You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Volunteer story – Peter Flick - Conservation project in Thailand

 “Same Same but Different!”


Mijn naam is Peter, ik ben 58 jaar, getrouwd en heb een zoon. Ik heb bijna veertig jaar gewerkt in de ijzer- en aluminium industrie en was er aan toe om een tijdje uit dat wereldje te stappen. Ik had geen zin in een gewone vakantie maar wilde een vakantie combineren met het doen van iets nuttigs.

Op de Projects Abroad website vond ik het Conservation Project (natuurbehoud project) er interessant uitzien, omdat het naast werken in de mangrovebossen en stranden schoonmaken ook veel duiken omvat. In mijne jonge jaren heb ik regelmatig gedoken maar het is er na 1984 niet meer van gekomen.

Duiken
Ik ben gestart met het trainen voor het Open Water Diver certificaat, dit geeft je de grondbeginselen van het scuba duiken en daaropvolgend het Advanced Open Water Diver certificaat waarmee je tot 30 meter diepte mag duiken. Na het behalen van beide begon het duiken voor Projects Abroad zelf.
Het is de bedoeling om een dertigtal soorten vis, koraal en onderwaterdieren te leren herkennen, wat in het begin best wel lastig is. Tijdens de duiken worden de verschillende soorten geteld en wordt gekeken naar de mate van “coral bleaching”.

Coral bleaching treedt op wanneer de temperatuur van het zeewater gedurende langere tijd boven de 30 °C komt. De kleurige poliepen die de buitenste laag van het koraal vormen laten los van het koraalskelet en verdwijnen naar kouder water. Alleen het witte koraalskelet blijft achter. Als de temperatuur van het zeewater daalt komen de poliepen meestal terug maar het kan een lange tijd duren voordat het koraal weer zijn oude gedaante terug heeft.

Mangroves
Een van de dingen die we hebben gedaan is om een kwekerij voor mangroves op te zetten. Het was nog niet eerder geprobeerd om mangrove-zaden tot planten op te kweken, dus best een leuk experiment.

De mangrove-zaden werden in met aarde gevulde plastic zakjes geplant en gedeeltelijk afgedekt met een net om voor de broodnodige schaduw te zorgen. Regelmatig werden de zaden van water voorzien om het kiemen te bevorderen.

Na een week of zes was de meerderheid van de zaden ontkiemd en uitgegroeid tot kleine planten, die zullen worden gebruikt voor een her-bebossingsproject. Al met all was het een succesvol experiment dat bewijst dat het mogelijk is om mangroves op te kweken in min of meer gecontroleerde omstandigheden.

Ook het planten van een ander soort mangrovezaden hebben we in de praktijk uitgevoerd, tot wel 17.000 stuks in een periode van twee dagen. Het werken in de mangrovebossen is lichamelijk zwaar; je werkt in moerasgebied, vaak in de volle zon en met een hoge luchtvochtigheid. Veel water en electrolyte drinken is beslist nodig om niet uitgedroogd te raken.

Stranden schoonmaken
We hebben verschillende stranden, zowel dichtbij als afgelegen, bezocht om er een schoonmaakactie uit te voeren. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel rommel er op de stranden wordt achtergelaten of aanspoelt uit zee. In een paar uur tijd verzamel je met zijn allen zo een paar honderd kilo voornamelijk plastic zakken, flessen, piepschuim verpakking, schoenen en touwen en visnetten.

Het geeft een goed gevoel om een schoon en opgeruimd strand achter te laten, klaar voor de volgende badgasten!

Vrije dagen
Gemiddeld heb je twee dagen per week vrij. Meestal worden er activiteiten georganiseerd zoals wandelen, rafting, kanoen, bezoeken van een tempel, klimtochten naar een uitkijkpunt en vele andere. Je kunt je vrije dagen op een actieve manier vullen, wat mij goed is bevallen.

De groep
Bij aankomst werd ik hartelijk verwelkomd door de overige groepsleden van Projects Abroad. Het was een gezellige groep, meest jongeren van begin twintig. Doordat er regelmatig mensen vertrekken en er weer andere bijkomen verandert de samenstelling steeds.

Ik heb een goede en gezellige tijd gehad maar merkte dat als je wat ouder wordt hoef je niet meer zo nodig iedere avond uit te gaan. Een drankje en een goed gesprek op zijn tijd is ook een prettige manier om de avond door te brengen!

Groetjes, Peter

Peter Flick

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲