You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeven in Costa Rica - door Stéphanie Vanderheeren


Aankomst

Lesgeven in Costa Rica - door Stéphanie Vanderheeren

Het was al op de vlucht van Newark naar San José dat ik kennismaakte met iets wat Costa Ricanen intens verbindt: voetbal. Het WK voetbal was volop aan de gang en alle Ticos op het vliegtuig waren de wedstrijd live aan het meevolgen. De spanning was te snijden. Bij mijn aankomst zag ik dat heel het land in rep en roer stond, Costa Rica had gewonnen! In de drukke massa werd ik opgewacht door iemand van Projects Abroad die mij veilig afzette bij mijn gastgezin in Heredia.

Heredia is een dichtbevolkte stad omringd door bergen. Het verkeer is er - zeker in het centrum - erg druk, en niemand rijdt er met de fiets. Overal zijn er vlotte en goedkope verbindingen met de bus. In de rustigere wijken vind je parken en voetbalvelden terug om heerlijk te ontspannen.

Mijn accomodatie

Lesgeven in Costa Rica - door Stéphanie Vanderheeren

In mijn gastgezin kon niemand Engels spreken, en mijn Spaans was niet zo denderend. Aanvankelijk voelde ik die taalbarrière dus goed, maar mijn gastgezin deed veel moeite om mij overal bij te betrekken en om zich verstaanbaar te maken. De eerste dagen moest ik wennen: een nieuwe omgeving, een andere cultuur, een andere taal ... Maar ik begon mij steeds beter thuis te voelen. Ik moest mij wel aanpassen aan het eten, want in Costa Rica is het de gewoonte om driemaal per dag warm te eten, vaak rijst, kip en bonen. Ze zijn hevige fan van bakbananen met gesmolten kaas, en zure room. Om ervoor te zorgen dat ik nog in mijn broeken kon, heb ik aan mijn gastmama gevraagd of ik 's morgens fruit kon eten, en 's middags brood. Zij stond hier erg voor open en maakte daar nooit een probleem van.

Mijn project

Lesgeven in Costa Rica - door Stéphanie Vanderheeren

De eerste twee weken van mijn project was het vakantie in Costa Rica. Ik mocht toen deelnemen aan het 'summer schools'-project waarbij ik elke dag in de voormiddag Engelse les gaf aan een groep kinderen tussen 10 en 14 jaar. Op sommige dagen had ik 12 kinderen, op andere dagen 4, want deze lessen waren niet verplicht.

Het feit dat mijn Spaans gebrekkig was, vond ik wel een beperking in het lesgeven. Er waren namelijk kinderen bij die echt geen woord Engels konden, het niveauverschil was groot. Ik heb toen mijn Spaanse cursus erbij gehaald en veel geoefend zodat ik toch op z'n minst de kinderen zou verstaan wanneer ze een vraag of een probleem hadden. In die twee weken heb ik het meest bijgeleerd, omdat de groep klein was en ik daardoor veel meer in interactie kon treden met de kinderen. Bovendien was ik zelf verantwoordelijk voor de kinderen en het lesverloop.

Daarna werd ik geplaatst in een public school in Heredia. Daar assisteerde ik een English teacher, dus ik stond er niet alleen voor. Gelukkig maar, want elke klas had rond de 30 leerlingen enLesgeven in Costa Rica - door Stéphanie Vanderheeren het is een uitdaging om zo'n grote groepen te "handhaven". Ik stond in het vierde, vijfde en zesde leerjaar, en de kinderen waren erg enthousiast, maar daardoor ook steeds rumoerig. Deze leerkracht was heel blij met mijn komst, maar niet alle leerkrachten staan ervoor open om een vrijwilliger te aanvaarden. Heel wat English teachers voelen zich geïntimideerd door buitenlandse vrijwilligers, omdat die meestal beter Engels spreken dan hen. Het niveau Engels ligt laag bij de kinderen, waardoor ik 'back to basics' moest gaan. Educatieve spelen om Engelse woordenschat in te oefenen waren erg in trek.

Reizen

Tijdens de weekends nam ik de tijd om andere delen van het land te verkennen. Tijdens mijn eerste weekend ging ik naar het natuurpark 'La Paz', niet ver van Heredia. Dat was mijn eerste kennismaking met de grote biodiversiteit van Costa Rica.

Het tweede weekend ging ik naar Manuel Antonio met enkele vrijwilligers, een echte aanrader. Ook daar zijn er prachtige natuurparken, en witte stranden met felblauw water. Aan indrukwekkende zonsondergangen geen gebrek.

Het derde weekend ben ik naar Playa Conchal geweest. Daar heb ik vooral gesnorkeld en het prachtige zeeleven bewonderd. Andere aanraders zijn Monteverde, de talrijke vulkanen, e.d.

Terug thuis

Lesgeven in Costa Rica - door Stéphanie Vanderheeren

Mensen vragen mij vaak naar mijn mooiste ervaring in Costa Rica, en ik vind het bijzonder moeilijk om daarop te antwoorden. Ik vind het vooral waardevol wat ik allemaal geleerd heb uit deze reis. Grijp het aan als een kans om je blik te verruimen en durf jezelf nederig op te stellen: je leert meer van de plaatselijke bevolking - kinderen inbegrepen - dan jij hen kan leren. Ze zeggen niet voor niks: 'Travel is the only thing you buy that makes you richer'.


Stéphanie Vanderheeren



Stéphanie Vanderheeren

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲