You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Mieke Zwager met Projects Abroad in Zuid-Afrika en Ghana

Vorig jaar was ik klaar met de middelbare school en had eigenlijk wel zin om een tussenjaar te nemen, nog niet meteen studeren. Het leek me ontzettend leuk om naar het buitenland te gaan en na even zoeken kwam ik uit bij Projects Abroad. Ik maakte meteen een afspraak en drie maanden later begon mijn avontuur. Ik ging eerst een maand naar Zuid-Afrika om een Natuurbehoud project te doen en daarna een maand naar Ghana voor een Medisch project om daar in een ziekenhuis te werken.

Zonsopkomst Zuid-Afrika

Ik vloog naar Polokwane in Zuid-Afrika. Daar werd ik van het vliegveld gehaald en naar het kamp gebracht. Dat was wel heel anders dan hier, midden in de bush, zonder elektriciteit en telefoonbereik, maar wat een prachtige omgeving! En het was meteen erg gezellig met de stafleden en de andere vrijwilligers dus ik was snel gewend.

De dagen daarna begon het allemaal erg rustig voor mij, ik kwam namelijk aan in het weekend en dan wordt er maar een halve dag gewerkt. Die halve dag bestond uit een wandeling, tijdens die wandeling werd de geschiedenis van het project verteld en nog wat dingen over de veiligheid in en rondom het kamp. De rest van het weekend gebruikte iedereen om lekker uit te slapen en te rusten.

Je werkt ongeveer vijf dagen per week en één dag wordt uitgetrokken om naar de dichtstbijzijnde stad Alldays te gaan. In het weekend blijf je dus in het kamp en soms ga je ergens met z’n allen wat drinken. Een normale werkdag ziet er ongeveer zo uit: je begint om een uur of 7 ’s ochtends met het zware werk. Dat bestond bij mij meestal uit road clearing, ijzerdraad van hekken uit het reservaat weghalen en bomen inpakken om ze te beschermen tegen olifanten. ’s Middags wordt er een paar uur niet gewerkt, het is dan ook gewoon te heet om iets te doen! Aan het eind van de middag gingen we vaak een research drive doen. Je rijdt dan een bepaalde route door het reservaat en schrijft alle dieren die je ziet op een lijst. Verder worden er nog vogelobservaties gedaan, ga je wel eens naar een ander reservaat om een ander project te doen en eigenlijk nog veel meer!

Olifanten in Zuid-Afrika

Zelf vond ik de research drives het leukst, het is geweldig om door het reservaat te rijden, zo mooi. En alle dieren om je heen! Ook al komt het natuurlijk ook nog wel eens voor dat je geen dier ziet tijdens zo’n tocht. Maar mijn meest geweldige ervaring was tijdens een research drive. We waren even gestopt bij een waterput om de pomp aan te zetten toen er ineens een heleboel olifanten naar de put toe kwamen. Dat was heel indrukwekkend, die enorme beesten vanaf een paar meter afstand!

Die vier weken in Zuid-Afrika vlogen om en toen ging ik alweer naar Ghana. Daar was het weer totaal anders dan in Zuid-Afrika, een heel andere cultuur. Ik werd weer van het vliegveld opgehaald en toen naar mijn gastgezin gebracht waar ik met nog twee meisjes verbleef. Daar werd ik ontzettend vriendelijk ontvangen en ze deden er alles aan om je een goed en veilig gevoel te geven.

Gastgezin in Ghana

De dag daarna werd ik opgehaald en door de stad rondgeleid. We gingen ook naar het ziekenhuis zodat ik kon uitkiezen op welke afdeling ik daar wilde werken.

Ik heb de hele maand op de afdeling fysiotherapie gewerkt. Ik vond het erg leuk om daar te werken omdat je al vrij snel zelf dingen kunt doen, zo mocht ik patiënten helpen met hun oefeningen en hun bloeddruk opmeten. Veel patiënten komen ook twee of drie keer per week, dus leer je ze beter kennen en zij jou ook, waardoor ze sneller aan je vragen of je ze wilt helpen! En daarnaast was iedereen op de afdeling heel aardig en geïnteresseerd. Ghanese mensen zo sowieso heel erg vriendelijk!

Ziekenhuis in Ghana

Ik heb dus vier weken bij de fysiotherapie gewerkt, maar je kunt bijvoorbeeld ook elke twee weken wisselen van afdeling. Er werd ook elke week een trip georganiseerd om ergens (medische) hulp te geven. Ik heb een keer met de twee andere meisjes uit het gastgezin lesgegeven op een school over bewegen, rusten en het drinken van water.

Naast het werk heb ik veel rondgereisd met mijn huisgenootjes. We hebben ontzettend veel gezien. We zijn naar een cacao fabriekje geweest, een botanische tuin en een markt met allemaal houtsnijwerk. Verder zijn we nog een weekend naar Accra geweest waar een enorme markt (National Cultural Centre) is met stoffen, sieraden en kunst. Mijn laatste weekend in Ghana zijn we naar Cape Coast geweest. Daar hebben we een slavenkasteel bezocht en daar een rondleiding gehad. Dat was erg indrukwekkend. Wat ook erg leuk is om te doen is de Canopy Walk, die bestaat uit zeven bruggen die op 40 meter hoogte aan bomen zijn vastgemaakt!

Op mijn laatste avond had de moeder van mijn gastgezin een afscheidsetentje voor mij gemaakt. Echt super, iets dat me altijd bij zal blijven! En de dag daarna werd ik weer opgehaald en naar het vliegveld gebracht voor mijn reis terug naar huis.

En toen waren mijn twee maanden in Afrika al weer voorbij! Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad en het is moeilijk om het hier allemaal samen te vatten, maar ik kan iedereen aan raden om een tijd naar het buitenland te gaan! Ik heb heel veel gedaan, gezien, veel leuke mensen ontmoet en heel veel ervaringen opgedaan!

Groetjes, Mieke

Mieke Zwager

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲