You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Eén maand vrijwilligerswerk in Ghana – Piet Knot, 48 jaar.

Bouwen in Ghana Bouwproject Ghana Piet met gastgezin Werkzaamheden in het weeshuis in Ghana

Ik liep al jaren rond met het plan om vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika. Vorig jaar ben ik gericht gaan zoeken op internet en zo terecht gekomen op de site van Projects Abroad. Na enig onderzoek op de site en een gesprek bij Projects Abroad was de keus voor Ghana al snel gemaakt. Ik koos voor 2 projecten namelijk een bouwproject en een sociaal project.

Na mijn aankomst in Ghana op 25 juli en een uiterst vriendelijke ontvangst door medewerkers van Projects Abroad arriveerde ik na een overnachting in Accra op mijn logeeradres in het plaatsje Mamfe. Mamfe ligt op ongeveer 50 km van Accra in de Akuapem Hills. Ik logeerde met nog 5 andere vrijwilligers bij een lokale familie. Deze familie bestond uit: vader, moeder en 3 kinderen. Het zijn bijzondere aardige mensen, dit geldt trouwens voor bijna alle Ghanezen. De eerste dagen is het wennen aan de compleet andere cultuur, het eten en het weer. In mijn gastgezin werd zowel Ghanees, als westers gekookt. Typische Ghanese gerechten zijn: Fu-Fu, Banku, Red-Red en Waachi. Ik vond al die gerechten lekker, maar je moet er van houden en tegen een beetje pittig eten kunnen.

Verder is Ghana een land met een prachtige natuur, een hele vriendelijke bevolking en een net opkomend toerisme. In de weekenden hebben we veel gereisd om wat van het land te zien en om het nog beter te leren kennen. Echte aanraders, waar wij ook zijn geweest zijn: De Wli Waterfalls in Agumatsa, Mole National Park, Cape Coast, Elmina en Kakum National Park. Doordeweeks gingen wij soms naar Mama’s bar in Mamfe. Hier ontmoeten wij andere vrijwilligers en kreeg je ook contact met de lokale bevolking. Ook was Mama’s bar op de woensdagavond een vaste bestemming, na de wekelijkse quiz night in het kantoor van Projects Abroad.

Het Bouwproject bevond zich in Kwamoso, een dorpje op 6 km ten westen van Mamfe waar ik iedere dag met de Tro-Tro (mini bus) naar toe ging. Het project bestond uit het bouwen van een extra lokaal t.b.v. de uitbreiding van de plaatselijke school. Het door ons gebouwde lokaal was bestemd voor de day-care, zeg maar de crèche. Bij het bouwen komen er geen machines aan te pas. Dus zelf stenen maken (klei en water mengen tot een stevige substantie). Dan vormen in een mal, en daarna drogen in de zon, metselspecie mixen d.m.v. een schep, zand, cement en water enz. De bouwploeg bestond uit 3, soms 4 vrijwilligers, 1 Ghanese voorman en uit soms wel 10 Ghanese kinderen die ons op hun manier wilden helpen. Dit was erg leuk omdat je het gevoel krijgt dat ze je helpen omdat het enorm gewaardeerd wordt, wat je als vrijwilliger doet.

Bij mijn andere project, in het weeshuis werd dat gevoel nog sterker. Hier te werken was mentaal wel zwaarder dan bij het bouwproject. Het weeshuis bevindt zich in TuTu, een dorpje op ongeveer 8 km ten zuiden van Mamfe. De beste manier om hier te komen is met een “shared taxi”. Ik zou hier dus “Care” gaan doen, maar toen ik het weeshuis (eigenlijk verdient het de kwalificatie huis niet eens) schrok ik echt. De kleuren van de slaapkamers waren echt somber, het was er bijzonder rommelig en niet echt schoon. Omdat er voor de kinderen 4 Engelse vrijwilligsters waren voor de care, heb ik in overleg met de directrice en Projects Abroad besloten om de slaapkamers wit te verven, zodat het er lichter en frisser uit zou zien. Dit werd enorm gewaardeerd. En wel in die mate dat ik op een gegeven moment, bij het verven, hulp kreeg van 4 jongens. Ook bleek het verven nog een pedagogisch effect te hebben, want toen wij klaar waren, werden alle spullen netjes opgeruimd. Voor de oudste kinderen waren er geen schoolbanken beschikbaar, dus kregen zij les met hun boeken en schriften op schoot. Na overleg met de directrice en Projects Abroad zijn wij op zoek gegaan naar een plaatselijke timmerman en heb ik 15 nieuwe schoolbanken laten maken en aan het weeshuis geschonken. De emotie en dankbaarheid die dan over je heen komt, heeft een hele diepe indruk op mij gemaakt. Het afscheid, en in het bijzonder het afscheid van mijn 4 Ghanese “verfhulpjes" was voor iedereen bijzonder zwaar. Ik ga dan ook zeker nog een keer terug. Kortom vrijwilligerswerk in Ghana is bijzonder leerzaam en dankbaar om te doen en ik kan het iedereen aanraden.

Dus denk je erover na om vrijwilligerswerk in Ghana te gaan doen: Gewoon doen !!!!!

P.S. Benieuwd naar mijn uitgebreide reisverslagen? Kijk op www.pietknot.waarbenjij.nu

Piet Knot

Piet Knot

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲