You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeefproject in Togo door Maurane van der Moeren

Eindelijk was het zo ver! Na een eerder korte voorbereiding - ik had pas begin maart beslist dat ik dit ging doen – stond ik op de luchthaven afscheid te nemen van mijn zus. Geïnspireerd door haar wilde ik al jaren vrijwilligerswerk doen in het buitenland, maar eindelijk zou ik ook echt overgaan tot actie! Dat was de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb en het enige wat er niet zo goed aan was is dat ik maar een maand ben geweest.

Ik heb deze ervaring meegemaakt als ‘careerbreaker’. Ik had anderhalf jaar gewerkt en voelde me de laatste weken voor m’n ontslag niet meer goed in mijn vel. Ik twijfelde of dat wel het werk was dat ik echt wilde doen en dacht dat lesgeven misschien meer mijn ding was. Omdat ik niet kon kiezen tussen werken of terug gaan studeren, besloot ik eerst datgene te doen wat ik al jaren wou. Vrijwilligerswerk in het buitenland! Omdat ik aan het twijfelen was om voor leerkracht te gaan studeren, besloot ik om me op te geven voor een lesgeefproject in Togo.

Maurane van der Moeren in TogoDaar heb ik dan Engelse les gegeven aan kinderen van het 5de en 6de leerjaar, en assisteerde ik bij de lessen die de leerkracht Engels, Frans en Ewe (lokale taal) gaf. Op mijn eerste dag vroeg de leerkracht al meteen of ik de les kon overnemen. Totaal onvoorbereid en zonder ervaring heb ik dat dan maar geprobeerd. Dat vraagt veel energie, ook al ben je maar 5 uur per dag op je werk! De kinderen verstaan je niet altijd en onze lesmethodes verschillen heel erg met die van hen, maar als je dan ziet dat ze een oefening echt door hebben… dat geeft enorm veel voldoening en dan weet je waarom je het allemaal doet.

Maurane van der Moeren in TogoIk weet nog dat ik dacht, helemaal in het begin toen ik mijn paspoort aan de douane gaf: “Wat doe ik hier? Helemaal alleen naar Togo, dat kan ik niet!” Het tegendeel is waar: je bent helemaal niet alleen! De mensen van Projects Abroad Togo zijn er altijd als je iets nodig hebt. Wanneer je ziek bent zorgen zij ervoor dat je alles hebt wat je wilt en de activiteiten die ze organiseren zorgen ervoor dat je een supergoede band krijgt met de andere vrijwilligers. Hierdoor is niet enkel je week fantastisch, maar zijn de weekenden dat ook. Je medevrijwilligers voelen hetzelfde als jij, moeten aan dezelfde dingen wennen, hebben soms genoeg van dezelfde lokale gewoonten als jij, etc.

Maurane van der Moeren in TogoEn dan is er natuurlijk nog je gastgezin, dat op zijn minst even bezorgd is als je ouders. Ze nemen je op in hun familie, je kunt bij hen terecht met vragen over het plaatselijke gebeuren, of je kan gewoon gezellig samen zijn.

Ik ben een maand in Togo geweest en dat was veel te kort! Het is een prachtige, zelfs magische ervaring die ik voor geen goud van de wereld gemist zou willen hebben. Ik heb dit verslag geschreven twee weken na mijn terugkomst en ik denk nog elke dag aan Togo, mijn gastgezin, de mensen van Projects Abroad en de andere vrijwilligers. Ik mis het echt; het avontuur als je de straat oversteekt, het lawaai, het lesgeven aan de kinderen, de angsten op de moto-taxi’s, op weekend gaan met de vrijwilligers, het water in zakjes, de “bon arriveé!” die je te allen tijde en overal krijgt van de mensen, en zo veel meer. Toen ik thuis afscheid nam van mijn zus kon ik mijn tranen inhouden, maar toen ik uit Togo moest vertrekken is het me niet gelukt…

Maurane van der Moeren

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲