You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Micro Krediet in Ghana, geschreven door Peter Hoekstra

Begin januari ben ik 6 weken naar Koforidua in Ghana geweest om mee te werken aan een project om, door middel van een klein krediet, mensen te helpen een bedrijfje te starten zodat ze een beter inkomen hebben. Denk bij het opstarten van een bedrijf niet aan hoe dit soort dingen in Europa gaan. Geen ingewikkelde procedures, Kamer van Koophandel of vergunningen maar gewoon een idee hebben en dan….beginnen!

Peter Hoekstra

Ghana is een fantastisch land. Het weer is altijd goed, het eten is heerlijk en de mensen zijn geweldig. Als een Ghanees naar je toe komt om met je te praten is dat omdat hij/zij oprecht geïnteresseerd is en niet om je geld afhandig te maken. Het is een, voor Afrikaanse begrippen, makkelijk land om doorheen te reizen en het heeft een kust die niet onderdoet voor een bounty eiland.

En al dat bovenstaande krijg je mee als je onderdeel bent van het micro krediet project. Samen met de lokale medewerkers ga je naar de kleine Afrikaanse dorpjes om met de mensen daar te praten. Als je aankomt zit het hele dorp al op je te wachten inclusief de kinderen. Je “meeting” begint vaak met zang, dans en een gebed. Ze zijn oprecht blij met je komst, de aandacht die ze krijgen en het feit dat je komt om hen te helpen. Je wordt verrast door het aantal ideeën dat ze hebben wat ze zouden doen als je ze een klein bedrag (+/- 60 euro) zou lenen. En bij het weggaan word je bedolven onder het verse fruit en de kokosnoten om mee te nemen.

Peter Hoekstra

Vaak gaat het om kleine dingen: wat voorraad kopen om in het dorp een winkeltje te beginnen. Of een naaimachine aanschaffen om dan kleding te naaien op bestelling. Maar soms heeft een compleet dorp een wens, bijvoorbeeld het aanleggen van elektriciteit, een waterpomp of het bouwen van een school. In zo’n geval werk je met de hele gemeenschap om bijvoorbeeld kippen te fokken die ze vervolgens op de markt verkopen.

Je helpt ze dan met het bouwen van een ren, in contact te brengen met een bedrijf dat kippen en voer kan leveren, het opzetten van de boekhouding en het trainen van de mensen in het fokken van kippen. Je staat echt tussen de mensen en bent onderdeel van het hele proces.

Er zijn wel dingen waar je rekening mee kunt houden. Daarom wat tips van mijn kant;

  • - Vergelijk het niet met Nederland. Mensen werken anders samen, gaan anders met elkaar om, de cultuur is anders. Als je je niet aanpast kan dat frustrerend zijn
  • - Zorg dat je er niet te kort bent. Het kost namelijk niet alleen tijd om je aan te passen aan het klimaat en cultuur, maar het kost ook tijd om projecten op te zetten, en je wilt toch resultaten zien van wat je aan het opbouwen bent. Zelf vind ik een periode van 6 weken mooi. Maar ga je nu voor 3 maanden of langer naar Ghana, kies dan 2 projecten
  • - Ook al heb je geen ervaring in het bedrijfsleven, je ideeën zijn meer dan welkom. Iedereen kan een bijdrage leveren
  • - Ga er van uit dat je zelf veel initiatief moet nemen wil je het beste resultaat hebben. Een Ghanees is afwachtend tenzij je hen helpt het doel te bereiken
  • - Gebruik je weekenden om te reizen. Het is een makkelijk land en er is veel te zien. Er zijn altijd wel andere vrijwilligers die mee willen.
  • - Life is what you make it. Als je open staat voor dingen heb je een geweldige tijd. Of het nu voetballen is op zondagmorgen 7 uur met lokale bevolking of Fu Fu eten bij mensen thuis.

Peter Hoekstra

Het project is nu een jaar oud en staat nog echt in de kinderschoenen. Je komt niet in een gespreid bedje en zal echt nog wel eens gefrustreerd ‘s avonds thuis komen. Maar als je ziet hoe snel je mensen kunt helpen om hun leefomstandigheden te verbeteren, is het de volgende morgen allemaal weer weg.

Ghana: een absolute aanrader!

Klik hier als je meer informatie wilt over het vrijwilligersproject in dit verhaal.

Peter Hoekstra

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲