You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Marit Baaijens – sociaal en journalistiek vrijwilligerswerk in Zuid Afrika

Ik ben Marit Baaijens, 22 jaar en kom uit Haarlem. Ik ben met Projects Abroad naar Zuid Afrika geweest en heb daar 3,5 maand vrijwilligerswerk gedaan.

Voordat ik op reis ging was ik erg nerveus, zou dit nu echt wel wat voor mij zijn? Een vreemd land, een vreemde cultuur en 3,5 maand bij een gastgezin inwonen, ga ik dit leuk vinden? Deze gedachten begonnen steeds meer bij mij te dagen maar toch zat ik sneller dan verwacht in het vliegtuig onderweg naar Kaapstad!

De autorit vanaf het vliegtuig naar mijn gastgezin was erg confronterend. Overal waren hutjes en lagen mensen op straat (normaal in Afrika want deze mensen ’wachten’ op werk) en de grond was bezaaid met afval. Ik verbleef bij een gastgezin in Grassy Park, wat best een pittige omgeving is, de townships (sloppenwijken) zijn er erg dichtbij en ik met mijn blonde haren en blauwe ogen val nogal op in deze omgeving.

De eerste maand heb ik gewerkt bij het Villige Care center, het ligt midden in een wijk die omringt is met verschillende townships. Met het project gaan de townships in op zoek naar kinderen van de leeftijdscategorie 12-25, die niet naar school gaan of werken. De bedoeling is om de namen van de kinderen te noteren voor statistieken, en om ze te vertellen dat ze welkom zijn in het Care Centrum (waar ze ook eten en drinken krijgen). Deze kinderen hebben geen school afgemaakt en hebben geen kans op een baan, zonder het project hebben zij dus niks te doen en is de kans groot dat zij criminele activiteiten gaan bedrijven of ten prooi vallen bij de gangs of drank en drugs. Dit project is dus erg belangrijk!

In de verdere 2,5 maand heb ik gewerkt op de redactie van de Cape Cameleon (het magazine van Projects Abroad in Zuid-Afrika), heb ik lesgegeven op een basisschool in Grassy Park, meegewerkt aan sportprojecten in de Townships van Vrygrond, geholpen bij de HIV-poli en gewerkt op een crèche in de Townships van Vrygrond.

Het werk waar ik het meest gewaardeerd heb en waar ik het meest van geleerd heb is absoluut de crèche in de Townships van Vrygrond. Vrygond is een van de armste gebieden van de West Kaap en hier gaan mensen echt dood van de honger, misbruik is er aan de orde van de dag en deze kinderen zijn dus erg fragiel en hebben veel liefde nodig. Ik heb één maand met deze kinderen gewerkt en het was erg zwaar, kinderen in de townships worden niet opgevoed zoals kinderen in Nederland, ‘’dit mag je niet doen’’ kennen ze niet want in de townships wordt alleen met geweld duidelijk gemaakt wat wel en niet mag. Aan ons dus de taak om deze kinderen te laten zien hoe je liefdevol met elkaar omgaat, hun Engelse taal te ontwikkelen (vele spreken alleen Afrikaans) en om ze te leren luisteren zonder dat er geweld aan te pas komt. Het was erg pittig werk, de kinderen waren alles behalve makkelijk. Maar een lach op zo n kind zijn gezicht als het speelt met echt speelgoed, en hoe blij ze zijn als ze bijvoorbeeld een kleur kunnen benoemen wat ik ze geleerd had, daar deed ik het voor. Het geeft een enorme kick om iets met die kinderen te bereiken en ik werkte mee aan een betere toekomst voor deze kinderen.

In mijn vrije tijd heb ik erg veel mensen ontmoet, ik was ook ten tijden van kerst en oud en nieuw in Zuid Afrika en dat maakte de vriendschappen die ik heb opgebouwd extra intens. Ik heb Table Mountain beklommen, ben naar het Kruger National Park geweest voor een echte safari en ben op wijntour geweest. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe geweldige tijd ik heb doorgemaakt in Zuid-Afrika! Het werk ik het meest dankbare wat ik ooit heb gedaan en ik heb nog iedere dag heimwee terug. Het gastgezin is voor mijn gevoel familie geworden en ik heb nog iedere week contact met hen, ik mis hen dan ook erg! Projects Abroad heeft mijn fantastische ervaringen mogelijk gemaakt en ik ben hen daar ook erg dankbaar voor!!

Groetjes, Marit

Marit Baaijens

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲