You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Rudi Witvoet - Sociale zorg, Sociaal project, Togo

Rudi Witvoet

De eerste keer naar Afrika, Togo, een geheel nieuw land voor mij. Voordat ik begon aan deze reis heb ik mij in Nederland goed voorbereid. De dag na aankomst in Togo schudde ik meteen de hand van veel nieuwe mensen en al snel werden het vrienden. Ook bezochten we die dag meteen een school.

Mijn doel om Togo te bezoeken was als eerste een visite en als tweede het helpen van kinderen. Voordat vertrok kreeg ik, van mijn familie, geld mee voor de kinderen. Op de eerste dag in het weeshuis bekeek ik de slaapkamer, de eetzaal en de keuken zonder dak, die wel aan renovatie toe was. Ik vroeg hoeveel het zou kosten om het dak te laten maken, dit kon ik laten doen van geld wat ik had ontvangen in Nederland. Na 4 dagen was het dak al hersteld, iedereen was blij met wat ik voor hen had gedaan.

Na enkele dagen op het project hebben we een pannenkoekfeest georganiseerd. Ik was kok en zag wat de kinderen normaal gesproken aten, maar ik wist niets van Afrikaans eten. Ik leerde de kinderen meer over onze maaltijden, ze vonden het geweldig en ik deelde vaak fruit uit. Ook heb ik een soort tour van elf steden (de Elfstedentocht) georganiseerd. Uiteraard moest daar een Hollandse maaltijd bij geserveerd worden en maakte ik hutspot voor de kinderen.

Daarnaast leerde ik de kinderen verschillende dingen zoals, kleuren, tekeningen maken, memory en theater. Naast de reparatie van het dak voorzag ik de kinderen ook van potloden, liet een nieuw toilet plaatsen en kocht een watercontainer met kraan, zodat de kinderen hun handen konden wassen voor het eten.

De oudere kinderen werken hard in het weeshuis, hierdoor is er geen tijd voor hun om te spelen. Ik sprak met de zuster en moeder en ik vertelde hen dat het voor de grote kinderen ook belangrijk is om te spelen. Spelen kan ook een spel met rekenen zijn. Ik hielp daarom de oudere kinderen om hun werk te doen, hierdoor hadden ze om vier even de tijd om samen te spelen.

Op 28 februari was mijn laatste dag op het project. Ik vond het jammer om terug te gaan naar Nederland, maar we maakten van mijn laatste dag een groot feest met een theaterstuk (de Wolf terug). Ik zorgde weer voor een maaltijd, dit keer aardappelpuree met ratatouille.

Het was een bijzonder reis, Afrika was voor mij één grote familie.

Bedankt,
Rudi Witvoet

Rudi Witvoet

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲