You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Student uit Overijssel kiest voor vrijwilligerswerk in Nepal

Voor de 21-jarige Nathaniël van Duinen was een trip naar het buitenland precies wat hij nodig had om de volgende stap in zijn leven te bepalen. Met dit in gedachten, besliste Nathaniël om met Projects Abroad naar Nepal te reizen en daar voor 12 weken vrijwilligerswerk te doen op een medisch project.

“Ik kwam hier om te ontdekken wat ik met mijn leven wilde doen”, zegt Nathaniël. “Dankzij het project, ben ik te weten gekomen dat ik graag met kinderen wil werken. Hier was ik thuis nooit opgekomen.”

Wat tijd vrijaf nemen, hetzij van school, werk of van de stress in je leven om vrijwilligerswerk te gaan doen, kan je op een onverwachte manier echt ten goede komen. Een deel van de wereld ontdekken, dat radicaal verschilt met je eigen wereld is zeker een begin. Nathaniël nam zijn eerste stappen in het onbekende in de stad Bharatpur waar hij vrijwilligerswerk deed in het Asha Bal Bikas centrum (ABBS) voor kinderen met een beperking.

Nathaniel van Duinen - Nepal

De kinderen in het centrum hebben ernstige leer problemen en fysieke beperkingen en missen de basis vaardigheden, die de vrijwilligers hen kunnen bijbrengen. Nathaniël merkt op “we geven de kinderen de persoonlijke aandacht die ze missen en hebben er zelf ook veel plezier bij.” Een tijd weg zijn van thuis kan je toekomstplannen bepalen, maar het kan ook een grote impact hebben op je huidige situatie.

De chaos van mensen en voertuigen in Nepal kan de meest ervaren reizigers doen schrikken. Het is niet leuk om altijd te moeten uitwijken voor motorfietsen op weg naar huis. “Ik werd in het begin altijd kwaad wanneer mensen tegen me botsten met de fiets, maar na mijn tijd in Nepal heb ik geleerd om geduldiger en verdraagzamer te zijn,” aldus Nathaniël.

De miljoenen mensen in de drukke straten maken de meesten claustrofobisch, maar het zijn vaak ook de belangrijkste die een blijvende herinnering achterlaten. “Mijn gastgezin en ik kwamen ontzettend goed overeen. Ze zorgden er vanaf het begin voor dat ik me thuis voelde,” zegt Nathaniël. Gastgezinnen helpen de vrijwilligers wennen aan hun nieuwe omgeving op de meest eenvoudige manieren, zoals een gezellige babbel tijdens het avondeten en weekendtripjes. “Ze probeerden me wat Nepali te leren, maar ik was hier echt slecht in,” zegt Nathaniël. “Ik probeerde hen ook Nederlands te leren, maar ze waren hier ook even slecht in dus ik moest mij niet schuldig voelen!”

Het streven naar een betekenis neemt meestal een centrale rol in tijdens een avontuur in het buitenland. Jezelf in iemand anders zijn schoenen plaatsen, leidt onvermijdelijk naar het in vraag stellen van je eigen rol en betekenis. Dat is misschien wel het belangrijkste van je tijd in het buitenland, maar het is zeker niet het enige wat belangrijk is.

“Ik wil nog steeds een ritje maken op een riksja! Ik ga hier niet weg voor ik dat heb kunnen doen!” lacht Nathaniël. Soms zijn het de kleine dingen in het leven.

Nathaniel van Duinen - Nepal

Nathaniel van Duinen

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲