You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Dier - en Natuurbehoudproject in Thailand Door Pim Bik

Rond februari kwam een vriend van mij naar me toe met de vraag of ik met hem mee wilde gaan naar Thailand om daar twee maanden vrijwilligerswerk te gaan doen. Mede doordat het voor een groot deel uit duiken bestond was mijn keuze vrij snel gemaakt, aangezien ik duiken heel leuk vind. Het plannen van de reis ging gemakkelijker dan verwacht omdat het project voor veel dingen zorgde.

Toen ik aankwam in Thailand was ik redelijk zenuwachtig, ook al was het mijn derde keer in het land. Je blijft daar toch voor 2 maanden en je kent er, buiten één vriend, helemaal niemand. Toen we uit het vliegtuig stapte stond er keurig een medewerker van Pojects Abroad met een bordje. Eenmaal aangekomen op het resort ontmoetten we één andere vrijwilliger, toevallig ook een Nederlander. De rest van de groep was naar Phuket om daar activiteiten te gaan doen zoals wake boarden en bungeejumpen. Dus we hadden een vrij rustig eerste weekend. Een gedeelte van de groep kwam zaterdagavond terug en de rest kwam de avond erop terug.

Pim Bik

Op maandagen deden wij werk bij APE (Association for Protecting the Environment). Onze eerste maandag was eigenlijk meteen de leukste die we in twee maanden tijd hadden gedaan. We moesten met kleine kinderen werken en met de kinderen tekeningen maken over ontbossing en andere thema’s in die richting. Je was meestal zo rond 2-3 uur klaar en dan had je de rest van de dag vrij. Het eten daar was uitstekend verzorgd: elke ochtend en avond at je daar in het restaurant en ’s middags werd er eten klaargemaakt op de desbetreffende locatie of in een restaurant.

Dinsdag, woensdag en donderdag waren de duikdagen, en omdat ik mijn AOW brevet al had mocht ik meteen beginnen met het werk onderwater. Mijn cursussen zouden later pas beginnen en ik zou op dinsdag meteen een reef-check doen. Dit houdt in dat je moet tellen hoeveel en welke vissen je tegenkomt. Maar tot mijn verassing begonnen we eerst met twee fun-dives. Iedereen op de boot was blij, want dit komt niet vaak voor.

Pim Bik

Tijdens het duiken zijn er twee soorten werk dat je moet doen: de reef-check of een debris-dive. Hierbij ga je met een zak en handschoenen aan onder water afval opruimen en visnetten losknippen en mee naar boven nemen. Op het prachtige Phi-Phi Island, één van de mooiste duiklocaties ter wereld, doe je ongeveer de helft van je duiken. De rest doe je bij lokale eilanden. Daar is vaak een stuk minder te zien, maar het is er nog steeds mooi. Wanneer je klaar was met duiken hing af van de locaties: bij lokale eilanden was het vaak 12-1 uur, maar als je naar Phi-Phi ging was je vaak pas om 2-3 klaar. Daarna werden de divelogs ingevuld en was je vrij voor de rest van de dag.

Op vrijdagen was het standaard een beach cleanup. Dit hield simpelweg in dat we het strand gingen opruimen (je verbaast je erover wat je allemaal vindt). Eén keer hadden we zelfs 1200 kilo afval van een strand opgeruimd! Het opruimen gebeurde in twee sessies van 45 min. Na het opruimen was het lunchtijd en daarna moesten we surveys invullen. Je moest dan in tweetallen winkeliers en toeristen vragen of ze een vragenlijst wilden invullen over de omgeving van Ao Nang en wat ze ervan vonden. Dit was meestal tussen 1 en 3 klaar en dan had je weekend.

Pim Bik

In het weekend mocht je zelf bepalen wat je wilde doen. Wij hebben eigenlijk elk weekend wel een leuke activiteit gedaan. Er worden ook activiteiten georganiseerd vanuit Projects Abroad, maar daar hebben wij eigenlijk niet aan deelgenomen. Zo zijn wij bijvoorbeeld ons eerste weekend naar Tiger Temple geweest. Dit is een tempel waarvoor je volgens mij 1237 trappen omhoog moet lopen om dan van een schitterend uitzicht te kunnen genieten. Maar we zijn ook een keer gaan raften, en hebben aan rockclimbing en cliff jumping gedaan. We zijn ook een keer naar een eiland in de buurt van Krabi geweest en zijn daar twee dagen gebleven. Eén weekend waren we naar Pathong geweest, waar het mogelijk is om te bungeejumpen en wakeboarden. ’s Avonds werd er vaak naar de lokale bar in Ao Nang gegaan, waar het vaak heel gezellig was

De duikcursussen die ik tijdens mijn project in Thailand heb gedaan waren de Onderwaterfotografie en Rescue Diver. Deze cursussen waren uitstekend gegeven, net zoals de hele organisatie van de dive-shop. De staff die daar werkt is zeer professioneel en vooral heel aardig, de divemasters weten altijd wat ze moeten doen. Er was daar ook de mogelijkheid om een scooter te huren, wat wij heel handig vonden omdat je dan niet van een bus afhankelijk bent om naar Ao Nang te gaan. Bussen in Thailand rijden op totaal willekeurige tijden, en Ao Nang was te ver om te lopen. Een Thaise simkaart kopen is ook zeer aan te raden; deze zijn niet duur en heel handig.

Ik zou deze reis iedereen aanraden, allereerst omdat het een hele andere cultuur is waar je veel als persoon van leert en omdat het gewoon heel erg leuk is. Ik heb me geen seconde verveeld en me vanaf minuut 1 thuis gevoeld.


Groetjes,

Pim Bik


Pim Bik

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲