You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Ghana geschreven door Remke de Beukelaer

Remke de Beukelaer

Remke de Beukelaer

Remke de Beukelaer

Remke de Beukelaer

In januari keerde ik (Remke) terug na een verblijf van twee maanden in Ghana. In dit Afrikaanse land heb ik met behulp van Projects Abroad en op eigen initiatief bij twee projecten gewerkt en nieuwe dingen gerealiseerd.

Via Projects Abroad werd ik op de Covenant Day Care School geplaatst. Deze school is gevestigd in het huis van de hoofd juf en hier heb ik met veel plezier vrijwilligerswerk gedaan. Elke dag deed ik in groepjes van vier kinderen activiteiten. Samen plezier maken, ze individuele aandacht geven en nieuwe dingen ontdekken was de opzet. Wat hebben ze genoten van het toveren, bellen blazen, voorlezen, zingen, scheuren en plakken, tekenen met stiften, spelen met scheerschuim en ga zo maar door! Ook realiseerde ik een speelruimte voor de kinderen met allerlei speelmateriaal. Want van spelen kun je leren!

De Abby School in het dorpje Abekim heb ik in de laatste 2,5 week aan een flinke opknapbeurt onderworpen. Dit project heb ik zelf gevonden via twee Nederlanders die ik in Cape Coast ontmoette. Geweldig was het om de school te schilderen en in te richten en materialen aan te schaffen zoals schriften, pennen, knutselspulletjes en speelmateriaal voor de jongste schooljeugd.

Ik raakte verknocht aan Afrika door een rondreis die ik heb gemaakt in 2012. Begin vorig jaar heb ik besloten dat ik iets wilde doen met en voor de kinderen in Ghana. Ik heb een passie voor jonge kinderen en werkt in Nederland in de Kinderopvang. Het initiatief om naar Ghana te gaan kwam puur van mezelf. Ik dacht: als ik hier op mijn werk kinderen blij kan maken waarom zou ik dat niet in Afrika kunnen doen? Nadat ik de beslissing had genomen heb ik tijdens een avondje uit met mijn tennisteam verteld wat ik van plan was. De reactie was hartverwarmend! Mijn teamgenoten boden spontaan aan dat als ik naar Ghana zou gaan om daar vrijwilligerswerk te gaan doen zij zouden zorgen voor een boel geld om projecten te helpen. Zo gezegd zo gedaan. Het tennisteam organiseerde samen met de tennisvereniging een loterij en enkele inzamelingsacties. Twee bakkers staken de hoofden bij elkaar en hebben een speciaal Ghanabrood ontwikkeld waarvan een deel van de verkoopopbrengst naar ‘Remke goes to Ghana’ ging. Ook werd er een benefietconcert gehouden en een basisschool in de buurt heeft het zendingsgeld van drie maanden opgespaard voor Ghana. De reis, de inentingen en het verblijf heb ik zelf bekostigd, net zoals wat spaargeld voor de projecten.

Voor ik op reis ging heb ik me ingelezen via de site van Projects Abroad en heb ik contact gehad met de medewerkers van Projects Abroad hier in Nederland. Ook heb ik mensen gesproken die in Ghana waren geweest. Eén van de projecten heb ik pas ter plaatse uitgezocht. Dat is natuurlijk het grote voordeel, ik ga met middelen naar Ghana en zoek zelf uit waar het geld het hardst nodig is. Hierdoor zie ik zelf hoe het wordt besteed, en er zitten geen tussenpersonen tussen.

Medio november vloog ik mijn Ghana avontuur tegemoet, een reis van zeven uur. De eerste paar weken waren zwaar. Ik moest wennen aan de totaal andere cultuur, de manier van contact maken, aan de mindere kwaliteit van het voedsel en aan de warmte daar. Ik deed veel dingen alleen omdat er helaas geen vrijwilligers met me mee gingen naar mijn project. Hier heb ik veel van geleerd maar was heel blij met het contact met de andere vrijwilligers en met de mensen van Projects Abroad. Bijzonder aan de Ghanezen vind ik dat ze met de dag leven. Iets wat zij krijgen of verdienen gebruiken ze op dat moment. Ze zijn super gastvrij en klagen nooit ook al hebben ze bijna niets. Het weinige dat ze hebben wordt gewoon gedeeld. Ze genieten van de kleine dingen. Ook viel het me op dat alle Ghanezen zwaaien naar iedere blanke. Je voelt je soms net de koningin!

Ik logeerde in Cape Coast in een gastgezin, samen met een meisje uit België en Australië. Ik leerde twee Nederlanders kennen die in Ghana wonen. Zij tipten mij over de toestand bij Abby School in het dorpje Abekim. Deze school was een bouwval en moest nodig opgeknapt worden. Zo kwam ik bij mijn tweede project terecht. De stichter van de school heette Abby, hij woonde zelf in een piepkleine hut met zijn vrouw en drie kinderen en hij had met minimale middelen een schooltje gebouwd. We gingen aan de slag en huurden een Ghanese timmerman en metselaar in. Ik was zelf voornamelijk aan het schilderen en probeerde aandacht te besteden aan de kinderen.

Ik heb Abbys School geïntroduceerd bij Projects Abroad in de hoop dat er in de toekomst ook op deze school vrijwilligers aan het werk gaan samen met de kinderen en leerkrachten. Mijn kamergenote uit Australië is tijdens de opening van de school langs geweest en raakte zo enthousiast dat zij er nu twee dagen per week aan het werk is! Het zijn natuurlijk relatief kleine projecten maar als je dan ziet hoe blij de kinderen zijn geeft me dat enorm veel voldoening. Ik ga wel naar huis maar heb met hulp van de sponsoren iets moois achtergelaten. En dat was precies de bedoeling.

Ik heb ontzettend veel geleerd in Ghana. Heb met veel plezier samen gewerkt met de kinderen en leerkrachten. En het was super om twee projecten aan een opknapbeurt te onderwerpen. Het was het dubbel en dwars waard. Ik ben er een rijker mens van geworden!

Remke de Beukelaer

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲