You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Nynke van Hurne - China - Journalistiek project

'3 maanden journalist in China'

Nynke van Hurne“Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer”, die constatering gaf de doorslag. Net veertig geworden en onzeker of mijn werkcontract verlegd zou worden, besloot ik de sprong te wagen. Tien jaar werkte ik als communicatieadviseur bij de overheid en het hoger onderwijs, tot ik me opgaf als vrijwilliger bij Projects Abroad om drie maanden als journalist naar China te gaan.

Ik kwam terecht in Shanghai bij een tweetalig (Engels/Chinees), glossy maandblad over lifestyle. Ik schreef artikelen over mode, films, cultuur, uitgaan et cetera. Ik ging naar allerlei evenementen en deed interviews. Niet alleen schreef ik mijn artikelen voor het maandblad ook schreef ik de verhalen op die ik meemaakte. Als westerling, als buitenlander, als toerist maar ook als inwoner en als journalist heb ik met een westerse blik verslag gedaan van mijn avontuur en observaties in Shanghai.

Op het vliegveld in Shanghai werd ik opgewacht door Danny van Projects Abroad. Een jongen van een jaar of 22 die goed Engels sprak. Het was een zonnige dag. We namen een taxi en reden zo een van de grootste steden  schattingen zeggen 25 miljoen inwoners  van de wereld in. Hoog vanuit het vliegtuig leek Shanghai nog overzichtelijk. Eerst zag je het glooiende Chinese platteland als een lapjesdeken met daartussen georganiseerde rijtjes huizen, vervolgens doemt de enorme stad met zijn vele hoogbouw op. Je kunt je ogen er niet van af houden. Vanuit de lucht is goed te zien hoe de stad de sierlijk slingerende rivier de Huangpu omarmd. De brede rivier geeft Shanghai, net als vele andere steden liggend aan water, iets vriendelijks. Op de grond was het overzicht verdwenen. Vanaf het vliegveld reden we geleidelijk een steeds drukker wordende stad in. In het stadslandschap zie je vele plukken hoogbouw in een eentonige bouwstijl en eenzelfde kleurloosheid. Hoe meer we richting het centrum reden hoe meer, hoger en moderner de hoogbouw werd. Gaandeweg werd het ook drukker op de snelweg. De taxi reed bijna continu op een verhoogde snelweg. Het was een uur of 1, middagspits, en steeds vaker verstokte mijn adem omdat een andere auto bijna onze taxi raakte. Ik verbaasde me over de hoeveelheid auto’s en zei dat ook tegen Danny. In Vietnam en Cambodja waar ik twee jaar geleden was, fietsten we regelmatig op “de snelweg”, dat is hier echt niet de bedoeling.

Shanghai is overweldigend. Ik kom steeds ogen te kort. Aan de ene kant loopt het land mijlen voor op ontwikkelingen in Nederland, aan de andere kant loopt het mijlen achter. Meestal is de cultuur heel Oosters, en dan weer heel Westers. Alles komt hier samen en dat maakt Shanghai zo interessant. Om via Projects Abroad ook nog onderdeel uit te kunnen maken van deze smeltkroes van culturen maakt het extra bijzonder. Al de eerste week ging ik naar modeshows, feesten en persconferenties. Ik krijg alle vrijheid in het schrijven van mijn artikelen die ook nog worden gepubliceerd. De werkcultuur in China is anders dan ik in Nederland gewend was. Chinezen werken heel hard en gedisciplineerd, ze zijn hier minder direct, en geen bericht betekent goed bericht. Ze staan open voor het geven van feedback maar je moet er wel om vragen. Ik hoor vaak dat er meer hiërarchie is in de Chinese werkcultuur, maar ik werk met jonge mensen op de redactie en daar valt dat erg mee. Ik woon samen met Amy, een Canadese, 22-hoog, in een ruim appartement. De meeste vrijwilligers wonen met 4 of 5 vrijwilligers samen. Wekelijks worden er vanuit Projects Abroad bijeenkomsten georganiseerd. Zo organiseerde Projects Abroad introductielessen Mandarijn-Chinees bij een taalschool. Samen met Chris, een Engelse vrijwilliger, volg ik nu wekelijks lessen. Ik ga hier naar de sportschool, geniet van het Chinese eten en ben constant op ontdekkingstocht in Shanghai. Ik ging hier naartoe omdat ik tijdelijk iets anders wilde dan mijn dagelijkse, vaste werk, en wel in ben voor avontuur. Dat heb ik gekregen en ik geniet er met volle teugen van. Het is heel verfrissend en leerzaam om tijdelijk in een andere omgeving te zijn en je onder te dompelen in een andere cultuur. Ik kan het iedereen aanraden.

Een belangrijke verrijking van mijn avontuur vond ik het om meer te leren over de Chinese geschiedenis, de politiek, de cultuur en mentaliteit van mensen. Continu werd me een spiegel voorgehouden omdat de dingen anders gingen dan ik gewend was. Vaak leerzaam en verfrissend maar soms waren mijn ervaringen ook minder positief, bijvoorbeeld als het ging over de verdeling arm-rijk, milieuvervuiling, politiek, vrijheid en individualiteit in China.

Na mijn drie maanden in Shanghai heb ik met mijn vriend nog een fantastische rondreis gemaakt door China. Nu, weer terug in Nederland, geniet ik na van een fantastisch avontuur en de leuke contacten die ik heb opgedaan. Projects Abroad wil ik hartelijk bedanken voor de onvergetelijk ervaring die zij mensen bieden met daarbij een hele goede begeleiding. Het was een ervaring die ik voor geen goud had willen missen en die ik iedereen van harte kan aanbevelen.

Groetjes, Nynke van Hurne

Nynke van Hurne

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲