You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Mensenrechten project in Zuid-Afrika door Mariska Neefjes

Afgelopen zomer heb ik een onvergetelijke ervaring gehad in Kaapstad. Een paar dagen voor het vertrek kwamen toch wel een beetje de zenuwen, hoe zal het gastgezin zijn, is acht weken van huis niet veel te lang, hoe zijn de andere vrijwilligers, hoe zal het project zijn, etc. De avond dat ik bij mijn gastgezin aankwam, werd ik echter erg hartelijk ontvangen. Er was meteen een leuke klik, alweer een zorg minder! Tijdens mijn gehele verblijf zijn er nog twee andere vrijwilligers in hetzelfde gastgezin geweest, wat het wel erg gezellig maakte, ’s avonds lekker een keer een film huren en gezellig kijken met z’n allen.

Ik heb twee maanden aan een project gewerkt bij PAHRO (Projects Abroad Human Rights Office). Er zijn twee afdelingen waar je voor kunt werken binnen dit project, namelijk ‘legal services’ en ‘social justice’. Aangezien ik dit project heb gekozen in het kader van mijn studie, europees recht, heb ik mijn tijd met name besteed aan ‘legal services’. Twee middagen in de week heb ik ook een social justice project gedaan, Mock Trial.

Ik op kantoor

Door het werken voor de afdeling ‘legal services’ heb ik veel geleerd van het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem en verder vond ik het ook erg leuk dat je de kans kreeg om juridisch advies te geven over bepaalde zaken en om consultaties te doen met cliënten. Het is erg indrukwekkend soms om te horen wat mensen hebben meegemaakt. Verder is het erg interessant dat je aan verschillende soorten rechtszaken kan werken, die onder andere betrekking hebben op vluchtelingen, huiselijk geweld en problemen gerelateerd aan werk. Tijdens het werk ben ik met verschillende instanties in aanraking gekomen, ik heb onder andere veel contact gehad met de South African Human Rights Commission. Kortom, het was erg leuk om met alle vrijwilligers echt wat te kunnen betekenen voor sommige mensen.

Tijdens de workshop over Human Trafficking

Het sociale project waar ik aan gewerkt heb, is Mock Trial, een soort oefenrechtbank. Dit project is opgezet om kinderen van de leeftijd 12 tot 15 jaar te leren discussiëren en ook om ze te leren hoe dingen te werk gaan in de rechtszaal, zoals hoe het is om als advocaat op te treden in een rechtszaak. De eerste vier weken hebben we besteed aan het discussiëren over verschillende onderwerpen die de kinderen tegen komen in hun dagelijks leven, zoals drugs en HIV. Het was eigenlijk ongelooflijk hoeveel kinderen van een best wel jonge leeftijd al zoveel weten over deze onderwerpen.

Tijdens de workshop over Human Trafficking

Elke middag hielden we twee keer een discussie over hetzelfde onderwerp, waarbij het de tweede keer ging om het winnen van een leuke prijsje. Het was echt grappig om te zien hoeveel meer ze ineens wilden praten als er een zak spekjes aan verbonden was. De laatste vier weken hebben we besteed aan het echt ‘Mock Trial’, waarbij we aan de hand van kleine voorbeeld rechtszaken, de kinderen hebben geleerd hoe het er aan toe gaat in de rechtszaal.

Na acht weken zijn de kinderen vervolgens naar een rechtbank geweest waar ze als advocaten optraden voor een echte rechter. Helaas heb ik dit zelf niet meer mogen meemaken, maar toen ik de foto zag met de certificaten, was ik toch wel erg trots op de kinderen!

Tijdens de workshop over Human Trafficking

Naast het werk is er ook genoeg tijd om andere leuke dingen te doen. Zo zijn we een aantal keren uitgeweest met een groep in long street of club 31. In de weekenden zijn we verschillende keren naar Mzoli’s geweest, een must be, als je in Kaapstad bent, aangezien een barbecue of een ‘braai’ echt niet mag ontbreken tijdens je tijd daar. Ook is het zeker de moeite waard om tijdens de weekenden wat leuke tripjes te maken, want Kaapstad en omgeving is prachtig. Twee tripjes die op mij veel indruk hebben gemaakt, waren Robbeneiland en een tour door de Townships. Verder zijn de Tafelberg en Kaap de Goede Hoop ook erg mooi. Er is eigenlijk te veel om op te noemen.

Kortom: het was echt een onvergetelijke ervaring en ik had het niet willen missen. Ik zou het absoluut aanraden om met Projects Abroad een project te gaan doen in Zuid-Afrika.

Mariska Neefjes

Mariska Neefjes

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲