You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Ghana door Remco Duinmeijer

Remco Duinmeijer

Eugemot Orphanage

Remco Duinmeijer

Ik ben nu alweer twee maanden terug uit Ghana, maar ongeveer vier maanden geleden hadden ik nooit gedacht dat het zo snel zou gaan! Op 16 september om kwart over 3 vertrok mijn vliegtuig naar Accra en hiermee begon ook mijn grote reis. Jeetje, wat was ik zenuwachtig die eerste paar uren alleen op het vliegveld in Nederland. Ik dacht, waar ben ik aan begonnen, ik wil niet meer, ik wil naar huis, weg hier! Maar als het vliegtuig opstijgt, weet je dat je niet meer terug kan.

En dan, aankomen op Accra Airport, woow, maar gelukkig al snel Nyame van Projects Abroad gevonden. Wat een shock om ineens in zo’n land te zijn, normaal zie je zulke dingen alleen op tv en nu sta je er gewoon zelf midden in. De eerste week heb ik het ook best wel moeilijk gehad af en toe, omdat ik gewoon nog zo erg moest wennen aan het leven in Ghana. Maar het is heel snel beter gegaan, omdat de Ghanese mensen zo gastvrij en aardig zijn. Je wordt overal met open armen ontvangen, gewoon onvoorstelbaar.

In de eerste week ook naar mijn project gebracht, ik deed het Care Project, en werd naar een soort dagopvang/school gebracht, Anointed Royals Early Childhood Development Centre. Hier waren de mensen ook zo blij met mijn komst! Eerst was het nog een beetje de kat uit de boom kijken wat er hier precies gebeurt, maar ook dit veranderde snel. Ik had werkdagen van 7 tot half 2 ongeveer. De kinderen op de dagopvang werden of opgehaald met de schoolbus of door hun ouders weggebracht naar het gebouw. De kinderen zaten hier, omdat de ouders dan dit dagdeel konden gebruiken om voor een inkomen te zorgen. Gelukkig wende ik snel en ik was zeker dat ik wat dingen wilde veranderen, omdat ik na de eerste week al zag dat de kids uit mijn klas, ongeveer 3 of 4 jaar, al bezig waren met leren schrijven en het alfabet leren. Eigenlijk hadden ze helemaal geen speeltijd, ze waren altijd bezig met leren, leren, leren.

Met het geld dat ik in Nederland heb verzameld, heb ik toen voor ieder kind uit mijn klas een alfabetisch kleurboek gekocht. Het dagelijks terugkerende ritueel was dat ik na de kleine pauze met de kinderen heb gekleurd in hun boeken. Het doet gewoon zoveel met je als je met die boeken het lokaal in komt lopen en dat de kinderen dan allemaal beginnen te lachen. Later heb ik ze ook nog af en toe mee naar buiten genomen om even rond te rennen en deden we heel vaak makkelijke engelse liedjes en dansjes tussendoor als een soort beloning als ze goed bezig waren geweest! Het was wel wennen dat de kinderen hier werden geslagen als ze iets verkeerds deden, maar na een tijdje wen je eraan om het te zien. Dat klinkt heel hard en ik heb het ook proberen te veranderen door iedere keer een vervelend kind op een stoel te zetten in een apart kamertje. En uiteindelijk heb ik er in mijn klas wel voor gezorgd dat er minder geslagen werd.

De band met de andere vrijwilligers was ook leuk, iedere woensdagmiddag hadden we de quiz, en iedere week moest een andere vrijwilliger een quiz bedenken. In de weekenden hebben we vaak gereisd, ook heel bijzonder. Wij zijn bijvoorbeeld naar Cape Coast, Elmina en Accra geweest en hebben ook nog dingen bezocht zoals de Botifalls, een bomentuin, en een berg beklommen waar je uitzicht hebt over de hele stad!

Ik kan nog wel uren doorschrijven over al mijn verhalen en bevindingen, je wordt zo geraakt door alles wat je ziet, er zijn veel mooie momenten, maar ook pijnlijke momenten. Je wordt echt met je neus op de feiten gedrukt, het klinkt cliché, maar je gaat het leven in Nederland veel meer waarderen. Ik heb heel veel geleerd en ben heel blij dat ik het gedaan heb. Zou dit niet willen missen en het is veel geld, maar als je terug bent, denk je daar echt geen seconde meer aan! Het is echt de moeite waard. Denk er nu, na twee maanden, nog zo vaak aan terug en zie iedere keer alles wat ik meegemaakt heb door mijn hoofd flitsen. Ik mis het leven in Ghana nog iedere dag! Een belangrijke tip: Je moet je eigen project tot een succes maken!

Mocht je nog meer willen weten over mijn bevindingen kan je altijd een mailtje sturen naar: remco_acteren@msn.com

Groetjes,

Remco

Remco Duinmeijer

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲