You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Marijn van Oorschot - Natuurbehoud & Milieu Costa Rica

Marijn van Oorschot Marijn van Oorschot Marijn van Oorschot

In de zomervakantie ben ik drie weken lang naar Mexico geweest, om daar mee te doen aan het Natuurbehoud & Milieu project. Ik moest voor school een buitenlandse stage doen en dacht: waarom niet? Omdat ik altijd al een keer naar Latijns-Amerika wilde gaan, en omdat ik geïnteresseerd ben in biologie leek juist dit project iets voor mij. Ik vloog zelf eerst van Amsterdam naar Mexico stad, en vervolgens naar Guadalajara. Bij aankomst werd ik opgehaald, naar een tijdelijke host-family gebracht en de volgende ochtend opgehaald voor de bus naar Tecoman. Daar werd ik opgehaald door Oliver, een van de lokale, maar wel Engelssprekende leiders van het Turtlecamp.

Het kamp zelf was vrij primitief: koude douche, een vrij dun matrasje en alle gebouwen waren van hout. Dit maakt echter niets uit, want het is toch zo warm dat je liever een koude douche hebt, en je gaat bijna elke nacht je bed uit. De berg zand die je uiteindelijk mee naar huis neemt in je koffer is onvermijdelijk, je leeft namelijk al die tijd op een strand. Verder is er een gezamenlijke keuken, je kunt zelf dus gewoon koken of samen met de andere vrijwilligers, zorg wel dat je je naam er op schrijft als je zelf iets hebt gekocht! Ook is er bijna altijd vers fruit, zelf heb ik eigenlijk drie weken lang geleefd op quesadillas, ananas en meloen.

Dan de doordeweekse activiteiten: Elke ochtend begint stipt om 8 uur met ingraven van de nesten die de afgelopen nacht zijn gevonden, in hoogseizoen kan dit oplopen tot 60+ die allemaal moeten worden ingegraven. Daarna kun je op het kamp blijven voor de middag of naar Tecoman. Daar kun je je kleren laten wassen bij de wasserette, naar de mega-supermarkt of naar de koffietent voor een ijskoffie, gratis wifi en airco. Tecoman als stad is niet heel bijzonder, de mensen daar hebben nog nooit van toerisme gehoord dus daar doen ze ook niet aan, wat ook wel weer fijn is. Als je niet meegaat kun je ‘s middags lekker luieren (veel te heet om te werken) of alvast beginnen aan je klusjes. De namiddag activiteiten verschillen: soms ga je de mangrove in, je doet vogeltelling op het meer (klinkt saai maar de vogels zijn prachtig) of je gaat helpen bij het uitbreiden van de hatchery. Soms moeten de oude nesten worden verwijderd, dat is wel smerig werk maar het moet ook gebeuren, anders kunnen geen nieuwe nesten worden ingegraven.

Dan hebben we het vrijlaten van de schildpadjes! De nesten worden 3 keer per dag gecheckt of er al meer schildpadjes zijn, die gelijk worden vrijgezet. Het aller-coolst van de reis zijn de nachtelijke ritjes op de quads om de nesten te zoeken, waarbij je ook de mama-schildpadden kunt bewonderen. Een van de locals bestuurt de quad en vind het nest, zelf help je dan bij het tellen en het invullen van het formulier. Ik had ongelooflijk veel geluk een schildpad tegen te komen die op klaarlichte dag recht voor het kamp een nest ging leggen maar dit komt bijna nooit voor. Omdat je telkens een andere shift doet heb je aan het eind waarschijnlijk een verstoord nachtritme, maar dat is het zeker waard. Ook de krokodil farm is zeker een van de leukste activiteiten, waar we meestal een keer in de week heengingen om te helpen met het onderhoud. Hier worden het vaakst de grootste spinnen, leguanen en basilisken gespot.
Tijdens de weekenden kun je zelf kiezen of je op het kamp blijft of ergens anders heen gaat. Ik ging met Flora, een van de begeleiders, naar Manzanillo waar je overdag (en nog goedkoop ook) kon duiken, ook als je geen brevet ed. hebt. Voor het thuisfront kon ik ook hier wat souvenirs vinden op de markt of bij een van de winkelcentra die er waren.

Ik heb al met al een superleuke reis gehad en heel veel nieuwe dingen gezien en ontdekt, nieuwe vrienden gemaakt en ik hoop ooit nog een keer terug te gaan naar Mexico.

Marijn van Oorschot

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲