You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sandra Fokke – Vierweekse jongerenreis, Mensenrechten project en Taalcursus Spaans, Argentinië

Stikzenuwachtig maar met heel veel zin stap ik het vliegtuig richting Cordoba in. Wanneer ik daar aan kom staat mijn coördinator klaar om me op te vangen. Vanaf dat moment is zij er altijd geweest om me te helpen en ze is oprecht een vriendin van me geworden. Ik ging in Juli wanneer het winter is in Argentinië en de eerste nacht was het -2 graden. Dat werd slapen met 3 truien en 4 dekens, want er is geen centrale verwarming in Argentinië. Gelukkig was de gastfamilie heel erg lief en zorgden ze ervoor dat ik niks tekort kwam (Het is ook dagen 26 graden geweest, dus om de temperatuur zou ik het niet laten om te gaan). Ik verbleef in een accommodatie met 3 andere meiden uit Amerika, Japan en Canada. Het was erg tof om buiten de Argentijnse cultuur, ook andere culturen te leren kennen. Met deze meiden heb ik tijdens mijn verblijf een erg sterke band opgebouwd, net zoals met veel van de andere vrijwilligers.

Doordeweeks kreeg ik in de ochtend Spaanse les van een heel enthousiaste en leuke lerares. 's Middags gingen we vaak naar het mensenrechten kantoor waar we workshops kregen over bijvoorbeeld de Argentijnse dictatuur of financiële crisis en hoe dit de mensenrechten heeft beïnvloedt. Verder gingen we 2 keer per week naar de 'social placement' waar we met kwetsbare kinderen werkten, wat erg veel voldoening gaf. Ook hebben we les gevolgd aan de universiteit, een campagne tegen mensenhandel georganiseerd, de rechtbank bezocht voor de beroemde 'La Perla' zaak waar we de dictators letterlijk in de ogen konden kijken en hebben we geprotesteerd in een grote manifestatie tegen de 'tarifazo'. Dit zijn ervaringen waar ik heel veel van geleerd heb en die ik nooit zal vergeten.

In de weekenden maakten we uitjes naar gebieden rondom Cordoba. We hebben bijvoorbeeld het huis van Che Guevara, een chocolade festival en veel mooie plekjes in de natuur bezocht. Argentinië heeft een heel heftige, maar interessante geschiedenis en ik vind de cultuur zelf heel gaaf. Elke ochtend ontbeten we met bijvoorbeeld koekjes en 'dulce de leche', de Argentijnen smeren deze heerlijke karamel achtige pasta echt overal op en ik heb heel veel mee naar huis genomen, ik ben fan! Verder aten we natuurlijk veel vlees tijdens bijvoorbeeld een asado, een typische Argentijnse barbecue met enorm veel vlees. Ook heb ik veel empanadas, milanesas en alfajores gegeten. In Argentinië hebben ze een extra maaltijd, rond 6 uur wordt er 'mate', een soort thee wat ze overal drinken, gedronken met bijvoorbeeld een medialuna (soort croissantje) of iets anders zoets gegeten tijdens 'merienda'.

Omdat je in een gastfamilie verblijft maak je mee hoe de Argentijnen echt leven. Dit vond ik erg leuk, je ziet dingen en maakt dingen mee die je niet meemaakt als je alleen maar op vakantie gaat in Argentinië. De Argentijnen zijn heel fijne mensen, passievol en het is bijvoorbeeld een gewoonte om iedereen een kus te geven als je ze begroet. Hier moest ik even aan wennen, helemaal toen de taxichauffeur die me op kwam halen van het vliegveld een kus op m’n wang drukte toen ik net in Argentinië aangekomen was, maar dit went snel.

Ik ben heel dankbaar voor alles wat ik heb meegemaakt en alle mensen die ik heb leren kennen. Ik had dit nooit willen missen. Ik heb nog steeds contact met een paar mensen die ik heb leren kennen en ben zeker van plan ze op te zoeken of nog een keer in Cordoba af te spreken. Ik heb geen moment spijt gehad van de beslissing om te gaan en kan het iedereen aanraden!

Sandra Fokke

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲