You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Dier- en natuurbehoud project in Mexico door Natascha van Straaten

Turtle Conservation Camp

Natascha van Straaten Voor mijn studie was ik op zoek naar een stage in het buitenland en zo kwam ik bij Projects Abroad terecht. Het project wat mij het leukste leek én ook nog eens zeer goed bij mijn opleiding paste, was het natuurbehoud project in Mexico. Na massa’s papierwerk, vaccinaties en een goedgekeurde aanvraag voor een lening was ik er helemaal klaar voor!

Ik had nog nooit eerder gevlogen, dus dit was nogal een onderneming. Hoewel er van alles mis ging met stakingen, vertraging, gemiste vlucht en gate wijzigingen die niet werden doorgegeven, kwam ik uiteindelijk toch aan in Guadalajara. Daar werd ik opgehaald van het vliegveld en naar mijn gastgezin gebracht. Na een korte douche sliep ik als een blok. De volgende dag na het ontbijt werd ik naar het busstation gebracht om aldaar de bus naar Tecomán te nemen. Tijdens de busrit keek ik gefascineerd naar buiten, wat een mooi landschap! De oude man die naast me zat probeerde een gesprek met mij te voeren, ondanks mijn gebrekkige Spaans kwamen we toch een heel eind.

Toen ik na vier uur in Tecomán was aangekomen, had ik er toch wel spijt van dat ik mn spijkerbroek aanhad; het is daar flink warmer dan in Guadalajara. Ik werd van het busstation opgehaald door de begeleiding en de andere vrijwilligers en we gingen direct door naar het kamp. Daar was het eerst tijd voor lunch en erna kreeg ik een rondleiding. Dit zou voor vijf maanden mijn thuis zijn. Nadat ik een tent uitgekozen had en mezelf geïnstalleerd had, gingen we naar de nabijgelegen lagune (nog geen 500m van het kamp vandaan) om daar vogels te spotten; ‘birdwatching’ vanuit een boot. Die avond hebben we wat te eten gemaakt in het kamp en kon ik wat nader kennismaken met de rest.

Natascha van StraatenOmdat het mijn stage was, moest er toch ook wel echt gewerkt worden. De nesten die ’s nachts gevonden worden, worden in de ochtend begraven in het kamp. Iedere morgen hield ik bij hoeveel eieren er in welk nest zaten. Dit zou samen met alle gegevens van het opruimen van de nesten (na ongeveer 45 dagen worden de nesten geruimd) een mooie database opleveren. Maar dit was nog niet voldoende, deze informatie wordt namelijk altijd verzameld, ik moest ook zelf een onderzoek opzetten. Mijn eigen onderzoek ging over het effect en de intensiteit van het stropen. De manier om daar data voor te verzamelen was om aan de andere vrijwilligers te vragen een vragenlijst in te vullen iedere keer als ze ’s nachts op patrouille waren geweest. Onder andere de richting (noord of zuid) en hoeveel nesten er gestroopt én gered waren, stonden op de lijst. Aan het eind van mijn stage zou ik alle databases samen moeten voegen om tot een conclusie te komen. Maar zover was het toen nog lang niet, dus was er ook veel tijd voor leuke dingen.

Doordeweeks zijn er de kampactiviteiten waar je aan meedoet en in het weekend ben je vrij om te gaan waar je wilt. Je kan dus even een weekendje weg of gewoon een weekendje op het kamp blijven en lekker niets doen of dat ene boek nou eindelijk eens uitlezen. Ik heb goede herinneringen aan de weekendjes weg; met alle vrijwilligers naar omliggende plaatsen zoals Comala, Colima, Manzanillo en Melaque. Sommigen gingen ook wat verder, naar Puerto Vallarta of Guadalajara. Het fijnste van de weekenden was om een echt bed te hebben en eens niet in het zand te zitten. Maar als het feesten, shoppen en toerist spelen dan weer voorbij was, voelde terug zijn in het kamp wel als thuiskomen.

Natascha van StraatenTijdens mijn verblijf was ik jarig samen met een andere vrijwilligster. We hebben onze verjaardagen bij de lagune nabij het kamp gevierd, het was onvergetelijk. Iedereen van het project uit Guadalajara kwam naar het kamp en zo hier en daar nam men ook vrienden mee. Het was een weekend vol feest; op vrijdag rustig beginnen met de pre-party, op zaterdag het echte feest, en op zondag flink uitbrakken en de afterparty.

Ik durf te zeggen dat ik me geen betere stage had kunnen wensen. Ik heb zoveel fantastische mensen ontmoet en vrienden voor het leven gemaakt!

Natascha van Straaten

Natascha van Straaten

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲