You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ronald Our Dutch business volunteer

“In vergelijking met drie jaar geleden, gapen Chinezen me nog steeds evenveel aan in de metro als op straat (zelfs in de internationale metropool Shanghai met op dit moment zo’n ±30 miljoen inwoners, waarvan ±20 miljoen geregistreerd en ±10 miljoen arbeidsmigrant). Ze rochelen nog steeds even smerig (ook zowel in de metro als op straat), ze slurpen nog steeds net zo hard aan hun thee, ze duwen en trekken nog steeds even irritant om in/uit de metro te komen, en ze hebben (vanuit Westers oogpunt dan) nog steeds geen enkele vorm van tafelmanieren ontwikkeld! Maar wanneer we dit allemaal onder het kopje ‘cultuur’ scharen, blijft er toch een hele mooie stad en land over!!”

Zo begon ik mijn eerste update voor familie en vrienden zo’n 7 weken geleden, en eigenlijk is dit alles wat je moet weten voordat je naar China afreist! Alhoewel, het hebben van een VPN is ook wel handig wanneer je gebruik wilt blijven maken van Facebook, Twitter, YouTube, etc.!!

Zo’n 10 weken geleden begon ik dan eindelijk aan mijn stage van 3 maanden bij een kleine investment bank in Pudong, Shanghai. Ondanks dat ik gedurende mijn studie al aardig wat Aziatische reiservaring had opgedaan, was ik net als ieder ander redelijk gespannen wat betreft met wie ik een appartement zou gaan delen, of mijn werk wel interessant zou zijn en of ik wel leuke Chinese collega’s zou hebben?! Nu terugkijkend kan ik zeggen dat deze ‘spanningen’ volledig overbodig waren en kan ik iedere zojuist genoemde vraag met een grote JA beantwoorden!

Ronald Lardinois

Werken in een zogenaamde ‘boutique’ investment bank, na een studie International Business, is als “met je neus in de boter vallen”. Het Chinese zakenleven kan zo nu en dan vrij intens zijn; denk aan diners/lunches waarbij de traditionele witte rijstwijn “Moutai” (à 53% alcohol) geserveerd wordt, als wel overwerken in verband met het feit dat Chinese IPO’s na een ‘freeze-periode’ van 13 maanden eindelijk weer doorgang vinden tot de kapitaalmarkt. Gelukkig kwam ik in een team terecht met 2 zeer ervaren bazen en 7 andere Chinezen (waarvan er 5 gelukkig in het buitenland hadden gestudeerd) die mij overal perfect in konden begeleiden. Inmiddels kan ik zeggen dat ze mij gevraagd hebben om mijn stage (en visum) betaald met 3 maanden te verlengen. Vandaar het advies: “Work hard, party hard” & “Always smile”!

Wat betreft ‘party’ heeft de op-drie-na-grootste metropool ter wereld vanzelfsprekend ook genoeg te bieden. Van ladiesnight in Geisha (woensdag)/ Bar Rouge (donderdag), tot clubavonden in het weekend van inkopen doen op de Fake Market tot een op-maat-gemaakt pak van de Tailor Market; van vakanties met vrienden/collega’s naar Beijing/Chengdu tot weekendtripjes naar Suzhou/Hangzhou; in China is alles mogelijk!

Kortom: Haal eruit wat erin zit ;-)!

Klik hier als je meer informatie wilt over het vrijwilligersproject in dit verhaal.

Ronald Lardinois

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲