You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorgproject (PRO) in Ghana door Miranda Huurman

Onder het genot van een Ghanees muziekje schrijf ik een stukje over mijn vrijwilligerswerk ervaring. Ik ben drie maanden naar Ghana geweest om daar als verpleegkundige vrijwilligerswerk te doen. Het heeft wel even geduurd voordat ik deze stap durfde te zetten. Maar toen ik naar een info-avond van Projects Abroad in Den Haag geweest was en daar een goed gesprek had met iemand van de organisatie heb ik daarna de knoop snel door kunnen haken. Voordat ik daadwerkelijk op reis ging ben ik eerst nog naar een voorbereidingsdag van Muses geweest. Op zo’n dag leer je hoe je om kunt gaan met een cultuurschok, heimwee, en nog veel meer dingen. Voor diegenen die vrijwilligerswerk willen gaan doen raad ik deze dag zeker aan. Om als professional te gaan moest ik heel veel documenten regelen, wat best lastig was en ook veel tijd kostte.

Maar in oktober was het dan eindelijk zover! Na een emotioneel afscheid op Schiphol kwam ik aan in het warme Ghana. Ik werd op het vliegveld netjes opgehaald daar iemand van Projects Abroad en naar mijn gastgezin gebracht. Ik verbleef samen met drie andere vrijwilligers in een klein huisje achter het huis van mijn gastgezin. De eerste twee weken moest ik erg wennen en had ik ook echt te maken met een cultuurschok! Het is daar allemaal zo anders; niet altijd water, veel stroomstoringen, geen verharde wegen, ander eten, … Maar dit alles maakte het ook wel bijzonder om mee te maken. Om een keer niet te leven in luxe.

Gezondheidszorgproject (PRO) in Ghana

Als verpleegkundige werkte ik drie dagen per week in een ziekenhuis in Accra. De eerste twee weken liep ik mee op de OPD (Out Patient Department), een soort spoed & huisartsenpost. Ik heb hier o.a. in de injectiekamer gezeten om injecties in Afrikaanse billen te geven :-). Daarnaast heb ik infusen verzorgd en medicatie toegediend. Het duurde soms wel even voordat ik iets mocht doen want je moet echt het vertrouwen van de mensen daar winnen, wat aan de andere kant ook wel logisch is.

Na deze afdeling heb ik twee weken meegelopen op de mannenafdeling. Hier heb ik voornamelijk veel wondzorg kunnen doen. Na deze twee weken ben ik naar de kinderafdeling gegaan. Hier heb ik vrij weinig kunnen doen en voornamelijk geobserveerd en rapporten geschreven. De laatste twee weken liep ik mee op een soort kraamafdeling. Daar was ik maar een paar dagen aan het werk, omdat er veel dagen uitvielen. Veel heb ik daar dus jammer genoeg niet kunnen doen.

Gezondheidszorgproject (PRO) in Ghana

Op de twee andere dagen in de week was er de medical outreach. Wij gingen dan met iemand van Projects Abroad, een Ghanese verpleegkundige en de rest van de vrijwilligers naar schooltjes om kinderen te controleren op wondjes en ringworm. Daarnaast controleerden wij ook wel eens de docenten hun bloeddruk en bloedsuiker. Deze combinatie met het ziekenhuis vond ik erg leuk!

Elke dinsdagavond was het Quiznight. Op deze avond ontmoette ik alle vrijwilligers die in Accra zaten. Op deze manier leer je veel nieuwe mensen kennen, waar je ook mee kunt gaan reizen in de weekenden. Naast het vrijwilligerswerk heb ik samen met andere vrijwilligers tripjes gemaakt naar bijvoorbeeld the Wli Waterfalls in Hoho, maar ook naar Cape Coast.


Gezondheidszorgproject (PRO) in Ghana

Om de reis nog specialer te maken had ik sponsorgeld verzameld door in de kerk te collecteren en een stukje te schrijven voor een lokale krant. In totaal heb ik een bedrag van 930 euro opgehaald. Daarvan heb ik voor het ziekenhuis drie elektrische bloeddrukmeters gekocht en een wondtrolley voor de mannenafdeling. Daarnaast ben ik schoolboeken, schriften etc. wezen kopen voor een schooltje waar ik was geweest tijdens een medical outreach. Ook heb ik nog een First Aid Kit, kleurboeken, schriften en pennen kunnen kopen voor een weeshuis. Maar het grootste project was toch het opknappen van een school in de sloppenwijk. Deze school was nodig aan een opknapbeurt toe. Van het geld werd verf, kwasten en een professionele schilder betaald, maar ook een lunch voor de vrijwilligers en locals die mee hielpen.

Gezondheidszorgproject (PRO) in Ghana

Als ik terugkijk op deze periode ben ik erg blij dat ik uiteindelijk de knoop heb doorgehakt, want dit had ik voor geen goud willen missen! Voordat ik vertrok zei een ex-collega nog: “Let op mijn woorden, dit wordt de mooiste tijd van jouw leven”. En hij had helemaal gelijk!

Door deze reis heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en ben ik anders tegen de dingen aan gaan kijken. Mochten jullie nog vragen hebben na het lezen van mijn ervaringsverhaal, stel ze gerust!

Groetjes,

Miranda

Miranda Huurman

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲