You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Bouwproject in Jamaica door Pim Overkamp

Met de verwachting dat ik geen baan zou vinden na het afstuderen, ben ik eens op zoek gegaan naar iets om me bezig te houden. Wereldreis? Geen geld voor. Werk dat geen verband had met mijn studie? Stond vrij laag op mijn lijst met voorkeuren. Vrijwilligerswerk? Ja, waarschijnlijk een ideale combinatie van 'er even tussenuit' en 'nuttig werk doen'. Zo kwam ik uit bij Projects Abroad en na wat afwegingen (welk project past nu bij mij?) had ik besloten dat het bouwproject in Jamaica me wel wat leek.

Tegen alle verwachtingen in, kreeg ik toch een baan aangeboden, maar na goed overleg heb ik een maand vrij kunnen krijgen.

Pim Overkamp

En dan zit je daar, midden in oktober, opeens in het vliegtuig: geen bekenden om je heen, en op weg naar een nog onbekender avontuur. Op de luchthaven van Kingston staat de Projects Abroad chauffeur me al op te wachten om mij naar mijn gastgezin te brengen.

Daar aangekomen, kreeg ik al direct een warm ontvangst, maar ik ben toch vrij snel naar bed gegaan. Het was, door wat vertragingen met het vliegtuig, een lange dag en ik zou de volgende dag een introductie krijgen!

Dat was wel heel fijn: even op Caribisch tempo de stad leren kennen, een bezoekje brengen aan mijn bouwproject, andere vrijwilligers ontmoeten, en op de hoek van de straat heerlijk Jamaicaans eten. Een goede manier om te wennen aan de levensstijl die ik de komende maand zal aannemen.

Pim Overkamp

Tijdens deze maand heb ik de eer gehad om meerdere mensen te kunnen verblijden met mijn (of beter gezegd: ons) werk. Ieder met hun eigen situatie, hun eigen levensverhaal, en hun eigen reden waarom ze hulp nodig hebben. Of dat nu ziekte, 'gewoon' armoede, of een combinatie van beiden is.

Ik had het geluk om aanwezig te zijn bij de afronding van meerdere projecten. Deze projecten werden allemaal gestart met enthousiaste mensen vanuit de hele wereld, maar het werk kwam tijdelijk stil te vallen omdat er even geen vrijwilligers waren. Zo zie je maar: vrijwilligers zijn hard nodig bij dit project!

Pim Overkamp

Mijn eerste drie weken bestonden vooral uit relatief kleine (maar daarom niet minder zware) taken: stucen, verven, timmerwerk, maar ook bijvoorbeeld het bouwen van een betonnen trap. Klein detail: er was nu eenmaal geen betonmolen zoals wij die hier kennen, dus alles moest met de hand gemengd en gesjouwd worden. Je denkt natuurlijk van tevoren (of ik, in ieder geval): dit kan ik niet, dit heb ik nog nooit gedaan! Maar gelukkig was daar de beste leermeester die ik me kon wensen: Percy. Percy is de Jamaicaanse begeleider van het project en een zeer komische en geduldige 'leraar'. Kun je iets niet, of lukt het gewoon niet, dan hij laat het met plezier nog eens zien en geeft vakkundig advies: “Take your time!”. Want je moet niet vergeten dat je op Caribisch tempo werkt en vooral moet genieten van het werk dat je doet. Zoals altijd: “Time flies when you're having fun” want na vier weken werken en drie weekenden op stap met de andere vrijwilligers was het alweer tijd om naar huis te gaan.

Als ik (op het moment van schrijven) naar buiten kijk, naar de koude regenbui die over het land hangt, denk ik nog eens terug aan die fantastische maand: wat een mooi land, wat een prachtige cultuur, wat oprecht aardige mensen, en last but not least: wat hebben wij, met een team vrijwilligers, veel mensen blij kunnen maken. Ik ben bang dat je pas echt snapt wat ik bedoel, als je het zelf hebt meegemaakt.

Groetjes, Pim


Pim Overkamp

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲