You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ruben Merckx - Sport, Voetbal project, Bolivia

Ruben Merckx

Ik arriveerde op zaterdagnamiddag in de kleine luchthaven Jorge Wilstermann, waar ik werd opgewacht door Ximena, een van de lokale medewerkers van Projects Abroad. We namen een taxi van de luchthaven naar het centrum (bij het begrip « taxi » moet je je niet te veel voorstellen in Bolivia), en was het al mogelijk om een eerste indruk van de cultuur te krijgen : Veel arme wijken en overal Reggaeton muziek die uit auto’s kwam.

We stopten bij het huis van het gastgezin, dat gedurende 2 maanden mijn nieuwe thuis zou worden. In het gastgezin verbleef ook een andere Nederlandstalige vrijwilliger die ook actief was op het voetbalproject in de voetbalschool « Real Cochabamba », die zich op 15 minuten wandelen van het huis bevindt. Diezelfde avond nog had ik het genoegen de andere vrijwilligers te leren kennen in een van de vele gezellige restaurants die Cochabamba rijk is (tevens de hoofdstad van het eten in Bolivia).

Ruben Merckx

Op maandag kwam een andere medewerker van Projects Abroad (Freddy) mij thuis ophalen, om de belangrijkste plaatsen in de stad te laten zien, mij wegwijs te maken in het speciale publieke transportsysteem van de stad, en een eerste kennismaking te hebben met de voetbalschool.

De volgende 2 weken had ik in de voormiddag telkens Spaanse les en in de namiddag het voetbalproject. Wat beftreft de werkintensiteit kreeg ik veel vrijheid, het was mogelijk om zelf te kiezen hoeveel je werkte, en er was veel flexibiliteit om ook trips te kunnen inplannen.

Die eerste 2 weken op het project waren niet eenvoudig door de taalbarrière, maar gaandeweg ging alles gemakkelijker en kreeg ik ook meer vertrouwen van de trainer. Het is zeer belangrijk om zelf initiatief te nemen, en duidelijk te laten blijken aan de trainer wat jouw verwachtingen zijn, en hoe actief je jouw rol wil maken tijdens de trainingen.

Ruben Merckx

Tijdens mijn verblijf heb ik ook verschillende trips met de andere vrijwilligers gedaan, en werkelijk, voor iedereen is er wat wils : ontspannen aan natuurlijke thermische zwembaden, bergen beklimmen, jungle tochten, sfeer opsnuiven in Santa Cruz en La Paz, genieten van het Titicaca meer, én natuurlijk de zoutwoestijn van Uyuni. De mogelijkheden zijn echt eindeloos (en goedkoop)!

Tenslotte nog een stukje over de aanpassing aan de cultuur, het klimaat en de hoogte. Eerlijk, het is onmogelijk om je hier op voorhand op voor te bereiden, en het duurt ongeveer 2 weken voor je je hebt aangepast aan hoe het leven in zijn werk gaat in Bolivia, eer je gewend bent aan de felle zon en de warmte, en aan het verschil in zuurstofgraad door de hoogte. Daarna is het gewoon genieten van alles wat de stad en het land te bieden hebben.

Achteraf gezien zou ik de keuze voor dit project en om dit in Cochabamba te doen zonder twijfelen opnieuw maken, ik zou enkel een tweede project erbij nemen (zeker mogelijk om er nog iets bij te doen) en iets meer tijd nemen om ook rond te reizen in Bolivia. Eerlijk, ik had nooit gedacht dat Cochabamba, Bolivia en de inwoners zoveel te bieden hadden, en uiteindelijk heeft deze ervaring mij zoveel meer bijgebracht dan wat ik hun heb kunnen bijbrengen.

Ruben Merckx

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲