You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Max van Putten reisde af naar China voor vrijwilligerswerk met autistische kinderen

Max van Putten (18) verbleef drie weken in Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan in China om vrijwilligerswerk te doen met Projects Abroad waar hij zorgde voor autistische kinderen bij het Comet Autism Centre. Hij had in Nederland wel eens eerder met autistische kinderen gewerkt en één van de redenen waarom hij mee wilde doen aan dit project was omdat hij graag wilde zien welke verschillen in zorg technieken er tussen China en Europa zijn. “Het was erg interessant om deze verschillen te zien. De zorg in China is meer gepland terwijl in Nederland de kinderen wat vrijer zijn. In het begin was het best wel moeilijk om deze zorg technieken in China te zien, omdat het personeel soms vrij ruw met de kinderen om gaan maar ik besefte al gauw dat dit de gebruiken van de cultuur waren en dat ik hier geen verandering in kon brengen. Het was een goede les voor mij om dit meegemaakt te hebben.”

Max van Putten reisde af naar China voor vrijwilligerswerk met autistische kinderen

Het Comet Autism Centre werd opgericht in 2012 en is nu één van de twee meest bekende autisme centra in Chengdu. Het centrum zorgt voor autistische kinderen die een scala aan verschillende symptomen hebben, waaronder pervasieve ontwikkelingsstoornis en ontwikkelingsstoornis van spraak en taal. Het centrum heeft één trainingsruimte, een sensorische integratie therapie kamer, een kamer voor groepstrainingen en een kamer om te rusten. Momenteel zorgen ze voor zo’n 30 kinderen tussen de vier en twaalf jaar oud. Er zijn acht personeelsleden en volgens Max is dit niet genoeg. “Het personeel heeft altijd zo veel werk te doen dat ze wat extra hulp erg kunnen waarderen. Soms krijgen de kinderen een driftbui en kunnen ze nogal ruig zijn dus dan is het werk fysiek erg zwaar.”

Max’ hoofdtaak tijdens zijn tijd bij het centrum was om dat extra beetje hulp te zijn. “Meestal danste ik met de kinderen om zo hun hand en oog coördinatie te verbeteren. Ik hielp ze ook met schrijven en leerde ze ook dagelijkse vaardigheden zoals het gebruiken van eetstokjes. Naast deze taken, hielp Max de kinderen in de trainingsruimte met touwtje springen, lopen op de evenwichtsbalk en spelen op de trainingsbalken.

Afgezien van een week dat hij met autistische kinderen in Nederland werkte, was Max’ ervaring bij Comet Autism zijn eerste echte werk ervaring en het is duidelijk dat hij een aantal waardevolle levenslessen geleerd heeft! “Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is hoe je effectief gebruik maakt van je initiatief en ik weet dat dit een goede vaardigheid bij toekomstige banen zal zijn. Het personeel van het centrum spreekt niet zo goed Engels, dus als ik geen eigen initiatief had genomen, dan had ik waarschijnlijk geen dingen kunnen doen waarvan het personeel niet wist hoe ze het tegen mij moesten zeggen. Ik deed dingen uit mezelf waarvan ik dacht dat ze nuttig zouden zijn, terwijl ik in Nederland altijd wachtte totdat ze mij vertelde wat ik moest doen.” Dit was één van de meest kostbaarste ervaringen voor Max tijdens zijn 3 weken in China. “Eén van mijn favoriete herinneringen was toen één van de kinderen naar huis ging met zijn moeder, maar toen hij mij zag kwam hij naar me toe gerend en gaf hij mij een knuffel!”

Naast zijn drukke weekschema is Max ook erg actief geweest en heeft deelgenomen aan de vele Projects Abroad activiteiten en woonde alle van de Projects Abroad socials bij samen met de andere vrijwilligers in Chengdu. “We zijn met z’n allen een weekend naar Beijing geweest en ik zal zeker contact blijven houden met al mijn nieuwe internationale vrienden. China is een ervaring die ik nooit zal vergeten. Hoewel ik geen carrière wil maken met het zorgen voor autistische kinderen, zullen de vaardigheden die ik heb geleerd en de herinneringen die ik heb gemaakt voor altijd bij me blijven.”

Max van Putten

Max van Putten

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲