You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Natuurbehoudproject in Zuid-Afrika | Matthijs Bennemeer

Allereerst zal ik even kort vertellen wie ik ben: Matthijs, 20 jaar en 9 weken vrijwilliger geweest bij Projects Abroad in Botswana/Zuid-Afrika. Ik heb met deze organisatie kennis gemaakt via mijn zus, die in Tanzania in een ziekenhuis heeft gewerkt. Als je eenmaal zoiets als dit gaat doen wil ik je alvast waarschuwen dat je het niet bij 1x laat! Na een ervaring als Projects Abroad wil je meer proeven van de verschillende culturen en ontzettend verschillende landen.

Maar goed, nu terug naar dit project. De reis is nog niet afgelopen na al dat vliegen en de vele tussenlandingen. Iemand haalt je op met de auto en rijdt je nog eens twee uur rond. Ik kwam (net zoals iedereen voorheen) om ongeveer 5 uur in de namiddag aan in het kamp. Het kamp staat op een gebied dat bezit is van privé beheerders. Het is 5000 hectare groot! Na aankomst werd ik rondgeleid en naar mijn tent verwezen. Je slaapt in principe met 1 iemand anders, maar als het druk is met meerdere. Je krijgt een eigen bed met een laken en een kussen. Behalve een mooie goede tent was er ook een stenen keuken, toilet, washok, kampvuurplek, eettafel en natuurlijk het zwembad!

Natuurbehoudproject in Zuid-Afrika door Matthijs Bennemeer

In de tijd dat ik er was zijn we één keer per week naar het nieuwe kamp gegaan dat nog onder constructie is. Daar hebben we o.a. een diepe kuil gegraven voor het afval, zodat de dieren er niet aan kunnen. Zoals op de foto te zien is hadden we ons gepoederd met erg zacht zand. De lokale gids (Sakaeo) vertelde ons namelijk dat de lokale vrouwen zich daarmee opmaakten!

Het nieuwe kamp is in ieder geval erg mooi geworden! Het ligt officieel in Botswana naast de (krokodillen)rivier. Aan de andere kant van de rivier ligt Zuid-Afrika, waar we ook nog wel eens heen gingen.

Nu over op het dagelijkse leven. Om 6 uur in de morgen klaar staan om te vertrekken! Daarvoor dus ontbijten (kellogg's, brood, rusks <-- ga je van houden!) en klaarmaken. Neem een volle fles (1.5 of 2 liter raadzaam) water mee en starten maar! Je activiteit eindigt dan ongeveer om 11 uur. Je lunch zal klaargemaakt worden door de kok, en zo ook het avondeten. Na een heerlijke pasta, stamppot of een lekker kippetje heb je tijd om te relaxen en bij te komen voor de volgende activiteit, die start om ongeveer 3 uur. Na deze activiteit kom je terug en kan je genieten van een douche en daarna het avondeten.

Wat voor activiteiten waren er?

  1. Je gaat in een hide zitten of bovenop een kopje (berg). Hier noteer je alle vogels en alle dieren die je ziet. Dit om te registreren welk dier je waar en wanneer hebt gezien en wat zijn bezigheid was.
  2. Een andere activiteit was het zoeken naar de afdrukken van de dieren. Een olifant leer je natuurlijk als eerste maar uiteindelijk weet je impala's, goedoe's, hyena's en bijvoorbeeld ook luipaarden te herkennen. Als je er echt een oog voor hebt kan je ook zien wanneer ze ongeveer zijn geweest! Zo vonden we leeuwensporen op 2 km van ons kamp.
  3. Een relatief nieuw project was het opsporten van olifanten en ze (soms van erg dichtbij) te fotograferen. Ook moesten we speciale kenmerken, zoals littekens, noteren. Op die manier konden we te weten komen hoeveel kuddes er ongeveer rondliepen. Het is erg gaaf om het gedrag van deze olifanten te zien en vooral te leren waarom ze zo doen!
  4. Er was ook lichamelijk werk, zoals hekken bouwen en baobab bomen "repareren". Hekken bouwden we voor de eigenaar van het gebied naast ons. Hij wilde het hek om olifanten weg te houden van de bomen in zijn gebied. Projects Abroad wil graag het contact met de "buren" verbeteren, zodat er gezamenlijk kan worden gewerkt aan de natuur. De baobab boom is een relatief zeldzame boom die letterlijk wordt dood gegeten door de olifanten. Die vinden niet genoeg water, en dus plukken ze het schors van de boom om het sap eruit te persen. Om de olifanten weg te houden kapten we mapani planten (staan werkelijk overal) en plaatsten deze ter ondersteuning in de boom met daaromheen ijzerdraad en stenen.
  5. Vaak moesten we ook hekken verwijderen. Vroeger omringden deze hekken het hele gebied. Ze zijn nu wel (bijna) allemaal omvergegooid, maar nog lang niet opgeruimd. Wij verwijderden de hekken omdat de dieren hierin verstrikt kunnen raken. Ook gingen we op zoek naar vallen van ijzerdraad die gezet zijn door de lokale mensen. Wanneer er daar een dier in loopt komt het vast te zitten met zijn nek.
  6. Eén keer in de week gingen we overnachten in een hide en observeren. Geweldig om onder de sterrenhemel te liggen met geen lichtje in de buurt! Tevens mijn eerste keer dat ik daar een luipaard heb gezien; een elegant prachtbeest! De waterbron vlakbij de hide trekt veel dieren aan. Mijn record: 62 olifanten in één keer! Indrukwekkend grote, maar ook piepkleine olifantjes. Ook zag ik daar voor de tweede keer een meute wilde honden. De eerste keer ontmoette ik hen toen ik luipaardsporen volgde. Toen we het dier vonden sprong hij opeens uit de boom, brulde en vluchtte. Niet voor ons, zo bleek, maar voor de twaalf wilde honden die achter hem aan renden! Ongelofelijk!

Natuurbehoudproject in Zuid-Afrika door Matthijs Bennemeer

Als afsluiter misschien even wat praktische dingen om te weten? Er waren bij mij vier gidsen, een kok, een schoonmaakster en iemand die het terrein schoon hield; stuk voor stuk geweldige mensen! Eén keer in de week werden er boodschappen gedaan met een gids en twee vrijwilligers. We konden ook elke dag met een gids naar Signal Hill, waar bijvoorbeeld telefoonbereik is. Het opladen van je telefoon of laptop gaat trouwens via een zonnepaneel! Om de 14 dagen ofzo maakten we ook een tripje naar de stad. Zelf zou ik nu wel aanraden om dit project in combinatie te doen met een verblijf/project in Kaapstad. Maar het was in ieder geval een fantastische ervaring die ik zo weer opnieuw zou doen!

Groetjes,
Matthijs

Matthijs Bennemeer

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲