You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Samantha Plugge - Sri Lanka - Sociaal project

'Ayubowan! Een avontuur in Sri Lanka'

Samantha LiefsMet de nodige spanning stapte ik dan na lang wachten in het vliegtuig naar Colombo, hier had ik al maanden naar uitgekeken maar toen het zo ver was, was ik toch wel erg zenuwachtig! Helemaal alleen naar een onbekend land met een andere cultuur, normen en waarden, een andere taal en gewoontes, kan ik me daar thuis gaan voelen?

Op het moment dat ik het vliegtuig uit en de taxi in stapte merkte ik al meteen een wereld van verschil, naast de vriendelijke mensen die oprecht geïnteresseerd in je zijn en je willen helpen, viel me vooral het chaotische verkeer op. Auto’s, bussen, brommers, tuktuks en zelfs koeien gaan kriskras en met het nodige getoeter door elkaar heen, ik was dan ook opgelucht toen ik (helemaal heel) bij het hotel in Colombo aankwam!

Ik kwam aan op een vrijdag en pas de maandag daarop zou ik naar mijn gastgezin gaan. Een heel weekend de tijd dus om de stad te ontdekken! Maar wat een hitte! Daar zou ik zeker de komende weken aan moeten wennen. Samen met wat andere vrijwilligers heb ik het weekend doorgebracht met shoppen (goedkoop!), zwemmen en heerlijk eten.

De maandag daarna werd ik al vroeg opgehaald om naar mijn gastgezin te gaan. Onderweg zijn we even gestopt om te ontbijten, weer iets waar ik aan moest wennen want alles is ongelooflijk heet!!!! Zelfs bij het ontbijt zijn de pepers en de sambal goed aanwezig. Eerst gingen we langs bij het weeshuis waar ik de komende tijd zou gaan werken. Wat een ervaring! Toen ik aankwam stonden de kindjes allemaal te zwaaien en degenen die durfden kwamen nieuwsgierig naar me toe om mijn naam te vragen.

Daarna werd ik voorgesteld aan mijn gastgezin. Ik had echt schatten van gastouders! Zij hebben tijdens mijn verblijf zo goed voor me gezorgd en ze waren zo verschrikkelijk lief. Ze namen me overal mee naartoe en mijn hostmam kon heerlijk koken! Ik deelde de eerste weken mijn kamer met een Nederlands meisje, dit was wel fijn zo in het begin want naast dat alles nieuw is, is het ook erg fijn om iemand te hebben om je eigen taal mee te spreken.

Samantha Liefs’s Ochtends van 9.00 tot 12.00 en ’s middags van 14.00 tot 17.00 werkte ik in het weeshuis. Tussen de middag ging ik lunchen bij mijn gastgezin, die op loopafstand van het weeshuis woonden.

Een aantal van de weeskinderen gingen naar school en een aantal bleven achter in het weeshuis om lessen te volgen. Omdat veel van de kinderen Tamil zijn, moesten zij Sinhala leren. Dit werd samen met Engelse les gegeven. Omdat de (ontzettend lieve) lerares zelf matig Engels sprak kon ik daar goed bij helpen. Ik had zelf een boekje Engels-Sinhala meegenomen zodat ik met de kinderen en de lerares kon communiceren, ik heb zelf dus ook nog wat van de taal opgestoken! Tijdens de les leerden we meestal eerst wat woorden, daarna liet ik de kinderen meestal tekenen of ik leerde ze liedjes, dat vonden ze prachtig! Ik had voor de kinderen ook wat speelgoed aangeschaft dus tussen de middag en na de middagles gingen we spelen, vooral balspellen vonden ze erg leuk! Na een aantal weken mocht ik ook gaan helpen in de keuken bij de oudere meiden. Dat was echt ontzettend gezellig, lekker giechelen maar het was ook af en toe huilen, deze meiden hebben het erg moeilijk. Ze konden wel altijd erg lachen als ze mij iets lieten proeven en ik niet wist waar ik het moest zoeken omdat het zo pittig was! Tijdens de ochtendlessen kwamen ze ook altijd even langs om mijn haar te vlechten, handig! Wat wel erg gek is, is dat de kinderen na de les aan je voeten gaan liggen als teken van respect. Je tikt ze dan op de schouder en zegt “Budhoo Saranai” (buddha bless you). Daar kan ik maar moeilijk aan wennen. De kinderen vragen echt ontzettend veel aandacht van je, dat is soms erg vermoeiend maar ik heb zo’n ontzettend mooie band met die kinderen opgebouwd, ik zal ze nooit meer vergeten!

Ik werkte meestal van maandag tot vrijdag en in de weekenden ontmoette ik andere vrijwilligers waarmee ik het hele land doorreisde en alles heb gezien. Sri Lanka is een prachtig land, naast de fantastisch mooie natuur en het lekkere eten zijn de mensen zo ontzettend vriendelijk! En ook erg relaxt, ze nemen het niet erg nauw met de tijd…

Al met al heb ik een geweldige ervaring gehad tijdens mijn tijd in Sri Lanka en heb ik veel geleerd. Ik heb ontzettend mooie herinneringen aan mijn gastgezin en mijn lieve weeskindertjes, ik kom zeker nog eens terug om hen en het prachtige eiland te bezoeken!

Liefs, Samantha

Samantha Plugge

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲