You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilliger Stijn Wymenga maakt levenslang verschil op een basisschool in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Stijn Wymenga, 19 jaar, is sinds eind februari een vrijwilliger bij Projects Abroad. Hij heeft zich voor 2 maanden bij ons aangesloten om deel te nemen aan ons sportproject op een basisschool in Kaapstad, Zuid-Afrika. De afgelopen 2 maanden heeft Stijn sportles gegeven en de kinderen geholpen met hun schoolwerk. Hij heeft een geweldige inzet en passie getoond op zijn project, en een buitengewoon verschil kunnen maken voor de school.

De basisschool waar Stijn werkt ligt in een armere buitenwijk van Kaapstad, en de gemeenschap rondom de school wordt geteisterd door werkloosheid, criminaliteit en drugs. De school heeft een tekort aan leraren en een klas van 50 kinderen is geen uitzondering. Voor lichamelijke oefening lieten de leraren de kinderen vaak vrij buitenspelen op het plein, en de faciliteiten bestonden uit een paar ballen en autobanden.

De komst van Stijn en een aantal andere vrijwilligers is een transformatie gebleken voor de sportlessen op school. Mede dankzij Stijn’s initiatief heeft hij gestructureerde lessen kunnen plannen en verschillende oefeningen en sporten kunnen uitvoeren met de kinderen. Sinds zijn komst hebben de kinderen dagelijks gymlessen gehad en heeft Stijn de tijd genomen om de kinderen individueel te helpen met hun schoolwerk. Daarnaast heeft hij een plan opgezet om de sportfaciliteiten te verbeteren op de school. Met de hulp van de andere vrijwilligers, en dankzij een donatie die hij met een andere vrijwilliger uit Nederland heeft kunnen ophalen, heeft Stijn de school voorzien van een geweldige hoeveelheid sportbenodigdheden, waaronder ballen, goals, een volleybalnet en een tafeltennistafel maar ook educatief materiaal, zoals schoolspullen, schrijfmateriaal en kantoorbenodigdheden.

Stijn Wymenga

De grootste bijdrage aan het project is Stijn zelf geweest. Hij heeft een geweldig positivisme getoond, en is dagelijks met al zijn energie naar het project gegaan. Zelf heeft Stijn een geweldige band gecreëerd met de kinderen en het lokale personeel op de school. Hij heeft laten zien dat je met een grote glimlach en een sociale houding al van grote invloed kan zijn op je project, en heeft dat op de kinderen over kunnen brengen. De uitdaging die hij is aangegaan en de passie die hij daarbij heeft getoond heeft zijn vruchten afgeworpen, en dat is iets waar hij vooral zelf erg trots op mag zijn.

De impact van vrijwilligers als Stijn op de lokale omgeving kan erg groot zijn. Zijn inzet is een voorbeeld voor anderen, en kan een levenslang resultaat hebben voor iedereen die er bij betrokken is geweest. De school hoopt in de nabije toekomst meer vrijwilligers als Stijn te kunnen verwelkomen, hun aanwezigheid is broodnodig in plekken als Kaapstad.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Stijn Wymenga

Stijn Wymenga

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲