You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lowie Goetgeluck - Sociale zorg, Sociaal project, Madagaskar

Lowie Goetgeluck

Lowie Goetgeluck

Lowie Goetgeluck

Lowie Goetgeluck

Geschreven vanuit België, met een gevoel van heimwee naar het mooie Madagaskar. Ik ben 15 weken actief geweest in het sociaal project van Madagaskar. Ik heb onvergetelijke ervaringen opgedaan en ontzettend veel geleerd van de arme, maar toch ontzettend rijke lokale bevolking van Andasibe.

Ikzelf had mij aangemeld voor het sociaal project. Dit in kader van mijn studies als sociaal werker. Ik ging aan de slag in de lokale lagere school, die zich als doelgroep de armste der armste voorop stelde. Ieder kind heeft recht op onderwijs en dit tracht de école primaire publique d’Andasibe aan iedereen te geven. Mijn taken kun je een beetje vergelijken als deze van een schoolmaatschappelijk werker. Ik ging aan de slag met het geven van vormingen over thema’s zoals seksualiteit, natuurbewustzijn, sociale interacties en hygiëne. Hiernaast ging ik in kader van mijn bachelorproef op huisbezoeken. Hier leerde ik pas echt de kinderen kennen. Bouwvallige woningen van 9m², onvoldoende bedden, alleenstaande ouders, … één voor één aangrijpende situaties die me inzicht boden in het leven van de kinderen. Deze ervaringen en geziene situaties, zorgden er enkel voor dat ik meer en meer respect voor de leerlingen kreeg. Ik bood hen de aandacht en liefde die ze van thuis uit onvoldoende kregen en kreeg deze niet dubbel, maar tiendubbel terug.

Niet alleen op school werd ik met open armen ontvangen, maar ook het gastgezin was onvergetelijk. Wanneer er een probleem was, kon ik altijd bij hen terecht. Ik werd niet als een gast, maar als een zoon aanzien. De familie doet er alles aan om je op je gemak te voelen. Zo zul je nooit de tafel met honger verlaten. Mama Bossy, mama Vicky, mama Tassa, Christien, Todi, Eddy, Larissa, Adeline, … Elk van hen nam ik op in mijn hart en zal ik nooit vergeten.

Madagaskar staat gekend voor zijn ongerepte natuur. In de vrije weekends heb je de tijd om deze te gaan verkennen. Dit kan gaan van het zoeken en volgen van Maki’s tot het relaxen aan de witte stranden. Binnen Andasibe zelf zijn er heel wat natuurparken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Hiernaast kun je in de vrije momenten gaan zwemmen in het zwembad van het driesterren hotel in de buurt.

Mijn periode hier in Madagaskar was voor mijzelf een openbaring en werkte visieverrijkend. Ik zal nooit meer hetzelfde kijken naar bepaalde situaties. Hiernaast zijn de omgangsmanieren en collectivistische cultuur in Andasibe een voorbeeld voor heel Europa. Iedereen is bereid om te helpen en loopt met een lach door het leven, iets wat wij hier niet kennen.

Ik zal mijn 15-weekse bezoek in Madagaskar nooit vergeten. Ik hoop hier ooit een vervolg aan te kunnen breien en verder aan de slag te kunnen gaan met deze uitzonderlijke mensen.

Lowie Goetgeluck

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲