You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sophie Koolen - Sociale zorg, Sociaal & Samenlevingsproject, Sri Lanka

Sophie Koolen

Vanaf mijn 14e wist ik zeker dat ik op zestienjarige leeftijd vrijwilligerswerk wilde gaan doen. In juni was het eindelijk zover. Het was de eerste keer dat ik alleen ging reizen. Toen ik op het vliegveld in Colombo aankwam werd ik meteen goed opgevangen. Samen met vijf andere meiden die tegelijk met mij waren aangekomen werden we naar ons gastgezin in Kalutara gebracht. De rest van de dag konden we uitrusten van onze reis. Op maandag kregen we een introductie. We ontmoetten nog drie andere vrijwilligers die ook dit project deden, maar in een ander gastgezin verbleven.

In totaal verbleven we met negen vrijwilligers in één gastgezin. Het gastgezin was super aardig en ze waren heel erg vriendelijk! Tijdens mijn verblijf in Sri Lanka werd het jongetje in mijn gastgezin vier jaar, dit hebben we gevierd door met z’n allen uiteten te gaan.

Sophie Koolen

’s Ochtends stonden we rond 6:45 op, het ontbijt bestond uit wit brood met jam en boter en bananen. Om 7:40 werden we opgehaald door de taxi. Op de eerste werkdag werd onze groep opgesplitst, zes vrijwilligers gingen op de speciale school voor kinderen met een fysieke of mentale handicap lesgeven en de andere zes, waar ik bij hoorde, gingen les geven op de andere school met kinderen van rond de vier jaar. We begonnen elke ochtend met een gebed. Daarna gingen we een activiteit doen, we hielpen de kinderen met knutselen. Zodra de kinderen klaar waren lieten ze je heel opgewonden hun resultaat zien. Rond 10.00 was het tea time. De kinderen gingen hun handen wassen en aten iets wat ze van hun ouders meegekregen hadden, dit was meestal rijst. Na de tea time leerden we de kinderen Engels. We hebben ze tot tien leren tellen en het alfabet geleerd. Daarna deden we spelletjes, zoals stoelendans of we dansten en zongen. Elke ochtend vloog voorbij. Tussen de middag lunchten we bij ons gastgezin, meestal was dat rijst met een heerlijke curry.

Sophie Koolen

Na de lunch gingen we schilderen. De eerste week hebben we met z’n allen de school geschilderd en de tweede week gingen we de meisjes slaapkamer van het Sukitha’s Childeren Home schilderen. Terwijl we de slaapkamer schilderden kwamen sommige meisjes erbij zitten om te kijken hoe we het schilderden. Ze waren heel erg enthousiast en dankbaar!

Na het werk deden we ook nog andere activiteiten, de planning was erg flexibel dus als iemand nog even naar de supermarkt wilde om water of iets anders te kopen dan kon dat. We hebben een tempel bezocht, hebben gewinkeld en we gingen naar het strand. Na bijna elke werkdag deden we wel iets leuks! Als avondeten kregen we weer rijst met curry. Elke keer aten we de rijst net iets anders. De rest van de avond deden we kaartspelletjes.

Sophie Koolen

In het weekend zijn we naar Kandy gegaan. We hebben olifanten gezien en we hebben traditioneel dansen gezien, dat was erg mooi. We hebben een grote tempel en een theeplantage bezocht. Verder zijn we naar een markt geweest om souvenirs te kopen.

Ik kan alleen maar zeggen dat het echt een geweldige ervaring was! Ik zou dolgraag nog een keer teruggaan, maar dan voor een langere tijd. Het was ook fijn dat we allemaal gesprekjes kregen met onze supervisor en als je ergens mee zat of ergens niet tevreden over was kon je dat vertellen, zodat er iets aan gedaan kon worden. Niemand op de school sprak Engels, maar met gebarentaal konden we alles wel duidelijk maken. Iedereen was echt aardig en de kinderen waren ook altijd vrolijk en enthousiast!

Sophie Koolen

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲