You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Een rechten project in China door Susanne and Michelle Huijben

Een rechten project in China door Susanne and Michelle Huijben

En toen kwam de dag dat wij arriveerden op Pudong International Airport in Shanghai, China. “Wij” zijn Michelle en Susanne Huijben, tweelingzussen uit Nederland en tevens rechtenstudenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. We gaven ons op voor een rechtenstage in China via Projects Abroad. Met ons visum, ons ticket en een koffer vol met spullen vertrokken wij naar Shanghai: ‘better city better life’, zoals de Expo slagzin luidt.

We werkten allebei op een ander Chinees advocatenkantoor. De werksfeer in Shanghai is erg informeel en we kwamen er al gauw achter dat je met een net mantelpakje al gauw overdressed kan zijn. Het woord ‘ formeel’ komt niet echt in de Chinese bedrijfscultuur voor. Weinig mensen op onze kantoren spreken Engels en de zaken betreffen overwegend Chinees recht.

Een rechten project in China door Susanne and Michelle Huijben

Zodra er echter op kantoor een internationale case of een Engelstalige bespreking was, werden wij ingezet. Zo ging Susanne vaak mee naar Engelstalige cliëntmeetings, schreef ze brieven naar cliënten en naar de wederpartij en las ze contracten na, zowel op inhoudelijke als op constructiefouten. Michelle was voornamelijk aan het werken aan presentaties en verslagen waarin ze het verschil uitlegde tussen het Chinese en het Nederlandse recht en ze woonde soms een internationaal seminar of een Engelstalig congres of een mootcourt bij op de Universiteit.

Onze collega’s waren ontzettend aardig en hielpen ons vaak met het vertalen van Chinese zinnen en zelfs met het plannen van onze weekendtripjes. Omdat beide advocatenkantoren geheel Chinees waren, leerden we veel over de Chinese cultuur en het Chinese recht.

Met onze medevrijwilligers was het altijd erg gezellig. Als gevolg van onze mandarijnles, de tweede week, leerden we een leuke Canadese/Koreaanse meid kennen met wie het erg goed klikte. Langzaam leerde je via via veel nieuwe mensen kennen met verschillende nationaliteiten en achtergronden. Ook hadden we een erg leuk contact met onze Zweedse huisgenoot.

Een rechten project in China door Susanne and Michelle Huijben

Tijdens je verblijf in China leer je ontzettend veel mensen kennen en besef je dat je niet de enige bent met bepaalde culturele probleempjes en dat jij niet de enige bent die zich af en toe wat eenzaam kan voelen. Het is leuk om met vrienden Shanghai te kunnen ontdekken en elkaar tips te geven waar je het beste kunt winkelen, kleding kunt laten maken, kunt eten, naar de bioscoop kunt gaan en nog veel meer! Het leven in China is goedkoop en het zou zonde zijn om de knip op je portemonnee te doen en alleen met je ‘huishoudgeld’ rond te komen. Er zijn namelijk zo ontzettend veel leuke dingen te doen zoals het theater, de acrobatenshows, de rivercruises, karaoke en natuurlijk lekker eten!

Shanghai is een prachtige stad met al zijn avondlichtjes waardoor men er makkelijk verliefd op wordt. De stad is internationaal en modern aan de oppervlakte maar ook heel traditioneel zodra je je iets meer verdiept in de Chinese cultuur. En geloof ons… dat doe je al na een week.

Al met al een schitterende ervaring!

Groetjes, Susanne en Michelle

Susanne and Michelle

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲