You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Surfproject in Zuid-Afrika door Michiel Hooijmaajer

Het afgelopen studiejaar kreeg ik de kans om het jaar “anders” in te vullen. Ik wilde in elk geval ook graag vrijwilligerswerk doen. Hoewel Projects Abroad zeer goede projecten aanbiedt in bijna de hele wereld, wist ik al gauw heel zeker dat ik naar Zuid-Afrika wilde gaan. Ik kende Kaapstad al wel een beetje, maar ik wilde er ook graag echt eens wonen en samenzijn met de mensen. En….het werd een ongelooflijk mooie periode waaraan ik enorm veel warme herinneringen bewaar.

Surfproject in Zuid-Afrika door Michiel Hooijmaajer

Ik woonde in een super gastfamilie in Parkwood. We woonden bij hen met enkele vrijwilligers uit verschillende landen en dat maakte het misschien nog meer bijzonder. Iedereen bracht zijn eigen verhalen en gewoontes mee. De gastouders waren heel erg open en gastvrij. Ze nodigden ons uit om hun verjaardag mee te vieren, we mochten de snookertafel boven in het huis gebruiken en de gastmoeder kookte heerlijk Afrikaans eten. Maar ook wij, de huisgenoten, mochten er koken voor de familie!

De eerste avond werd ik al meegevraagd door de andere huisgenoten en Projects Abroad-vrijwilligers uit de buurt. Zo voelde ik er me direct al een beetje thuis! En dat gevoel bleef. Elke dag ging ik met een busje naar het surfproject. Daar kwamen de jongens uit de Township na school om te (leren) surfen. Omdat het al winter werd, vonden ze het soms wat te koud om te surfen en dan speelden we voetbal op het strand. De meeste jongens kwamen elke dag naar het strand en het was vooral de bedoeling dat we actief en sportief met hen bezig waren. Maar dat was geen moeilijke opdracht! De brede lach op hun gezichten zie ik nog voor me! We hadden ook veel contact met de chauffeur en de begeleider. Zij nodigden ons uit bij hen thuis in de Township voor een BBQ. Ze wilden ons graag de leefomgeving van de surfjongens laten zien. We waren er enorm welkom en hadden echt veel plezier. Ze zorgden voor unieke momenten, want zonder hen zouden we er vast niet zo veilig zijn.

Surfproject in Zuid-Afrika door Michiel Hooijmaajer

Omdat we in een toch wel minder veilige omgeving woonden en vrijwilligerswerk deden dan dat we van huis uit gewend zijn, hebben we zowel van Projects Abroad als van onze gastouders veel instructies gekregen. Soms was het toch wel spannend…. Maar gelukkig spraken we met de andere vrijwilligers (ook van andere projecten) onderling af om samen dingen ondernemen na ons werk of in de weekenden. We beklommen bijvoorbeeld de Tafelberg, bezochten Kaapstad en de Wijngebieden rond Franschoek en Stellenbosch, Cape point en Long Beach, we gingen naar een rugby match en ook maakten we een prachtige boottocht rond Kaapstad. Of we spraken ’s avonds af bij één van de gastgezinnen thuis of gingen naar een lokale markt of naar Kaapstad. Het was dan ook ècht een lastig moment toen de andere vrijwilligers (zo tof dat ze dat deden) en mijn gastouders me uitzwaaiden op weg naar het vliegveld.

Surfproject in Zuid-Afrika door Michiel Hooijmaajer

Omdat het project zo ongelooflijk boeiend en tof was en omdat we met zoveel leuke vrijwilligers samen werkten, heb ik mijn projectperiode verdubbeld! Samen hebben we een klein beetje verschil kunnen maken voor zoveel kinderen…maar dit gaat ook andersom op. Al zitten we nu weer verspreid over de hele wereld, toch kijk ik nog bijna elke dag naar mijn foto’s en denk ik weer even terug aan mijn gastfamilie, het surfproject, mijn vrienden en vriendinnen daar en aan Kaapstad. Thanks to ProjectsAbroad!

Michiel Hooijmaajer

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲