You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ervaringsverhaal van Marja Marx op het lesgeefproject in Zuid-Afrika

Op het moment dat ik dit verhaal typ, ben ik alweer een paar weken thuis en heb ik het weer druk met mijn dagelijkse bezigheden. Inmiddels heb ik ook bijna iedereen in mijn omgeving over mijn belevenissen verteld en heb ik foto’s laten zien van mijn avonturen in Kaapstad. Het valt niet mee om 3,5 week vol avonturen te vertellen in een paar uurtjes.

Lesgeef projecten in Zuid-Afrika

Het begon allemaal ongeveer een jaar geleden. Het idee om een aantal weken in het buitenland op een school te werken zat al sinds mijn opleiding in mijn hoofd, maar helaas was het er nog steeds niet van gekomen. Via internet kwam ik terecht op de website van Projects Abroad. Na het lezen van de ervaringsverhalen van ander vrijwilligers en het bezoek aan een informatiedag heb ik mij aangemeld.

Na de voorbereidingen op mijn reis (inentingen, reisuitrusting kopen, voorbereidingen voor het project, inlezen in de cultuur en geld inzamelen), begon op 26 juli mijn avontuur dan echt. Nadat mijn ouders me hadden afgezet op Schiphol, vertrok om 10 uur mijn vliegtuig met als bestemming Kaapstad. Na een goede vlucht van ongeveer 11 uur arriveerde ik op de luchthaven van Kaapstad. Daar werd ik opgehaald door een van de chauffeurs van Projects Abroad. Hij bracht me naar het gastgezin. Mijn eerste ervaring in een auto met ‘het stuur aan de verkeerde kant’.

Lesgeef projecten in Zuid-Afrika

Ik arriveerde pas laat bij het gastgezin. Ik werd welkom geheten door Benjamin en Jeanette. Mijn gastouders voor de komende 3,5 week. Jeanette maakte een kopje thee voor me en na even gepraat te hebben wees ze me waar de kamers voor de vrijwilligers waren. In een aanbouw aan het huis waren een grote en een kleine slaapkamer met ieder een badkamer gemaakt. Ik was best moe van de lange reis en besloot om meteen te gaan slapen. Op zondag maakte ik kennis met de andere vrijwilligers in het huis: Zelda uit Frankrijk en Carolien uit Nederland. Later zouden nog twee andere vrijwilligers arriveren.

Lesgeef projecten in Zuid-Afrika

Op zondag ben ik naar een braai geweest. Dat is een Zuid-Afrikaanse barbecue. Deze braai was georganiseerd door Projects Abroad voor de vrijwilligers. Ik maakte kennis met de andere vrijwilligers en een groot deel van de medewerkers van de organisatie. Het was ook meteen mijn eerste ervaring in een township. Dat was heel indrukwekkend. Eenmaal thuis maakte ik kennis met Nikola, een vrijwilliger uit Engeland en de rest van het gezin van Benjamin en Jeanette. Twee zoons, een dochter, een schoondochter en twee kleinkinderen. De volgende dag arriveerde de laatste vrijwilliger, Jade.

Op maandag was er de introductie op kantoor. Nikola en ik werden opgehaald door Kayla, een medewerker van Project Abroad. Zij nam ons mee in de minibus. Een geweldig vervoerssysteem waar ik gedurende mijn tijd in Kaapstad veel gebruik van heb gemaakt. In een minibus passen ongeveer 12 mensen. De busjes rijden niet op tijd maar rijden wel dezelfde route. Wil je mee dan steek je je hand op. Je betaalt met contant geld, dat wordt van achteren naar voren doorgegeven naar de chauffeur. Op het busstation staat iedereen netjes in de rij te wachten totdat hij/ zij kan instappen.

Op dinsdagochtend werden we opgehaald door Tyron, een van de chauffeurs. Hij bracht ons iedere dag naar het project en haalde ons daar ook weer op. Onderweg haalde hij nog andere vrijwilligers op en zette hen af bij hun project. Het was namelijk niet mogelijk om zelf vanuit het gastgezin naar het project te gaan. Eenmaal op school maakte ik kennis met de leerkrachten. De eerste dag liep ik mee met een leerkracht die Engelse les gaf. De klas was erg groot, maar dat is normaal. Doorgaans bestaan de klassen uit 30-40 leerlingen.

Lesgeef projecten in Zuid-Afrika

Vanaf woensdag ben ik samen met Jade aan de slag gegaan met het project. Het was de bedoeling dat we, samen met kleine groepjes leerlingen, zouden gaan lezen en schrijven. Omdat er nog meer vrijwilligers arriveerden konden we allemaal met individuele leerlingen werken. We werkten met leerlingen uit Grade 1, 2 en 3. Dat is in Nederland groep 3, 4 en 5. Van ieder werkmoment moesten we een kort verslag maken en hielden we de vorderingen van de leerlingen bij.

Al snel merkte ik dat sommige leerlingen weinig letters geautomatiseerd hadden. Het was mijn doel dan ook om ze het alfabet aan te leren zodat ze alle letters zouden herkennen en uiteindelijk ook in de juiste volgorde konden leggen. Naarmate ik vaker met de leerlingen werkte, merkte ik ook dat er bij sommige leerlingen echt sprake was van een leerachterstand. Bij sommige leerlingen had dit zelfs een medische oorzaak.

Lesgeef projecten in Zuid-Afrika

Zo waren we dus van maandag tot en met vrijdagochtend druk bezig met het project. Op dinsdagmiddag werden we eerder opgehaald omdat we naar het kantoor moesten voor de workshop. Tijdens deze workshop wisselden we ervaringen uit met andere vrijwilligers die een lesgeefproject deden. Niet iedereen zat namelijk op dezelfde school. Op vrijdagmiddag, zaterdag en zondag gingen we op pad om meer van de stad te zien. Er was altijd wel één van de vrijwilligers die een plan had om iets te gaan doen. Zo heb ik in het eerste weekend de hop on hop off tour gedaan en de Peninsulatour. In het tweede weekend de Garden Route en in het laatste weekend heb ik de tafelberg bezocht, souvenirs geshopt, het aquarium bezocht en een winetour gedaan.

Lesgeef projecten in Zuid-Afrika

Op woensdag 20 augustus kwam er helaas een einde aan mijn avontuur in Kaapstad. Omdat ik pas laat in de avond vloog, ben ik overdag wel nog naar het project geweest. Als beloning voor het harde werken heb ik met de kinderen armbandjes gemaakt van loom elastiekjes en sleutelhangers geknoopt van scoubidoutouwtjes. Natuurlijk moest ik ook afscheid nemen van de collega’s op school. Ik zag hen ook als echte collega’s omdat we allemaal hetzelfde doel hebben: kinderen voorbereiden op de toekomst. ’s Avonds na het eten nam ik afscheid van het gastgezin en de vrijwilligers in het huis. Dit viel niet mee. Ik heb een fantastische tijd gehad in Kaapstad, mede dankzij hen.

Voordat ik naar Kaapstad vertrok heb ik geld ingezameld door vrienden, familie en bekenden een e-mail te sturen met de vraag of ze geld wilden storten op een rekening die ik speciaal voor de reis had geopend. Op deze manier kon ik ter plekke bekijken welke materialen er nodig waren. Een deel van het geld ging naar de school, waar ze een bieb gaan maken in één van de lokalen. Het andere deel van het geld is naar één van de sociale projecten gegaan.

Marja Marx

Marja Marx

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲