You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Rivka Rooze - Sociale zorg, Sociaal & Samenlevingsproject, Sri Lanka

Rivka Rooze

Al drie jaar lang was ik opzoek naar een avontuur. Ik wilde in mijn eentje naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen. In juni kwam het er eindelijk van, ik ging 4 weken naar Sri Lanka voor de jongerenreis ‘Sociaal & Samenlevingsproject’. Het was de eerste keer dat ik alleen op reis ging en de eerste keer dat ik buiten Europa ging... Een heel avontuur dus. Toen ik ’s morgens aankwam op de luchthaven van Colombo stonden de medewerkers van Projects Abroad mij op te wachten. Nadien reden we naar onze accommodatie in Colombo. We gingen al direct ontbijten bij ons gastgezin. Ze verwelkomde ons met open armen. Normaal ben ik iemand die heel zenuwachtig en verlegen is, maar iedereen was zo vriendelijk, dat ik mij direct op mijn gemak voelde en dus helemaal niet zenuwachtig of verlegen was. Dit gevoel is heel mijn verblijf zo gebleven!

Rivka Rooze

Ik ben vertrokken zonder al te veel te verwachten, wat achteraf gezien een goede instelling was. Op die manier kom je veel meer te weten over de cultuur en raak je niet teleurgesteld. Als ik even een dipje had, moe was of een beetje motivatie kwijt was, dacht ik altijd aan het feit waarom ik hier was en dat vier weken heel snel voorbij vliegen, waardoor ik moest genieten van elk moment. Wat ik dan ook heb gedaan.

Ik verbleef met drie andere meisjes en twee jongens in een appartement, samen met onze supervisor Jey. Ons gastgezin woonde aan de overkant van de straat, dus daar gingen we altijd eten. Het was heel fijn om met z’n zevenen in een appartement te wonen, zo leer je iedereen heel goed en snel kennen. We hebben ons heel goed geamuseerd daar!

De eerste dagen werd ik al direct verliefd op het eiland! Overal waar je kijkt staan er palmbomen, je komt eekhoorntjes tegen, koeien op de straten, apen op de tempels. De stad is gewoon ook heel mooi door de architectuur, de tempels en de vele boeddha-beelden. Ook de mensen van Sri Lanka maken het eiland prachtig. Iedereen lacht naar je! De stranden zijn natuurlijk ook magisch! Ook al was de zee te wild om er in te zwemmen, er gewoon naar kijken en er met je voeten in staan, was al genoeg om de schoonheid van de omgeving in je op te nemen.

Rivka Rooze

Een normale weekdag verliep als volgt. We stonden op rond 6u30, gingen douchen en maakte ons klaar. Om 7u30 stond het ontbijt klaar bij het gastgezin. Het ontbijt was trouwens altijd super lekker! Ze maakte traditionele dingen van Sri Lanka, zoals Roti (dun brood gemaakt met kokosnoot) en pani pol (kokosnoot pannenkoeken). Na het ontbijt kwam de taxi ons ophalen om naar de schooltjes te gaan.

Daar werkte we van 9uur tot 12uur. Eerst deden we een activiteit, waardoor we de kleuters Engels leerde. Nadien speelde we buiten, deden we spelletjes en sloten we af met een knutselactiviteit. Om 12u30 gingen we lunchen bij het gastgezin. Lunch was altijd de grootste maaltijd van de dag, met verschillende soorten curry’s. Na de lunch gingen we ofwel naar een school om te schilderen, ofwel gaven we Engelse les aan de broers, zussen of ouders van de kinderen in de pre-school. De Engelse les geven, gaf je zo’n goed gevoel terug! De kinderen en ouders willen zo graag leren, zijn heel gemotiveerd en zijn je ook heel dankbaar. Na de namiddagactiviteit gingen we terug naar het appartement, waar we de volgende dag voorbereidde. Soms gingen we ’s avonds nog dingen doen, zoals naar de bioscoop, bowlen, uit eten... Maar soms bleven we ook gewoon op het appartement, waar we gezelschapsspelletjes speelde bijvoorbeeld. Om 19u30 stond het avondeten klaar bij het gastgezin.

Rivka Rooze

Het eerste weekend in Sri Lanka, zijn we naar Kandy gegaan, dit was super leuk! Eerst zijn we naar een “Elephant Orphanage” geweest, waar we olifanten mochten wassen! Daarna zijn we naar een local marktje gegaan, naar een optreden van traditionele dans uit Kandy gaan kijken, een boeddhistische tempel gaan bezoeken (waar we een aapje hebben gespot) en een een theeplantage bezocht.

Het tweede weekend hebben we Negombo bezocht, waar we naar het strand en het zwembad zijn gegaan. Het zwembad was zalig, aangezien het daar altijd zo warm was! De volgende dag zijn we naar Galle Face beach gegaan, waar we hebben gebarbecued op het strand. Daarna zijn we naar een shoppingcenter gegaan. Het laatste weekend zijn we naar Galle gegaan, waar we een schildpadden reservaat hebben bezocht. We mochten drie dagen oude schildpadjes vasthouden! Ze waren zo schattig! Als laatste zijn we naar Dutch fort gegaan, wat super mooi was!

Rivka Rooze

Het is moeilijk te beschrijven hoe leuk deze ervaring was voor mij. Het was gewoon fantastisch, de beste ervaring ooit. Toen ik thuis kwam, was het super leuk om iedereen terug te zien, maar ik miste iedereen uit Sri Lanka al meteen. Ik wou al direct terug vertrekken! De mensen daar zijn allemaal zo vriendelijk, lief en zorgen super goed voor je. Wij vonden bijvoorbeeld dat het te warm was in ons appartement. De volgende dag is Projects Abroad drie ventilators en een ijskast komen afzetten in ons appartement!

Werken op de pre-school was ook een super ervaring! De kindjes zijn zo schattig en lief. Ze lachen heel de tijd! Al was de taalbarrière soms wel moeilijk, uiteindelijk wisten de kinderen wel wat we bedoelde en kwamen we tot een goed resultaat. De laatste dag hadden ze allemaal posters voor ons gemaakt, zongen we liedjes en danste we met de kindjes. Het was de beste dag van de hele maand, omdat je kon zien hoe dankbaar ze ons waren. Ik mis de kindjes!

Rivka Rooze

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲