfers bij Tamarindo, maar vooral heel veel gezellige en onvergetelijke momenten met vrienden van over de hele wereld.

Nu is het tijd om nieuwe oorden te gaan verkennen!>

Liefs, Marieke

Marieke Vandenhende

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲