You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

4 Week Special Care & Community in Ghana geschreven door Noëlia Bartolomé Rojas

Daar gaat de eerste prik... AUW! ‘Wat ik wel niet over heb om naar Ghana te gaan,’ zeg ik tegen mijn moeder. Nou, nu ik eenmaal terug ben was al het geld, alle prikken en de chaos bij het consulaat het allemaal waard en het liefst pak ik nu weer het vliegtuig en ga ik weer terug. Want wat mis ik het!

Iedereen vroeg mij voordat ik wegging wat ik allemaal precies wist van Ghana. De feitjes die je kunt opzoeken kun je dan allemaal vertellen, maar als je daar eenmaal bent geweest is het enige waar je nog over kunt praten de mensen, de cultuur en de blijdschap waar je je een hele maand in waande.

Toen ik aankwam in Accra was het vliegveld een grote waas van mensen tussen de 16 en 19, die allemaal een groepsreis gingen doen. Door de staff werden de ‘4 Week Specials’ in twee groepen gedeeld. De mensen die begonnen in Cape Coast en de gene die in The Hills begonnen. We overnachtten in een hotel en de volgende ochtend hadden we ontbijt in de trotro (ons vervoersmiddel, een busje waar iedereen gezellig op elkaar zit). We kregen Milo, een soort chocolademelk, maar dan van water in een zakje. Dat was onze kennismaking met het drinken uit zakjes. Je moet het puntje van een zakje afbijten en daar uit drinken.

De door zand wegen met kuilen erin werden we geleid naar het dorpje Kwamoso waar wij verbleven. Het gastgezin was geweldig. Ze waren lief, grappig en behulpzaam. Ik zie mensen uit Ghana als hele lieve en warme mensen. Ze willen jouw privacy niet schenden en lijken dus op het eerste gezicht een beetje afstandelijk soms. Als jij dan gewoon laat zien dat je open voor ze staat en leuk met ze gaan kletsen zullen ze dat ook naar jou toe doen. Op straat is dit wel eens anders... Daar kun je verwachten dat er sowieso één iemand naar je toe komt om een huwelijks aanzoek te doen!

Het verblijf bij het gastgezin was heel fijn. Ze hielpen je met het schoonmaken van je kleren, als je niet wist hoe het moest, ze hielden rekening met het eten etc... In Ghana eten ze heel erg pittig, dit is niet echt goed voor onze buiken dus wij krijgen dat niet. We kregen rijst, kip, een soort van noodles en nog meer rijst. Daarnaast hadden we genoeg waterzakjes om te drinken en onze tanden mee te poetsen.

De eerste twee weken sliep ik gezellig met drie andere Nederlandse meiden op een kamer. In Cape Coast sliep ik met twee andere meiden.

Het werk was op beide plekken ongeveer hetzelfde. In The Hills gingen we in de ochtend naar een school waar we gingen ‘plasteren’. We maakten cement, wat wel zwaar is.(enorme spierballen gekregen ;-)). En daarmee gingen we stuken. Na ander halve week dat te hebben gedaan mochten we de klaslokalen schilderen en onze vlaggen erop schilderen.

4 Week Special Care & Community in Ghana

4 Week Special Care & Community in Ghana

We hadden altijd een pauze in de ochtend. In deze pauze konden we gezellig met de kinderen spelen die ons liedjes leerden, klapspelletjes en gewoon op onze schoten wilden zitten. Dit was altijd erg gezellig. De kinderen waren zo enthousiast en altijd blij dat we er waren dat het gewoon onmogelijk was om daar niet te lachen.

Na het werk in de ochtend hadden we lunch thuis en tijd om even te rusten. Hierna werden we opgehaald met de trotro om naar een andere school te gaan waar we voornamelijk zongen , knutselden en tekenden met de kinderen. De kinderen waar ik les gaf waren ongeveer 5 jaar. Zij waren behoorlijk druk, maar met de paar Twi woorden die ik kende kreeg je ze wel rustig. Ik zei bijvoorbeeld een keer ‘Jai’, wat ‘stop’ betekend en Victoria, een meisje, vond dat zo geweldig dat ze andere kinderen erbij haalde om ook een blank persoon te bekijken die iets in Twi zei. Zo schattig! We stonden met z’n 3en voor een klas van ongeveer 30 kinderen. Ongeveer 4 uur waren we klaar en hadden we de rest van de avond om te rusten.

4 Week Special Care & Community in Ghana

4 Week Special Care & Community in Ghana

In Cape Coast was het schema omgedraaid. We gingen eerst naar de school waar we les gaven en daarna naar de school die we schilderden.

De kinderen in de school waren erg gedisciplineerd en je kon dan ook veel met ze doen, aangezien ze goed luisterden. We oefenden het alfabet met ze, optellen, we zongen en knutselde met ze. Het klaslokaal zag er op een gegeven moment prachtig uit en de kinderen hadden veel plezier in het maken van alle dingen. Na de pauze op de school gingen een vriendin en ik naar een andere klas, waar ongeveer 8 tot 10 jarige in zaten waar we wiskunde, Engels en biologie gaven. Dit was super leuk! Als een kind eindelijk iets begreep en je zag het in hun ogen was dat echt een ongelofelijk gaaf gevoel. In de klas voor de pauze stonden we met 7 voor een klas van 25.

Na het lesgeven gingen we naar een andere school (waar geen kinderen meer waren in verband met de vakantie) waar we lunchten en daarna een heel gebouw verfden. Met muziek, een leuke groep en een grappige supervisor was ook dit leuk om te doen.

4 Week Special Care & Community in Ghana

4 Week Special Care & Community in Ghana

Ook in Cape Coast waren we rond vier uur, half vijf klaar. Rond zessen aten we en in de avond speelden we kaartspellen, schreven in onze dagboeken, snoepten (we vonden Nutella in een winkeltje!!) en kletsten we.

Verder werd iedereen wel ziek, al was het een dagje. Ik raad iedereen aan om vitamines, diarreeremmers en paracetamol mee te nemen. Je zult het geheid nodig hebben!

Naast het werken gingen we ook opstap in het weekend. We zijn naar een ressort gegaan wat heerlijk was. Even relaxen onder de palmbomen. Ook zijn we naar verscheidene zwembaden gegaan, over een rivier gevaren, naar een reservaat gegaan waar we een berg opgingen en een prachtig uitzicht hadden, we zijn naar een voormalig slavenfort geweest en we hebben de Canopy Walk gelopen.

Doordeweeks hadden we soms Social Nights. Op deze avonden gingen we of dansen, drummen, Ghanese gerechten leren koken. Er was zelfs een keer een voetbalwedstrijd tussen de vrijwilligers en het lokale voetbalteam.

De Social Nights en de activiteiten in het weekend zijn samen met twee groepen ‘2 Weeks Special’ en de andere ‘4 Week Special’. Dit was leuk, omdat je nog meer mensen leerde kennen.

Al met al heb ik een geweldige tijd achter de rug!

4 Week Special Care & Community in Ghana

Hierbij een paar tips voor degene die ook zo’n geweldige reis wilt gaan maken:

Neem babydoekjes mee, want elke dag met emmers gaan douchen is niet handig. Een zaklamp is extreem handig, omdat het heel donker daar wordt en de kans dat de elektriciteit het even niet doet is mogelijk. (we zaten twee dagen zonder stroom). Zoals ik al eerder zei, neem zoveel mogelijk pillen mee! Een telefoontje kun je daar super goedkoop kopen, maar je kunt er altijd nog een meenemen. Vergeet niet om een internationale plug mee te nemen om je spullen op te laden. Neem reiswasmiddel mee, dit is klein en handig om je kleren mee te wassen in een emmer. ( Geloof me, je gaat je kleding niet vaak wassen...Het word toch weer vies). En voor de dames, neem genoeg tampons of maandverband mee én mannen deodorant!! Dit klinkt gek, maar na de derde week zat elke dame en man in de groep met Axe. (Deodorant kun je daar ook vinden).

Ik raad de groepsreizen echt aan, aangezien het leuk is dat je met leeftijdsgenoten bent en uitstapjes zijn allemaal geplant. Als je hulp nodig hebt zijn de supervisors altijd bereikbaar, waardoor iedereen veilig verbiljft en fijn verloopt.

Ik ga zeker een keer terug naar Ghana en hopelijk kom jij ook een keer!


Noëlia Bartolomé Rojas


Noëlia Bartolomé Rojas

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲