You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Steve & Annelies – Dier- en natuurbehoud in Zuid Afrika

Steve & Annelies

Steve en ik zijn resp. 53 en 60 jaar. We hebben veel over de wereld gereisd en gewerkt, dus veel gezien en ervaren. Ik heb zelf jaren voor Artsen zonder Grenzen in Sudan, Uganda en Rwanda gewerkt. Na lange tijd weer terug in Nederland begon het weer te kriebelen. Steve zei op een dag dat hij vrijwilligers werk in het buitenland wilde doen en ik zie meteen ik ga mee. In het huidige economische klimaat kan je niet zomaar je baan opzeggen dus het werd onbetaald verlof opnemen. Onze beide werkgevers waren meteen enthousiast en voor een goed doel was het meteen geregeld. Het werd Zuid-Afrika, het duurste project, dus even slikken.
3 maanden project, 3 maanden geen inkomsten, de reis, etc., Het mag duidelijk zijn, we hebben geen seconde spijt gehad, hebben zo genoten, dat we vorig jaar weer 2 maanden zijn geweest en nu sparen voor een volgende keer.

Het project In Zuid-Afrika is eigenlijk een cross-boarder project. Je woont en werkt in Botswana. Het project wordt geleid door Gerrit Prinsloo samen met enthousiaste en deskundige collega's. Het project ligt midden in the bush, net over de grens in Botswana aan de Limpopo rivier. De reden dat het project zo duur is , is dat je 3 uur moet reizen voor dat je er bent / dus ook boodschappen doen is 3 uur heen en 3 uur terug!. Het ligt in the middle of nowhere, dus geen elektriciteit,water wordt via een generator opgepompt. In oude diesel drums wordt het water verwarmd op door ons zelf gesprokkeld hout, zodat je later heerlijk onder de sterren een warme douche kan nemen. Enfin, alles gaat primitief. Geen tv,geen telefoon,geen computer. Na 17.30 uur je koplamp op en bij het kampvuur eten en bijpraten.

Steve & Annelies

Het project is een dier- en natuurbehoud project - eigenlijk milieubescherming dus!. Het werk is heel divers en bestaat uit onder andere
- veel game drives, waarbij via gsm wordt genoteerd  hoeveel dieren  van een bepaalde soort zich waar bevinden
- vogelobservatie en tellingen
- beschermen van bijzondere bomen  om te voorkomen dat olifanten ze vernietigen door de bast op te eten
- het verwijderen van ijzer/-prikkeldraad dat vroeger werd gebruikt om stukken boerenland af te grenzen. Door het verwijderen hebben dieren vrije doorgang en kan voorkomen worden dat ze zich verwonden of er in verstrikt raken
- het verwijderen van 'Aliens'. Dit zijn planten / cactussen die niet in het gebied thuis horen en dreigen de natuurlijke vegetatie te over groeien
- werken in het greenhouse waar eigen groenten/planten en bomen worden gekweekt
- maken en repareren van observatie hutten
- en nog vele andere klussen.

Afhankelijk van de tijd van het jaar/ de temperatuur! start het werk om 6.00 uur of later. 's Ochtends werk je zo' 4 a 5 uur, een break tussen de middag en ‘s middags nog zo'n 3 uur werk. Tussen de middag zijn er soms workshops en er is tijd om te luieren,te slapen, je was te doen, te zwemmen,voetballen, etc .Alles afhankelijk van het weer. Overigens heb je ook om de beurt duties als planten water geven, muizen voeren, treehouse schoonvegen, solar lampen in de zon zetten, etc. Je leeft intensief op een klein terrein met elkaar. Steve & Annelies Een eind wandelen in je eentje is er niet bij, want veiligheid is essentieel, want vergeet niet dat je tussen de wilde dieren leeft. De andere kant is dat je vanuit je leefomgeving kuddes olifanten kan zien voorbij komen. Er zijn altijd wel apen, bushbucks, waterbucks of impala's te zien en nijlpaarden te horen.

De natuur is adembenemend mooi. Vaak wordt er tijd vrij gemaakt om leuke dingen te doen, kamperen onder de sterren, bergen beklimmen om van de ondergaande zon te genieten / en meteen even met het thuisfront te bellen als er bereik is. Het werk kan vermoeiend zijn maar tegelijkertijd staat voorop dat je vrijwilliger bent. Niets is verplicht. Gerrit en collega's zijn blij met je inzet en zullen er alles aan doen om deze periode voor jou ook onvergetelijk te maken.

De gemiddelde leeftijd is jong. Vanaf 17/18 jaar tot midden 20. De meeste mensen komen van school en gaan studeren, sommigen lopen stage voor hun studie. Wij waren de oudsten, wat geen enkel probleem was. Een privilege was wel dat, omdat we een echtpaar zijn de voorraad kamer in een privé slaapkamer voor ons werd omgebouwd. De andere vrijwilligers slapen op slaapzalen met stapelbedden. Harde muziek en alcohol zijn verboden maar in het weekend is er bijna altijd gelegenheid om de grens over te steken - als er toch boodschappen gedaan moeten worden - en in een hotelletje bij de tanken. Steve & Annelies Elke dag is een avontuur en je ontmoet mensen van over de hele wereld en  gegarandeerd , afscheid nemen is iedere keer, voor iedereen emotioneel. Want het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, tijdens het werk en 's avonds rond het kampvuur leer je elkaar goed kennen.
Wij hebben nog steeds met veel mensen contact. Volgende week komen een broer en zus uit Frankrijk ons bezoeken. Leeftijd is niet belangrijk. Ik denk dat het scheelt dat wij steeds ieder onze eigen gang gingen en niet als een stel bij elkaar bleven. Plezier hebben en maken en elkaar de ruimte geven, je op zijn tijd terug kunnen trekken in bijvoorbeeld een boek of muziek zijn de ingrediënten voor succes. Wij gaan volgend jaar weer.

Groetjes, Steve & Annelies

Steve and Annelies Markham

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲