You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeefproject in Sri Lanka door Stijn De Bruin (PRO)

In september 2012 vertrok ik naar Sri Lanka. Vanaf ik daar aankwam was alles tip top geregeld. Ophalen van het vliegveld, hotel en transport naar mijn accommodatie. Ik kwam meteen terecht in een warm bad, aangezien een heleboel mensen vanuit de organisatie contact met me legden. Hierdoor had ik totaal niet het idee dat ik er "alleen" was.

Mijn eerste indruk van het land was: een erg tropisch landschap met een bergachtig gebied dat schitterend is om te zien. Tijdens de rit naar mijn gastgezin (dat in Kandy woonde) reden we door een heuvelachtige streek, maar toen ik eenmaal het binnenland introk kwam ik een aantal schitterende bergachtige gebieden tegen, vol met natuur, water, theeplantages en noem maar op. Daarnaast schrok ik nogal toen ik in het verkeer terecht kwam. Erg chaotisch en luidruchtig, maar het was heel leuk om de enorme verschillen te zien met Nederland. Kandy zelf is een erg mooie stad waar je alles kunt vinden en het is er lekker koel. De stad is ook nogal centraal gelegen, zodat je van daaruit vrijwel alles gemakkelijk kunt bereiken in het land.

Toen ik aankwam bij mijn gastgezin ontmoette ik twee ontzettend aardige mensen: "moeder" Ariyah en "vader" Joe. Ariya is de huisvrouw en stopt veel tijd in meditatie. Ze overtuigde me zelfs om wat cursussen te gaan doen! Ariya was erg zorgzaam en was net als een moeder. Ik moest altijd lachen wanneer zij lachte, want op een of andere manier was haar lach erg aanstekelijk. Nu kan ik zeggen dat Ariya naast moeder ook echt een vriendin is geworden. Ook al was zij 75 en ik 22, we konden erg goed met elkaar opschieten en gemakkelijk alles tegen elkaar zeggen. Joe is wat rustiger en ik had in het begin een beetje moeite om hem te doorgronden, maar nu kan ik ook zeggen dat Joe een geweldige kerel is. Veel rustiger, maar af en toe erg grappig en "cheeky". Ook met hem kon ik erg goed opschieten. Samen waren ze een gouden duo dat nooit moeilijk deed wanneer er onverwachte dingen gebeurden, zolang je maar probeerde om ze op tijd te laten weten wat je plannen waren. Ariya en ik konden altijd erg lachen om het feit dat de gemiddelde vrijwilliger ’s morgens twee of drie sneden toast at, terwijl ik er vaak acht of negen at. "I have to ask Charly for more money to buy you food", zei ze vaak al lachend.

Het eten: normaal doe ik nooit moeilijk en eet ik alles wat de pot schaft, maar in Sri Lanka was het toch wel even wennen dat ik ’s middags warm eten kreeg terwijl ik eigenlijk toch brood gewend was. Ik wende er echter snel aan en ik genoot van alles wat ik te eten kreeg. Het was soms veel rijst en curry, maar ook dat werd een gewoonte. Op een dag ging ik op bezoek bij een student z’n familie, waar ik echt Sri Lankees voedsel gegeten heb. Niet echt uit te leggen wat dit precies is, maar het was sowieso erg pittig en erg veel. Superlekker en inderdaad ERG HEET. Daarnaast zijn er natuurlijk de geweldige "shops" langs de kant van de weg, waar je heerlijke roti’s en andere kleine hapjes kunt halen. Smullen voor het leven en als je eenmaal een beetje Singhalees kunt praten, zodat ze weten dat je niet echt "toerist" meer bent, ook erg goedkoop.

Dan natuurlijk ook iets over het drinken. In Sri Lanka drink je overdag erg veel water, water en water. Gelukkig kon ik ook naar "The Bamboo Inn Garden" gaan, ofwel THE PUB, om een aantal heerlijke Lion Beers te nuttigen en te genieten van gratis Wifi. THE PUB is een geweldig café, gerund door een Engelsman. Samen met Chris, een Britse vrijwilliger, bezocht ik de kroeg dagelijks.

Ik gaf drie maanden lang les in de Don Bosco school. Het is een technische en erg gedisciplineerde school, waar ze leerlingen opleiden tot elektricien, monteur of hotelmedewerker (bakker, kok, receptionist, etc.). Kinderen die naar deze school komen hebben vaak problemen thuis, zijn wezen of hebben ouders die niet kunnen betalen voor onderwijs. De school heeft daarom ook allerlei inkomstprojecten lopen, aangezien ze sommige studenten zelf moeten financieren.

Stijn De Bruin

De school wordt geleid door “fathers” of priesters; enorm toffe, leuke en gezellige mensen die altijd wel in waren voor een geintje. Met hen allemaal had ik een enorm goede klik en we konden vaak met elkaar lachen. Eén keer heb ik zelfs voor hen gekookt. Op de school was ik leraar elektriciteit en Engels. De leerlingen waren erg vriendelijk en leuk, voornamelijk jongens, maar spraken nauwelijks Engels. Dat maakte het soms lastig om met hen te communiceren, maar met behulp van korte eenvoudige zinnen en handgebaren kon ik me meestal wel verstaanbaar maken

Twee weken na mijn aankomst in Sri Lanka begon ik ook les te geven in een Boeddhistische tempel. Daar gaf ik Engelse les aan monniken van verschillende leeftijden. Erg leuk en vaak schattig om te zien hoe deze monniken met me communiceerden. Geweldige ervaring. Chris, de Britse vrijwilliger, en ik hebben ook een website voor de hoofdmonnik gemaakt en hielpen hem met problemen op z’n computer. Het was een erg vriendelijke man om wie we thuis vaak lachten omdat er haar uit z’n oren groeide.

Stijn De Bruin

Ik was vaak druk bezig met lesvoorbereidingen, omdat ik elke morgen om half 11 naar de tempel moest, vervolgens de hele dag les gaf op Don Bosco en ik ’s avonds opnieuw naar de tempel ging om de monniken les te geven. Daarna thuis eten en de lessen voor de volgende dag voorbereiden. Druk, maar erg leuk om te doen. Je voelt je immers echt nuttig, en van de leerlingen krijg je veel dankbaarheid.

In de weekenden gingen we reizen door dit prachtige land, waardoor ik veel heb gezien. Vaak ging ik samen met andere vrijwilligers op tocht, maar soms reisde ik ook weleens alleen. Hotels zijn goedkoop en schoon, het eten is goed en het reizen is schitterend. Erg grappig om er in de drukke treinen te springen en in de deuropening te zitten en te genieten van het lekkere weer met een frisse bries.

Tussendoor ben ik nog drie weken naar India geweest. Een geweldige ervaring en voor mezelf erg goed om alles alleen te doen en te ervaren. Ik heb daar veel mensen ontmoet, zowel toeristen als Indiërs, en ik genoot enorm van de zelfstandigheid en de vrijheid die ik had. Bovendien is India een prachtig land, waar ik geweldige dingen gedaan heb, met als hoogtepunten het raften en het hiken in het mooie gebergte van Rishikesh. Ook erg mooie plekken gezien, waaronder veel forten, paleizen, rivierbeddingen, Taj Mahal, Delhi, etc.

Al met al heb ik enorm van deze ervaring genoten. Ooit ga ik zeker terug naar Sri Lanka, dit prachtige land met haar vriendelijke bevolking en schitterende cultuur. En voor de opkomende vrijwilligers: je zult geen spijt krijgen als je voor dit schitterende land kiest!

Groeten,

Stijn

Stijn De Bruin

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲